alt stupar scrie:mult zgomot pentru... pentru ce ?
vinde frate Dadantul ala si ia-ti un ME si gata... ca daca apuci sa faci o compilatie din sfaturile primite iese o omleta de familie de nu-si mai revine nici pana anul viitor.
Este primul an in apicultura, nu am familii de albine, am doar doi stupi. Vreau sa folosesc numai multietajati. Problema mea este, ca desi am umblat cu opinci de aur dupa familii instalate in rame de 3/4, nu am gasit. Ramane sa gasesc o solutie ca sa impac capra si varza.
jenica67 scrie: Dar vezi ca l-am mai intrebat pe om de cateva ori, ce vrea sa faca cu ramele de 1/1 si nu a raspuns, ca acolo e cheia deciziei.
Jenica sa stii ca am raspuns, dar cred ca ai scapat din vedere. Cu cat scap mai repede de 1/1, cu atat fericirea mea va fi mai mare

!
SummerCat scrie:@Jenica: nu mai fac nimic cu ramele de 1/1, singura mea dorinta e sa scap de ele si sa lucrez numai cu 3/4. Asta e piticul meu. Le-am pus in balanta si pentru mine sunt mai multe avantaje si comoditati in lucrul numai cu 3/4.
In ideea asta am luat numai cutii (multe) de 3/4 cu 10R.
Rame cladite n-am.
lucky5strike scrie:3. Dupa lada si puterea familiei, poti pune catul 3/4 deasupra sau sub cel Dadant. O mica pulverizare cu sirop ajuta sa accepte celulele mai repede.
Am doua frici dupa ce am citit forumurile din net:
- daca pun o cutie de 3/4 direct pe una de 1/1, am inteles ca probabilitatea ESTE FOARTE MARE sa nu se duca in noua cutie chiar daca sunt momite cu sirop. Solutia buna ar fi doar urcarea catorva rame cu puiet sus, asa am siguranta ca vor trece si in partea de sus. Dar aici iarasi revine problema mea

: cum sa mut sus in cutia de 3/4, o rama de 1/1 cu puiet...
- mai era si varianta unei grile haneman peste cutia 1/1, apoi adaugarea unei cutii de 3/4 in care pun regina. Din nou, am inteles ca este iar un risc FOARTE MARE ca regina sa ramana singura acolo, iar albinele din corpul de jos sa considere ca regina numai este viabila si, prin urmare, sa inceapa sa faca botci pentru o noua matca.
pin scrie:In afara de solutiile radicale cu taiatul fagurilor (care mi se par barbare)
Pana voi aduce albinele mai am timp pentru gandire asa ca voi incerca sa evit pe cat se poate taierea lor.
Cred ca o sa fac cam asa...Banui ca o familie nu va ramane numai intr-o cutie de 1/1, deci se va extinde. Probabil ca va trebui adaugat o cutie de 3/4, iar ca sa le convingem sa urce sus, trebuie sa urc cateva rame cu puietul de jos. Deci musai sa am rame de 3/4 cu puiet in cutia de 1/1..
O sa las cutia de 1/1 impreuna cu ramele asa cum vin ele, netaiate.
Prelungesc cu 7 cm ramele de 3/4 cum face nenea asta:
Si incep sa introduc ramele astea modificate, treptat din laterale pentru cladit si sper sa ajung pana in centru cuibului.
Cand se cladesc ramele astea modificate din margini, le mai iau si le intercalez prin mijlocul cuibului, eliminand ramele vechi de 1/1.
Ce n-am inteles eu aici, cand ma apropii de centrul cuibului cu ramele noi, cum o sa imi dau seama cand le introduc? Dupa ce ies larvele din fagurii vechi, matca se grabi sa le oua iarasi, in loc sa astepte sa-i pun faguri noi.
Deci cum se face? stau la panda in fiecare zi?