Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cuibul pentru iernat

Mesajde Mircea_63 » 26 Sep 2012, 20:43

Multumesc, am cugetat si am ajuns la concluzia ca ii las asa. Totusi, in primavara, dupa ce i-am luat, am retinut ca e recomandat sa-i pun cu urdinisul spre rasarit. Pai?
Am retinut eu gresit?
Daca n-am retinut gresit, cum vine treaba cu asezarea pentru iarna cu urdinisul spre S-SV, daca nu e bine de mutat? Sau e vorba doar de rotirea stupului pe loc?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde gerulla77 » 26 Sep 2012, 22:37

Eu iernez cate 2 familii intr-un corp orizontal de 20 rame cu diafragma fixa pe mijloc.Cele 2 familii isi aseaza ghemul pe diafragma,de-o parte si de alta.Mi se pare ca este cea mai buna metoda, pt. mine.
gerulla77

Mesajde nae » 27 Sep 2012, 14:25

Nene Marian , nu i-am recomandat omului sa-i mute ,poate nu reusesc sa transpun in cuvinte ce gandesc ... sau d-ta citesti pe sarite .
Ce intelegi prin ''foarte complicat ''de la inceputul postarii ?
nae

Mesajde ioanpuiu » 27 Sep 2012, 21:09

Mircea_63 scrie:Stupii mei sunt amplasati acum cu fata spre est -pozitie de vara- in livada, la umbra pomilor. Care ar fi momentul potrivit pentru reamplasarea lor cu fata spre S-SV si intr-un loc insorit? Sunt unele detalii de care ar trebui sa tin cont la aceasta reamplasare in spatiul aceleiasi vetre la o distanta de 40-50 metri?

În perioada rece şi pînă primăvara timpuriu, pomii tăi nu vor avea frunze şi soarele va ajunge la stupi.
Dacă ai stupii apropiaţi, aproape lipiţi, soarele va mîngîia un singur perete al lăzii, cel cu urdinişul.
Dacă urdinişul este orientat înspre poziţia soarelui la ora cînd acesta este mai puternic şi a apucat să încălzească peretele stupului, lumina care intră pe urdiniş pote stimula zborul la momentul optim.
Dacă ai lăzile cu sită pe fund, schimbul de temperatură cu exteriorul este mai rapid iar lumina intră şi pe acolo.

Poţi roti lăzile în jurul axului vertical cîte puţin zilnic sau de cîte ori ajungi la ei şi le poţi schimba amplasamentul pe aceiaşi vatră după ce îi duci la un cules, anul viitor.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde nae » 27 Sep 2012, 21:22

Nene Mariene m-ai prins ,am gresit ,sunt un bou .
Totul e posibil , daca iti ASUMI consecintele .
nae

Mesajde leomitica » 27 Sep 2012, 21:33

[quote="nae"]Foarte complicat .
Dupa 3 saptamani de rapita ,la revenirea pe vatra ,albina batrana cauta vechiul loc ; dv aveti ,acum ,albina de iarna care nu uita locatia .
Gandeste-te mai bine ,in cat timp uita albina locul. Incearca cu un stup dupa 4-5 zile fara zbor sa-l muti cativa metri la stanga sau dreapta si sa ne spui cate albine cauta la vechiul loc.
leomitica

Mesajde nae » 27 Sep 2012, 21:41

Nu pe mine trebuie sa ma sfatuiti ca eu nu-i mut .
Eu spun ce am constatat si atat ;dv ce ati constatat dupa 4-5 zile fara zbor ?
nae

Mesajde Mircea_63 » 27 Sep 2012, 21:50

Multumesc Nae, sincer apreciez intentia de a ajuta, iar a gresi e omeneste. Mariane...multumesc!
Deoarece, din putina mea experienta apreciez ca e mai bine neinsorit iarna decat sa stea in plin soare vara, iar sa-i mut ...inteleg ca nu e bine, socotesc ca e foarte bun locul in care stau, ca doar nici in padure nu muta nimeni copacii, doar frunza pica.
Puiule am inteles...raman dator pe VRS!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde leomitica » 27 Sep 2012, 22:05

Cand revin de la tei ,vatra e inconjurata de fl.soarelui si ii asez cu fata in rasarit iar pentru iernare ii deplasez vreo 15 m cu fata in sud. Daca i-as lasa pe locul initial (bun pt culesul la fs) in iarna, din cauza unui gard, stupii ar fi in umbra de la ora 13. Am facut acest lucru dupa cateva zile fara zbor(aproximativ in 10-15 nov) dupa care s-a incalzit si totul a fost ok.
leomitica

Mesajde leomitica » 27 Sep 2012, 22:13

Mircea_63 scrie:Stupii mei sunt amplasati acum cu fata spre est -pozitie de vara- in livada, la umbra pomilor. Care ar fi momentul potrivit pentru reamplasarea lor cu fata spre S-SV si intr-un loc insorit? Sunt unele detalii de care ar trebui sa tin cont la aceasta reamplasare in spatiul aceleiasi vetre la o distanta de 40-50 metri?

Exact asa am eu stupii si ii voi muta dupa cateva zile fara zbor,cum am procedat de cativa ani. A fost in regula. Le-am schimbat locul dupa impachetarea de iarna deplasandu-i cativa metri ,cu atentie,fara mijloc de transport,cu mainile. 45 de familii in aproximativ 2 ore.
leomitica

Mesajde paul » 27 Sep 2012, 22:22

Mircea , cand mai scad temperaturile diurne , dar nu sub 5C , poti sa-i muti unde doresti !
Aceeasi operatiune trebuie sa o fac si eu . Urmaresc meteo si prin noiembrie cand incep ploile alea mocanesti care tin si o saptamana sau doua ... atunci le mut ! Dupa ploi urmeaza intotdeauna un frig , formeaza ghemul si ... aleluia !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde robert.s_robert » 28 Sep 2012, 15:29

Pana la urma cum e asezatul optim al stupului si am ghemului ca nu mai inteleg nimic?
urdinis catre soare la ora 14? iar ghemul catre rasarit?
Va multumeste alt incepator! :geek:
0762616363
robert.s_robert

Mesajde genutzu » 28 Sep 2012, 17:56

robert.s_robert scrie:Pana la urma cum e asezatul optim al stupului si am ghemului ca nu mai inteleg nimic?
urdinis catre soare la ora 14? iar ghemul catre rasarit?
Va multumeste alt incepator! :geek:

Ai prins ideea corecta
genutzu
genutzu

Mesajde alexx » 04 Sep 2013, 11:08

Salut as avea si eu o intrebare in legatura cu impachetarea pentru iernat si cred ca am gasit topicul potrivit pentru a numai crea altul.Am pus diafragma la roi pe care ii am pe 5-6 rame dupa ultima rama de la rasarit spre dreapta si acum ma gandesc numai sa nu se formeze condens am lasat spatiu jos cam 1 cm sa treaca albinele si deasuprea 0.5 cm iar lateralele sunt inchise etans...oare o sa fie in regula din punct de vedere al ventilatiei??ms
alexx

Mesajde CORNEL V. » 04 Sep 2013, 16:45

Poti sa le lasi si asa,nu are nimic
CORNEL V.

Mesajde tomy81 » 04 Sep 2013, 16:50

Buna ziua
Am dadant cu fund cu plasa.
CUM sa inpachetez ca 2 ani la rand am avut pierderi in iarna si inca tot nu m-am invatat.
Merge sistem clopot daca da atunci folia o dau in jos peste cuib sau o pun peste stup , stiu cum e clopot dar am avut pierderi si cu folie peste cuib si coborata in jos pe langa ultima rama,si cu folie peste toate ramele.
Tabla sa o introduc complet si sa las in spate 2 cm pentru aerisire. Placuta de zbor sa o iau jos, sau sa inchid urdinisul cu ea , aerisirea se face prin cei 2 cm de la fund.
M-am gandit sai grupez cate 4, gen Canada, si tabla sa o baga din fata stupului si sa las 2 cm in spate dar atunci cum sunt grupati se mai face aerisire.
ca sai grupez cate 4 trebuie sa renunt la capace , dar am podisoare din PFL si in ele o sa bag polistiren extrudat de 2 cm, si ca capace o sa pun placi de polistiren extrudat peste toti 4.
ramele sa le gauresc la mijloc, 1 gaura,pentru circulatia albinelor
o sa fie OK.
multumesc pentru ajutor
tomy81

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR