Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Un sfat din partea voastra.

Mesajde perma » 17 Ian 2014, 12:50

Ce as face eu: mi-as lua 3 familii bune, inainte de salcam, cu stupi cu tot. Maxim 1500 ron. Din zona mea, ca sa nu am treaba cu transportul. Te duci sa te uiti la ele pe lumina, le ridici din stupina seara, ca sa iei si toata culegatoarea. Sa ai minim 5 km fata de locul din care le cumperi. Cu cunostintele in tamplarie si restul de bani as mai lua/confectiona 3-4 lazi si ramele aferente pentru a avea unde sa le inmultesc. M-as imprieteni cu un stupar din zona ca sa am acces la centrifuga. Masca, dalta, afumatorul sunt peste bugetul tau, dar 100 de lei nu-s mare smecherie. Le ceri cadou de ziua ta! Eu de 3 ani primesc de ziua mea doar stupi! :) Sanse mari sa intri in iarna cu 6-7 familii. Bineinteles, daca te pricepi sau mai e cineva care sa-ti arate.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde BogdanU » 17 Ian 2014, 13:57

Sa-ti spun cum am inceput eu :

3 familii cumparate fara lazi ;
3 lazi DB 12 rame si cate 2 caturi de 1/2 redus pt fiecare lada;

Am ales catul de 1/2 redus deoarece puse unul peste altul formeaza un corp de 1/1 in care am bagat roii ce mi-i-au cele trei familii ;

Am mai experimentat si am construit o lada de polistiren de 3cm grosime tot de 12 rame si 1 cat de 1/2, am obs. ca au o activitate mai indelungata in toamna pe cand cei de lemn incepusera sa se stranga in ghem !

Poti vedea poze pe pagina mea de la "Pagini personale"! :)

Spor !!!
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde Rise » 18 Ian 2014, 22:44

astazi am cumparat jumatate de metru cub de scandura(300 RON pt cei interesati,buzau)si maruntaiele pentru stupi,am hotarat ca stupii sa ii confectionez eu.

eu sunt 90% orientat pe stupii cu camera de vizita,vad multe facilitati,ce parere aveti de acest model?
orientarea mea este sa fac dadant pe 12 rame cuibul si caturile de 1/2 redus cu ramele de 4,5 latime(am inteles ca daca se fac ramele late,regina nu mai ponteaza in cat).astept si eu cateva indrumari/sfaturi/idei.
Rise

Mesajde BogdanU » 19 Ian 2014, 00:37

Rise scrie:
eu sunt 90% orientat pe stupii cu camera de vizita,vad multe facilitati,ce parere aveti de acest model?

Va salut!
Daca este vorba de aceea "camera de vizita" pe care o banuiesc eu probabil ca veti vrea sa iernati si "3 in 1" sau la cat o fi ajuns acum ... ! :)

Oricum, la inceput se poate experimenta, asa fac si eu acum, urmeaza sa ne hotaram !

Spor !!! :)
BogdanU

Mesajde nelutzu-api-cool » 19 Ian 2014, 01:24

BogdanU scrie:
Rise scrie:

Va salut!
Daca este vorba de aceea "camera de vizita" pe care o banuiesc eu probabil ca veti vrea sa iernati si "3 in 1" sau la cat o fi ajuns acum ... ! :)

Oricum, la inceput se poate experimenta, asa fac si eu acum, urmeaza sa ne hotaram !

Iar, daca prin stupi cu "camera de vizita" te referi la stupi model Warre, nu stiu daca vei gasi de vanzare asa ceva..dar, informatie destula poti gasi aici
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=437
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde Rise » 19 Ian 2014, 07:56

BogdanU scrie:
Rise scrie:

Va salut!

vreau sa iasa 2 in 1,sa imi ramana camera de vizita loc de 2 lame
Rise

Mesajde Rise » 19 Ian 2014, 12:43

Nu mai foloseste nimeni stupul cu camera de vizita?am si eu nevoie de cei care stiu mai bine ce este de facut,daca am sa ma iau de confectionarea lor...sa tin cont de cateva idei din partea dvs.
Rise

Mesajde pin » 19 Ian 2014, 13:31

Ar trebui sa-ti dea de gandit faptul ca nu foloseste nimeni pe aici acest model de stup. Daca vrei sa faci apicultura mergi pe cararea batatorita si experimenteaza doar ciudateniile.
pin

Mesajde un OM » 19 Ian 2014, 13:41

Fotografii ale unor stupi cu camera de vizita, gasesti la d-l Teinegru, chiar daca dansul foloseste stupul Layans. Detali despre modalitatea de lucru tot la dansul apeleaza.
un OM

Mesajde Rise » 19 Ian 2014, 16:20

un OM scrie:Fotografii ale unor stupi cu camera de vizita, gasesti la d-l Teinegru, chiar daca dansul foloseste stupul Layans. Detali despre modalitatea de lucru tot la dansul apeleaza.

multumesc de informatii,am sa iau legatura cu dansul.poate imi da cateva detalii despre acest model.

Dar despre rama de 4-4,5mm latime in cat de 1/2 redus ce spuneti?Cica daca este rama lata,regina nu mai poate ponta din cauza adancimii fagurelui si acolo depune doar miere.Ce parerea veti despre asta?este adevarat?
Rise

Mesajde traian » 19 Ian 2014, 20:12

Am cumparat 1 fam cu 2000 lei si aveam salar de 1800,asta afost cind erai tu mic sau poate nu erai, timpul a trecut dar acum sunt stupar. Hai curaj. nu/i important cu cit cumperi,dar nu pierde timpu!
traian

Mesajde traian » 19 Ian 2014, 20:20

Rise scrie:
un OM scrie:Fotografii ale unor stupi cu camera de vizita, gasesti la d-l Teinegru, chiar daca dansul foloseste stupul Layans. Detali despre modalitatea de lucru tot la dansul apeleaza.

multumesc de informatii,am sa iau legatura cu dansul.poate imi da cateva detalii despre acest model.

Dar despre rama de 4-4,5mm latime in cat de 1/2 redus ce spuneti?Cica daca este rama lata,regina nu mai poate ponta din cauza adancimii fagurelui si acolo depune doar miere.Ce parerea veti despre asta?este adevarat?

asta/i rama de productie. tu trebuie sa te dezvolti. tre sa ai rabdare si nu sa astepti profit rapid.
traian

Mesajde Rise » 19 Ian 2014, 20:25

traian scrie:
Rise scrie:

asta/i rama de productie. tu trebuie sa te dezvolti. tre sa ai rabdare si nu sa astepti profit rapid.

asta este o chestie de viitor,nu ma gandesc la productie,acum telul meu este dezvoltarea,dupa cum ati si spus dvs.dar aveam o dilema in privinta asta,unii spun ca nu conteaza daca este rama din cat mai lata,atii ca da...nici nu stii pe cine sa crezi.
Rise

Mesajde BogdanU » 19 Ian 2014, 21:31

Iata un filmulet aici cu tipuri de stupi. Urmareste-l cu atentie si o sa mai inveti ceva legat de ouatul matcii in ramele late ! :)
http://www.youtube.com/watch?v=9sDhH6tT3Ic
BogdanU

Mesajde Rise » 20 Ian 2014, 10:21

BogdanU scrie:Iata un filmulet aici cu tipuri de stupi. Urmareste-l cu atentie si o sa mai inveti ceva legat de ouatul matcii in ramele late ! :)
http://www.youtube.com/watch?v=9sDhH6tT3Ic

multumesc de informatie!
Rise

Mesajde geangu » 20 Ian 2014, 11:53

Florin Dobre scrie:
geangu scrie:un singur amendament, cumpararea de familii se face inainte de salcam !

Aveti dreptate. Insa e greu de gasit o familie buna inainte de salcam la un pret convenabil pentru cumparator.

Daca nu e buna nu are rost sa o cumperi, gandeste te ca mai scoti si ceva miere la salcam si faci si un roi foarte bun sau daca vrei sa faci numai dezvoltare poti face lejer doi roi dintr o familie buna.
geangu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR