jenica67 scrie: Alexandru.Chisinau :
declinarea substantivului stup : un stup, doi stupi
Da, mulţumesc de lecţii de gramatică a limbii române, apreciez, e bine să cunoaştem şi gramatica limbii noastre materne. Eu prefer să tapez cu diacritice (DIACRÍTIC adj.n. Semn diacritic = semn grafic care modifică valoarea fonetică a unei litere. [Pron. di-a-. / < fr. diacritique, cf. gr. diakritikos – care distinge].)
jenica67 scrie: Deoarece trebuie sa faci alimentare cu sirop, pe o perioada lunga, eu nu iti recomand sa pui protofil, decat prima data. In rest fa siropul cu ceaiuri.
Dl Jenica, vă mulţumesc de recomandare, o să ţin cont.
jenica67 scrie: Ca sa obtii matci de salvare, ca sa diminuezi pierderile, parerea mea este sa orfanizezi numai un stup, inainte de salcam, restul sa ii lasi sa iti culeaga miere.
Da, înţeleaptă recomandare, probabel aşa şi o să fac, îmi vine greu să mă decit îndată.
jenica67 scrie:Ar fi bine ca din stupul orfanizat, sa scoti numai o rama cu puiet capacit, pe care se afla matca, sa mai iei o rama cu miere din alt stup, astea doua sa le pui intr-o lada noua, completezi cu faguri noi si il lasi pe vechiul loc.
Stupul orfanizat, il iei si il pui in alt loc in stupina, eventual mai bagi doi faguri cu oua, de la alti stupi, reduci urdinisul si dai sirop numai in punga (ca sa nu provoci furtisag, in nici un caz nu il inchizi 16 zile cum spuneai).
Dupa 4-5 zile, cum spunea si colegul, rupi botcile capacite, sau prea mature si lasi numai pe cele frumoase necapacite, daca se poate sa ai cate 1-2 pe fiecare rama.
Dupa 14 zile stupul orfanizat, il imparti in nuclee de 1-2 rame, cu cate 1-2 botci, si mai bagi o rama de la ceilalti stupi cu miere si pastura.
Dupa ce matcile s-au imperecheat, ajuti fiecare nucleu, cu cate o rama de puiet capacit. Faci asta de 1-3 ori, pana obtii roii, destul de puternici, in functie de posibilitati. Sirop administrezi pana matcile se imperecheaza si au cel putin 2 rame de miere in fiecare roi.
Am înţeles strategia relatată de dv, voi mai medita la ea. Apreciez efortul dv de a-mi împărtăşi toate aceste lucruri şi vă mulţumesc!
Multă sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13