Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: De ce nu oua matcile

Mesajde creiveancristi » 19 Apr 2012, 14:25

janese scrie:dupa cum a crescut limba..ai pus cusca si nu fost albina ,,sa o contacteze"...apoi cand ia-i dat drumul.....a tabarat-o

N-am inteles nimic din ce a-ti zis.
Cineva zicea ca daca cresc celule normale de albina este bine,daca sunt de trantor nu prea.
creiveancristi

Mesajde victor s » 19 Apr 2012, 19:33

Poate ca nu este cel mai nimerit acum sfatul meu dar...niciodata nu e tarziu...
RABDAREA este cuvantul de ordine in apicultura.
Ai fost sfatuit sa uiti o saptamana de acel stup si poate ca nici asa nu aveai sanse de reusita 100%. Tu nu ai ascultat si ai umblat la el ca-n butoiul cu varza (asta era vorba regretatului Gica Romanescu, nea Gica). :D
Acum, hai sa vedem cum reusesti sa dregi busuiocul...zi ceva de ce ai vazut in stup cand l-ai deschis sau cand ai ridicat o rama cu albine (comportamentul albinelor)
Dar sa nu uiti niciodata...''rabdarea e de aur''. Peste cativa ani asta va parea un fleac.
Curaj si succes i-ti urez !
victor s

Mesajde creiveancristi » 19 Apr 2012, 20:28

M-am mai yitat o data in seara asta.Matca este acceptata,unificare reusita.
Multumesc de sfaturi.
creiveancristi

Mesajde paul » 19 Apr 2012, 22:24

creiveancristi scrie:M-am mai yitat o data in seara asta.Matca este acceptata,unificare reusita.
Multumesc de sfaturi.

Parerea mea ... Deocamdata este prematur sa te bucuri . Continua cu rugaciunile ... ;) S-ar putea sa o accepte acum ... de nevoie si dupa ce se vad cu sacii in caruta ... sa o schimbe linistit ! Alta tevatura ... :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde MyBees » 21 Apr 2012, 02:53

M-am trezit si eu miercuri cu o familie a carei regina nu mai ponteaza. Am in cuib doar vreo 4 rame pe care mai exista ceva puiet capacit, in rest nicio larva, niciun ou, nimic. Regina a pontat pana a zis stop joc. Am mai lasat-o cateva zile sperand ca ii vine mintea la cap(oricum a fost vreme proasta si nu puteam face nimic). Probabil ca maine o unific... Este una din reginele care in toamna mi-au roit di ME, am scris pe pagina personala peripetia. Probabil ca fiind toamna tarziu nu s-a imperechiat bine. Insa tot am o nedumerire, in acest caz nu ar trebui sa ponteze totusi cu oua nefecundate?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Sandu89 » 21 Apr 2012, 09:40

Poate fi si matca batrana
Sandu89

Mesajde MyBees » 21 Apr 2012, 11:25

Da, poate fi si batrana. Nu mai stiu daca am o poza cu ea, o sa verific.
Eu am zis ca sunt 2 posibilitati. Sa fie batrana sau neimperecheata bine sau sa fi oprit ouatul din cauza vremii proaste. Au fost multe zile nefavorabile, insa aveau hrana, le-am stimulat... nu prea cred ca e asta, cu toate ca sper. Acum merg la albine o verific si daca e la fel o unific.
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde proapis13 » 21 Apr 2012, 18:25

MyBees scrie:...Insa tot am o nedumerire, in acest caz nu ar trebui sa ponteze totusi cu oua nefecundate?

NU trebuie neaparat
Sunt 2 posibilitati;
1]Regina nu a fost imperecheata corespunzator in toamna - nu se poate verifica
2]Regina posibil sa fie bolnava de Melanoza - se poate verifica
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde augustin » 22 Apr 2012, 00:08

Melanoza

Este o boală care afectează aparatul genital al mătcii şi glandele salivare ale albinelor lucrătoare.

Etiologie
Agentul patogen este ciuperca Melanosella mors apis, care creşte numai pe medii speciale de cultură. El se localizează, în special, în ovare.
Contaminarea se face pe cale bucală, mai întâi la albinele lucrătoare, apoi agentul se înmulţeşte în glandele salivare şi de aici se transmite odată cu lăptişorul de matcă.

Simptome
Mătcile atinse de melanoză prezintă inapetenţă, încetează treptat depunerea ouălor, au abdomenul mărit, mobilitate redusă, cad de pe faguri, iar la extremitatea anală prezintă un dop cu excremente uscate. Mor după câteva zile. Ele au ovarele atrofiate şi pline cu aglomerări pigmentare de nuanţă închisă. Melanoza afectează mătcile indiferent de vârstă şi se pare că ea este influenţată de unii factori de mediu şi, în special, de timpul rece şi umed.
Mierea de mană care provoacă tulburări toxice în organismul albinelor favorizează declanşarea melanozei, existând posibilitatea ca boala să fie introdusă în stup odată cu mierea de mană.

Tratamentul
medicamentos nu a fost elaborat încă, motiv pentru care se recomandă înlocuirea mătcilor bolnave şi crearea unor condiţii optime de dezvoltare a familiilor de albine.

sursa http://www.proapicultura.ro/boli_micotice.htm
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 22 Apr 2012, 00:10

Da, se poate verifica.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde MyBees » 22 Apr 2012, 01:07

Cred ca era cea batrana. Avea aripile cam zdrentuite...

Azi eram croit sa unific cu vecinul dar uitandu-ma mai atent am gasit o botca deja capacita. Insa nu mi-a placut si am distrus-o, dar am renuntat si la unificare. Am strans-o bine pe 4 rame, am bagat o rama ouata de la o alta familie, stimulare cu 200 ml. sirop de miere si asteptare sa vad ce vor face. Sper sa isi traga o botca frumoasa si sa o schimbe.

Sa traiesti o mie de ani fara reparatii, Janese :)
---
MyBees

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR