Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ghemul strans sus

Mesajde proapis13 » 12 Dec 2012, 23:51

La timpul asta cind albina umbla creanga... pe miere,daca este real ce a scris colegul de mai sus
referiror la rezerve,cu glanda lui Nassonov in vint,ghici....regina....nu-i.... :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 13 Dec 2012, 00:20

Nu il speria, ca a zis cu acele in sus ? Ce le aveau scoase, pregatite de lupta ? Daca au punga in cap si nu erau inghetat sa stea in ghem, precis sugeau la punga. Valer70 le mai stimula iarna cu miere, albinele cresteau temperatura si erau sus si la -16 grade. Am mai pus linkul pe form. Tot timpul cand nu sunt date suficiente, se fac supozitii si se poate ajunge la concluzii gresite.
jenica67

Mesajde proapis13 » 13 Dec 2012, 00:28

Este doar un punct de vedere si de...lucru.... pt data viitoare cind o mai umbla in ei
Nea Valer avea parca 5 retete de sirop invertit pe care le administra dupa fiecare zbor
Pacat de el ca nu mai scrie;omul ala nu facea miere...,,facea albine'' :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 13 Dec 2012, 10:30

brianoo_bz scrie:Voi cei care postati poate mesaje la misto , poate sunteti apicultori mai cu experienta .................. ce faceti cand gasiti ghemul sus la podisor in conditiile de fata cand nu se permite umblarea in cuib ??????

Dar voi, cei care "pregatiti" iernarea la misto... ce-ati facut asta-toamna cand conditiile permiteau umblarea in cuib ???

Acum, ce sa facem ? Mai incheiem o rama, mai topim o ceara, mai bem o rachie l;a gura sobii si, din cand in cand, mai dam o raita prin stupina sa ne asiguram ca toate capacele-s cu mantaua de zapada intacta !

Precizare. Ghemul sus ACUM are trei cauze probabile, toate din ignoranta (sa nu-i zic mai rau) posesorului de stupi:
1. rezerve pe saracie;
2. matca... saracie;
3. populatie pe saracie - aici detailez - doi pumni de albine intr-un ghem consuma rapid mierea ajunge in speteaza de sus si acolo intepeneste, de fapt consuma pe o suprafata de trei-patru degete, ce-i in stanga si in dreapta ramei ramane neatins. Nu doar ca nu-i capabil sa treaca pe alte rame, nu are puterea de a se reloca in fata sau in spate nici macar pe ramele pe care este ghemul format...
saracia-i saracie !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde bostina constantin » 13 Dec 2012, 12:05

[quote="alt stuparAcum, ce sa facem ? Mai incheiem o rama, mai topim o ceara, mai bem o rachie l;a gura sobii si, din cand in cand, mai dam o raita prin stupina sa ne asiguram ca toate capacele-s cu mantaua de zapada intacta !

[/quote]
Adi te rog poti detalia treaba cu ; ,,mantaua de zapada intacta''

Multumesc anticipat!!
bostina constantin

Mesajde aliuta2000 » 13 Dec 2012, 12:36

eu am intalnit asta anul trecut cu ghemul sus si ciudat ...
1 Albina era suficienta cel putin 7 rame
2 hrana arhisuficienta (miere ... fara altele )
3 ghemul s-a retras singur intre rame in 2 saptamani .
de hrana nu sau atins de cand erau sus aprox 1 luna (hrana pusa de sperietura ).

Nu ma contrazic pentru ca pot fi una sau mai mult e, sau toate cauzele expuse mai sus pentru omul in cauza .
Astept perioada cand o sa existe zbor (aprox 23-24 se anunta 10 Grade ) sa vedem cum se prezinta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde FlorinBee » 13 Dec 2012, 14:54

alt stupar scrie:saracia-i saracie !

Domnul alt stupar, nu e nici chiar asa saracie ;) Fiind initiatorul acestui subiect cred ca va legati de mine cand ziceti de ignoranta..
Cat timp am zis ca sunt pe 6 rame de miere completate cu sirop nu cred ca nu au rezerve.
Jumatate din efectivul matcilor au fost schimbate anul asta, totusi, s-ar putea ca la stupii in cauza sa fie matci batrane.
Iar legat de puterea familiilor de albine, nu se pune problema, fiindca stiu ce am in stupina, majoritateau aveau in septembrie 4-5 rame de puiet.
O posibila cauza ar putea fi fundul antivarroa deschis, din cauza frigului poate s-au retras sus unde este izolat si se ridica caldura :?:
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde andrei_calinescu » 13 Dec 2012, 15:27

Florin, incepand cu 23 dec se anunta zile cu plus , deci se va putea deschide sa vezi ce si cum.
Pana atunci pune o turta cu Apifonda peste cuib si asteapta. Asta pentru linistea ta si pentru a nu mai alimenta controversele.
Daca nu vezi insa pete de diaree, nu au zumzet continuu si acut, e in regula.
Ca ridica fundul a atac , e normal. Tu ce-ai face daca ti-ar ridica cineva acoperisul, la -x grade?
andrei_calinescu

Mesajde BUNKA » 13 Dec 2012, 16:26

Asta-i deficienta saraciei asteia de rama lunga si a stupului astuia cu sectiune mare..ghemul de iernare nu e facut sa se deplaseze stanga dreapta si inainte-inapoi ci pe verticala in sus pe hrana..schimbati rame, lazi si atunci nu mai apar probleme, nu mai e nevoie de turte etc.
S-au facut mult prea multe greseli in apicultura in ultima suta de ani si platesc albinele an de an pretul asta si noi pe langa ele.
Eu sunt convins ca sistemul asta in ansamblul lui trebuie schimbat!

Concluzie, o saracie de celula artificiala, o saracie de rama si o saracie de lada...in rest lucrurile ar putea fi chiar bune!!
Cred ca nu doar eu am vazut colonii moarte cu mai bine de jumate din rame cu hrana capacita neatinsa..ajunge sus si da coltul la primul ger pt ca nu stie ca tre sa o ia in spate, ci doar in sus si sus nemaifiind nimic nu gaseste altceva mai bun de facut decat sa dea coltul.
La ger ghemul se contracta, daca se retrage de pe celulele cu miere din exterior ala e...de aia zic ca e o saracie de rama si de lada, din punctul meu, si nu doar al meu de vedere, cea mai buna lada este un Waree cu rame adica ce a facut Roger Delon..dar ma rog aici de regula apar polemicile asa ca ma opresc!
BUNKA

Mesajde andrei_calinescu » 13 Dec 2012, 19:42

Bunka,
l-am sfatuit pe Florin sa dea turta acum pentru linistea sa, nu pentru ca sunt 100% sigur ca nu mai are papa.
Si eu am saltat azi un podisor unde am auzit un zumzet mai agitat.
Albina jos, nu era diaree, nu bazaia acut, dar bazaia. a mai cazut zapada de pe capace, din pomi, mai tarziu s-au linistit.
Eu ma feresc sa cred in certitudini, de aceea l-am sfatuit cu Apifonda. Dar poate mai are papa, o sa vada el de Craciun.
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 13 Dec 2012, 20:08

Cind cuibul nu este strins la nivelul puterii familiei, pe rame cu miere si pastura si familia are ghemul pe trei rame iar in stup sunt 10 rame, datorita curentilor de aer si a frigului se poate pozitiona sus pe podisor unde este mai cald, sau uneori chiar dupa diafragma, caz in care exista riscul ca familia de albine sa moara de foame, daca conditiile meteo nu le permit albinelor sa desfaca ghemul si sa intre in contact cu mierea, sau sa isi repozitioneze ghemul.
In aceste cazuri solutia cea mai buna este turta neproteica....... ;)
PS. La anul sunt convins ca nu vei mai avea astfel de probleme, fiindca experienta se capata in timp....iti urez bafta.
peterneamt

Mesajde alt stupar » 13 Dec 2012, 22:44

bostina constantin scrie:Adi te rog poti detalia treaba cu ; ,,mantaua de zapada intacta''
Multumesc anticipat!!

cu totul intamplator, la "plimbarea" de astazi am avut aparatul foto la mine.
Asa le-am gasit, asa le-am lasat, cat despre unde-s pozitionate ghemurile... treaba lor, nu am de gand sa deranjez `spe stupi ca sa gasesc eventual vreo doi mai... suparati !
DSC01140.jpg

@ FlorinBee - antivarooa nu poate fi o cauza pluzibila.
Inteleg ca sunt 6 rame pline de rezerve. Ghemul le acopera pe toate ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 14 Dec 2012, 00:03

Misto poza...e frumoasa iarna, daca n-ar fi asa de friguroasa!!
BUNKA

Mesajde dorindafi » 14 Dec 2012, 19:54

brianoo_bz scrie:Voi cei care postati poate mesaje la misto , poate sunteti apicultori mai cu experienta .................. ce faceti cand gasiti ghemul sus la podisor in conditiile de fata cand nu se permite umblarea in cuib ??????

intoarcem stupul invers :lol: :lol: :lol:
dorindafi

Mesajde brianoo_bz » 14 Dec 2012, 21:59

DE INTORS STUPUL INVERS STIU SI EU TOCMAI ASTA MA GANDESC SA FAC asa se face la gorj novaci unde in loc de ciorapi te incalti cu fesu
:D

pai cum sa evolueze Ro cand se imultesc ciupalaci ?????????????
brianoo_bz

Mesajde brianoo_bz » 14 Dec 2012, 22:05

pentru ciupalaci curiosi si cei cu chef de misto

am verificat cele 3 familii la care am intervenit cu miere la punga pentru ca era cuibul sus , astazi la verificare cuibul coborase jos la parter :D si din punga de miere nu a luat nici de curiozitate.
brianoo_bz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR