Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Ovidiu123 » 06 Mai 2015, 18:44

Salut.
Sparge cuibul cu rama care zici ca e crescuta si in locul ei adaugi alta(daca e nevoie).
Stima
Ovidiu123

Mesajde DoarEu » 06 Mai 2015, 20:07

Ovidiu123 scrie:Salut.
Sparge cuibul cu rama care zici ca e crescuta si in locul ei adaugi alta(daca e nevoie).
Stima

Problema e ca daca fac tot asa are spatiu de puiet dar de miere canci(scuze :lol: )
Si am vazut cateva celule pentru puiet cu miere in ele....
Nu ar fi mai bine rama crescuta in cuib si apoi prima rama sa fie un FA(intre rama 1 si perete) ?
Astfel , zic eu, ar pune miere pe rama 1(Dupa ce e crescuta) si va avea si spatiu pt ouat.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde rihmond » 06 Mai 2015, 20:13

Cauta rama numai cu miere si puneo prima,iar in locul ieiFA.
rihmond

Mesajde Ovidiu123 » 06 Mai 2015, 20:31

DoarEu scrie:
Stima

Problema e ca daca fac tot asa are spatiu de puiet dar de miere canci(scuze :lol: )
Nu ar fi mai bine rama crescuta in cuib si apoi prima rama sa fie un FA(intre rama 1 si perete) ?
Astfel , zic eu, ar pune miere pe rama 1(Dupa ce e crescuta) si va avea si spatiu pt ouat.
Sanatate!

Daca ramai numai la 5 rame de puiet vei avea "miere canci",roire la maxim si numai de pierdut.
Indiferent de situatie,tu tot trebuie sa ajungi la maxim 9 rame de puiet!
Atunci vei avea mai multa miere decat "canci" si un consum constant.
Daca gresesc,rog pe cei cu experienta sa ma corecteze.
Stima
Ovidiu123

Mesajde CristianBee » 06 Mai 2015, 20:56

Ovidiu123 scrie:
DoarEu scrie:
Stima

Sanatate!

Daca ramai numai la 5 rame de puiet vei avea "miere canci",roire la maxim si numai de pierdut.
Indiferent de situatie,tu tot trebuie sa ajungi la maxim 9 rame de puiet!
Atunci vei avea mai multa miere decat "canci" si un consum constant.
Daca gresesc,rog pe cei cu experienta sa ma corecteze.
Stima

Ovidiu , cum vrei sa fie acele rame de puiet ? ici colo sau toata rama sa fie cu puiet si cateva celule cu nectar si
polen . Posibil sa ai mai putine celule cu puiet pe acele 9R dar imprastiate decat cat ai avea pe 5R dar ouate din leat in leat fara coronita .
CristianBee

Mesajde rihmond » 06 Mai 2015, 21:10

Daca ai avea matca buna poti ajunge la 9r.
rihmond

Mesajde Ovidiu123 » 06 Mai 2015, 21:13

Total de accord ca se poate! Dar daca se poate sa extinzi cuibul(regulat,sa nu avem cuib dezorganizat),de ce sa.nu o facem?
Nici eu nu sunt de accord cu 9 rame ouate 40-50% si mai bine prefer 5 rame ouate 90%.
Dar din fericire se poate si 9 rame cu 90% puiet daca largim la nevoie si se asigura un cules(natural sau artificial).
Sanatate
Ovidiu123

Mesajde CristianBee » 06 Mai 2015, 21:27

Ovidiu : la un calcul simplu cu rama 1/1 = 8800 celule/rama .

10R = 88000 celule

1 matca = 3000 x 21 zile = 63000 celule posibil ouate intr-un ciclu .

1R ouata 90% = 7900 celule ouate x 9R = 71100 celule ouate !!! nu am auzit , vazut si cred ca fizic ii este imposibil unei matci sa oua atât ( 3300 celule pe zi cand o zi are in orice loc din lumea asta doar 24 h = 1 ou / 25 secunde fara
pauza ) .
CristianBee

Mesajde Ovidiu123 » 06 Mai 2015, 21:34

Chiar ma intreb cateodata de unde au uni apicultori 11-12 rame de puiet din leat in leat :o (sau cel putin asa zic)
Eu nu sunt in masura sa va contrazic.Am citit intr-o carte ca o matca poate ajunge sa faca acest lucru(sa oua pana la 9 rame 90%,inclusiv 9)..si ce mai auzeam pe la mentorul meu..
Nici eu nu am in mica mea stupina asa ceva(la 2 dintre familii am 6-7 rame de puiet compact pe 75% din rama fata-spate,atat deocamdata :idea: )
Imi cer scuze daca v-am suparat domn`Cristian :!:
Stima
Ovidiu123

Mesajde CristianBee » 06 Mai 2015, 21:43

E o vorba : " cine se supara , ii taiem nasul ! " . Sunt putin mai mare decat tine deci fara domnule ( am 20 de ani ) .

Chestia cu ramele de puiet in primavara este ca suntem apicultori , pescari , vanatori ( mai umflam cifrele
" capturilor " ) . In primavara se estimeaza numarul decimetrilor patrati de puiet sau mai usor numarul ramelor dar de puiet compact ( toata rama ) si uite asa ai sa vezi ca o lada de 10R este prea mare . Ramele fara puiet sunt pline cu miere si polen iar daca cuibul este intins pe mai mute rame care nu sunt complete cu puiet se ajunge imediatin cazul unui cules mai mare la cuib blocat si toate cele .
CristianBee

Mesajde Ovidiu123 » 06 Mai 2015, 22:03

Daca "tu" zici,asa sa fie Cristi(in privinta domn`le) :lol:
Da,asa e..mai mult pescari totusi(si mie imi place pescuitul "Oltul e de vina" :D )
Sanatate
Ovidiu123

Mesajde Doru89 » 06 Mai 2015, 22:07

Deci si eu lucrez cu orizontali,eu cand fac largirea pun 2 rame crescute intre peultimele rame la capete ori fagure tot asa 2 FA ori 1 la capatul cuibului aici depinde de procentul de coacere a puietului capacit care e in colonie,desigur acum cand am verificat la mine mai sunt cam 3 rame full de eclozat pana vineri sambata + 3 noi care leau crecut restul ghici ce blocate cu pastura ori nectar am pus FA sa aiba matca sa oua cum am ziz mai sus creste mai greu dar o sa aiba de lucru deci pragul de roire e prevenit.Faza cu rama ouata intr-o zi e adevarata mai ales cand ploua si mai stimulezi oleaca acolo 200-300 ml pe zi cu siropel vezi cum te trezesti cu 3 rame in 2-3 zile de ploaie,dar asa am vazut o rama crescuta intr-o zi si ouata cam @ 30 ore dupa introducere intr-un roi multi ani in urma .
Doru89

Mesajde rihmond » 06 Mai 2015, 22:21

Vezi ca se poate!
rihmond

Mesajde CristianBee » 06 Mai 2015, 22:27

Nu vad cum sa poata fi ouata 1R intr-o zi . Cand vorbim de 1R , trebuie sa ne referim la rame cel putin 90% ouate restul fiind mierea + polenul .
CristianBee

Mesajde DoarEu » 07 Mai 2015, 06:47

Din ce am citit eu prin carti o matca carpatina duce ~2000oua/24ore.Acum ceva timp, la inceput de saptamana i-am bagat un FA la crescut.Dupa 3 zile(atunci am putut ajunge) am verificat si era crescut dar gol.Am spart cuibul cu el si urmatoarea zi, dimineata era ouat mai mult de jumate.La un calcul simplu rezulta peste 4000 oua in 24h.O rama 90% nu cred ca poate s-o oua in 24h.
Fizic este imposibil dar....mai exista si fenomene neexplicate.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde mellis » 07 Mai 2015, 10:12

Ovidiu123 scrie:Chiar ma intreb cateodata de unde au uni apicultori 11-12 rame de puiet din leat in leat :o (sau cel putin asa zic)

Salut Ovidiu,
Pregatirea de cules intens se face cu adaugare de rame, familile de pe vatra doneaza puiet capacit (cu ceva timp inainte)/culegatoare la cele ce pleaca la munca.
Sanatate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR