Pai Mircea, de ce sa fie SF?!
Eu o vad lumea albinelor ca o organizare a materialului viu la un alt plan decat al nostru. Sigur ca tre sa avem puncte comune cu ele, poate si ele au puncte comune la organizare vis-a-vis de planul bacteriilor. Sigur ca si ele trebuie sa evolueze, dar poate ca o fac mai subtil decat cum o facem noi.
Daca nu sunt studii beton cum sa aflam? Din batatura noastra? Ai avea tu incredere in pseudostudiile mele

? Cum bacteriile evolueaza imunitatea lor contra antibioticelor, cu subtilitate, poate asa fac si albinutele. Zic eu si dau din pix, ca nu sunt savant, sunt doar curios ca si tine si putem face analogii..
N-a avut 'norocul' sa fie albina considerata animal domesticit in mintea astora de cerceteaza..a stiintzologilor. Nu prea e la indemana stiintzologilor un sac de muste cu ace, sa le tina in laborator si sa faca experimente pe ele. E norocul lor ca au din nascare sac de venin la coada, ca altfel erau multi curiosi si poate stiam mult mai multe despre ele...
Uite exemplul catelului, animal domesticit: l-a corcit omul, l-a imbunatatit, l-au studiat la reflexe, i-au taiat capul si l-au tinut in viata, l-au trimis pe orbita, ca de..cainele e caine, cu albina e mai greu. Greu e si cu ursul si cu lupul.
Sau poate ai vazut cu legumele si fructele. Vazusi stiinta asta hidroponica? Cand ai toate cunostiintele ajungi sa hranesti leguma cu microfurtunul. Ca nu-i rezultatul ca la mama natura, asta e.. Cunostiintele sunt unele, aplicabilitatea e alta.
Poate nici mierea n-are aceleasi gust in stupul de lemn fata de cel de poliuretan. E treaba fiecaruia daca accepta.
Sigur ca o sa se mearga mult cu exploatarea albinei in viitor, cand se vor afla si mai multe despre ele. Poate nu va fi bine, dar cunoastearea e arma cu doua taisuri, asta e si n-ai ce-i face.
Mie ca incepator imi pare de exceptie ce s-a aflat despre comportamentul albinelor, absolut minunat. Dar stii, mai sunt neraspunse si intrebarile omului RAU, ca asa e omul, CE-AR FI DACA.. sa facem noi asa si pe dincolo, ca sa vedem cum reactioneaza bietele animale, poate le mai imbunatim si tot asa. Na, firea umana...