Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie dintr-o cutie cu rame de 1/1 pe cele de 3/4

Mesajde cantemir » 07 Apr 2013, 17:45

Cum ziceti dvs!

Chestia e, ca eu am un morcov mare infipt cu iepure cu tot.
Trebuie musai sa transfer pe Delon tot ce voi cumpara acum. Si sa ierneze cu succes pe noile rame.
Nu vreau nimic de la ele anul asta. Doar sa reusesc ce-am scris mai sus! Mai ales ca n-am nici o experienta cu asa ceva!
cantemir

Mesajde jenica67 » 07 Apr 2013, 19:20

dogvet, mai filozofule, vrei sa imi spui si mie care sunt aiurelele alea ce le-am spus eu ?? Ale tale sunt solutii ieftine sa isi ia "masina gen Dremel", care nu taie nici hartie sau un Dremel original care taie sigur la 5-25.000 rot/min, care cu discul ala ce il arati, nu face nici o vibratie si cu pukul face ?? Sti ce la ce i-am zis eu puk ? Pai decat sa isi ia un Dremel, nu isi ia mai bine inca o familie pe rame 3/4 ??
jenica67

Mesajde ovidiu_78 » 07 Apr 2013, 21:17

Ce dremel?!?!

Asta e pe viata si are n aplicatii

http://youtu.be/nynD2SfyINU
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde pin » 07 Apr 2013, 21:31

alt stupar scrie:mult zgomot pentru... pentru ce ? :shock:
vinde frate Dadantul ala si ia-ti un ME si gata... ca daca apuci sa faci o compilatie din sfaturile primite iese o omleta de familie de nu-si mai revine nici pana anul viitor.

SummerCat scrie:Cristian, pe la sfarsitul lui Aprilie le iau

Ce sa vanda ca nici nu i-a cumparat?

In afara de solutiile radicale cu taiatul fagurilor (care mi se par barbare) nu cred ca vei reusi sa ii treci pe 3/4 anul asta si nici nu vad de ce ai face-o. Pune-le cat 3/4 si la anul poti sa incerci. E greu sa muti o familie pe rame neconstruite.
pin

Mesajde bostina constantin » 07 Apr 2013, 22:04

vinde frate Dadantul ala si ia-ti un ME si gata... ca daca apuci sa faci o compilatie din sfaturile primite iese o omleta de familie de nu-si mai revine nici pana anul viitor.

Erau intr-o familie vreo 2 fete si un baiat si zice mama-sa ; stingeti si voi lumanarea aia si la culcare !
prima fata sufla dar avea buza superioara groasa, si nu reuseste, cea de-a doua avea buza inferioara groasa, acelasi efect, baiatul se duce strange mucul lumanerii intre deste, si gata [si baiatul avea gura stramba] ;) :lol:
PS am avut multe de invatat din postarile acestui topic :)
Sanatate :D
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 08 Apr 2013, 09:26

Dar ce sfat am dat eu despre ME ?? Eu cred ca nici nu ai citit ce am scris eu. Scrie concret. Si ca sa taie omul o sipca 25 x 10 mm cumpara un Dremel, nu foloseste un firiz simplu, pai asta nu e filozofie, e metoda ieftina si eficienta ?? Si apropo sa stii ca sunt inginer, nu planificator. De ce nu l-ai indemnat sa isi ia un laser, ca acolo nu avea nici un fel de vibratii si mergea fpoarte exact. Nu costa stupul cat sculele.
jenica67

Mesajde jenica67 » 08 Apr 2013, 11:46

dogvet, apropo de scule, eu am si circular cu dinti fini, si pendular si firiz, si biax pe aer cu discuri fine, deci ca sa tai fagurii aia, o fac in maxin 30 secunde pe bucata. Acum ca te-ai legat de metoda mea. Tu cate culesuri ai, de spui ca dupa salcam storci si vorbesti deja de restrangerea cuibului ? Eu dupa salcam, am tei si dupa am poliflora. Daca extrag salcamul, pana la tei intercalam ramele sa oua si in alea de 3/4 si inainte de tei, puneam jos corpul de 3/4, si automat sus, adunau mierea la tei si pana la poliflora aveam sigur cuibul jos si magazia deasupra. Dar vezi ca l-am mai intrebat pe om de cateva ori, ce vrea sa faca cu ramele de 1/1 si nu a raspuns, ca acolo e cheia deciziei. Si apropo matcile mele, au ouat 1 corp de Dadant si jumate de 3/4, acum 2 ani, asa ca dupa salcam, storceam numai ramele cu miere si faceam direct inversiunea. Uite poza, ca sa nu zici ca vorbesc teoretic.
Fişiere ataşate
Familia 1 - 001m.jpg
jenica67

Mesajde cantemir » 08 Apr 2013, 20:48

dogvet scrie:... am spus ce aveam de spus,neavind sens o discutie sterila.

Discutie sterila?
Nicidecum! Bagai la cutiuta mai mult decat din carti! Multumiri dumneavoastra...si mai vreau!
cantemir

Mesajde ovidiu_78 » 08 Apr 2013, 21:05

Dc nea Gica nu mai inversa corpurile la ME?!nici dan margarit nu inverseaza nimic?! :roll:
Si eu am ME,si inca nu am inversat...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde SummerCat » 12 Apr 2013, 12:31

Este primul an in apicultura, nu am familii de albine, am doar doi stupi. Vreau sa folosesc numai multietajati. Problema mea este, ca desi am umblat cu opinci de aur dupa familii instalate in rame de 3/4, nu am gasit. Ramane sa gasesc o solutie ca sa impac capra si varza.

jenica67 scrie: Dar vezi ca l-am mai intrebat pe om de cateva ori, ce vrea sa faca cu ramele de 1/1 si nu a raspuns, ca acolo e cheia deciziei.
Jenica sa stii ca am raspuns, dar cred ca ai scapat din vedere. Cu cat scap mai repede de 1/1, cu atat fericirea mea va fi mai mare :D !
SummerCat scrie:@Jenica: nu mai fac nimic cu ramele de 1/1, singura mea dorinta e sa scap de ele si sa lucrez numai cu 3/4. Asta e piticul meu. Le-am pus in balanta si pentru mine sunt mai multe avantaje si comoditati in lucrul numai cu 3/4.
In ideea asta am luat numai cutii (multe) de 3/4 cu 10R.
Rame cladite n-am.

lucky5strike scrie:3. Dupa lada si puterea familiei, poti pune catul 3/4 deasupra sau sub cel Dadant. O mica pulverizare cu sirop ajuta sa accepte celulele mai repede.
Am doua frici dupa ce am citit forumurile din net:
- daca pun o cutie de 3/4 direct pe una de 1/1, am inteles ca probabilitatea ESTE FOARTE MARE sa nu se duca in noua cutie chiar daca sunt momite cu sirop. Solutia buna ar fi doar urcarea catorva rame cu puiet sus, asa am siguranta ca vor trece si in partea de sus. Dar aici iarasi revine problema mea :) : cum sa mut sus in cutia de 3/4, o rama de 1/1 cu puiet...
- mai era si varianta unei grile haneman peste cutia 1/1, apoi adaugarea unei cutii de 3/4 in care pun regina. Din nou, am inteles ca este iar un risc FOARTE MARE ca regina sa ramana singura acolo, iar albinele din corpul de jos sa considere ca regina numai este viabila si, prin urmare, sa inceapa sa faca botci pentru o noua matca.

pin scrie:In afara de solutiile radicale cu taiatul fagurilor (care mi se par barbare)
Pana voi aduce albinele mai am timp pentru gandire asa ca voi incerca sa evit pe cat se poate taierea lor.

Cred ca o sa fac cam asa...
Banui ca o familie nu va ramane numai intr-o cutie de 1/1, deci se va extinde. Probabil ca va trebui adaugat o cutie de 3/4, iar ca sa le convingem sa urce sus, trebuie sa urc cateva rame cu puietul de jos. Deci musai sa am rame de 3/4 cu puiet in cutia de 1/1..
O sa las cutia de 1/1 impreuna cu ramele asa cum vin ele, netaiate.
Prelungesc cu 7 cm ramele de 3/4 cum face nenea asta:
==IMG-20110423-00043_001.jpg
==IMG-20110423-00042.jpg

Si incep sa introduc ramele astea modificate, treptat din laterale pentru cladit si sper sa ajung pana in centru cuibului.
Cand se cladesc ramele astea modificate din margini, le mai iau si le intercalez prin mijlocul cuibului, eliminand ramele vechi de 1/1.

Ce n-am inteles eu aici, cand ma apropii de centrul cuibului cu ramele noi, cum o sa imi dau seama cand le introduc? Dupa ce ies larvele din fagurii vechi, matca se grabi sa le oua iarasi, in loc sa astepte sa-i pun faguri noi.
Deci cum se face? stau la panda in fiecare zi? :)
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde ovidiu_78 » 12 Apr 2013, 14:28

Le poti baga intercalate,una cladita,una necladita,stropit cu sirop,si daca e puiet pe cele cladite,va lua repede in lucru si cealalta
ovidiu_78

Mesajde jenica67 » 12 Apr 2013, 21:43

jenica67 scrie:Eu am mai avut o ideie mai demult, care mie mi se pare foarte buna, nu stiu daca este la fel apreciata si de altii. Asi face mai multe sipci de lemn 37(40)x60x428. Cand vremea se incalzeste, si poti sa spargi cuibul, scoti o rama 1/1, pui sipca de lemn pe fund, lipita de spatele corpului, si pui rama de 3/4. In felul acesta sub rama de 3/4, nu va fi mai mult de 10 mm si albinele nu o sa mai construiasca fagure. Cand pui a doua rama, pui sub ea si a doua sipca si rama de 1:1, o tragi la margine si dupa ce este fara puiet, o scoti si tot asa pana la sfarsit, cand schimbi corpurile.

Pai nu era mai simplu sa pui sipcile pe fund, pentru a compensa rama mai scurta, decat sa prelungesti rama ??
Ramele capacite 1/1, le pui la margine pana eclozeaza puietul si atunci le scoti.
jenica67

Mesajde SummerCat » 13 Apr 2013, 19:41

Putina munca face bine muschiului :) !
Eu ma gandesc ca daca as pune sipca pe fund se blocheaza din ventilatia fundului si banui ca vor mai apare ceva dificultati la tratamentul antivaroa.
Nu mi se pare munca exagerata in plus. Sipcile le prind cu capsatorul, cred ca ajung asa, ca n-o sa le rotesc de nebun prin aer . Nenea nu pozele zicea ca le-a prins cu fir de undita :shock:
SummerCat

Mesajde geangu » 15 Apr 2013, 17:47

nu mai pune nici o sipca lasa le asa cum sunt, nici nu te mai chinui si pe deasupra mai combati si varooa.
Acum sa ti spun cum as face eu sa trec de la db la me: mi as construi prima data ramele de me in corpuri de me folosite ca si caturi pt. db cat si de asemenea as construi rame de me intercalate printre cele de db, deoarece pt. iernare ai nevoie si de rame prin care au trecut cateva generatii.acum daca blocheaza jos ( vorbim de db cu cat de me) cu siguranta matca va urca sus deci e posibil sa faci rame de cuib me si fara sa vrei sau izolezi matca cu haneman in corpul de me in momentul cand ai albina destula( cine ti a zi ca albinele vor abandona matca nu stie ce vorbeste).
Dupa ce ai stocul de rame necesar toamna, cand numai este puiet scuturi ramele de db pe cele de me bune pt. cuib si faci in felul asta trecerea.
Mai ai si varianta sa faci roiuri direct pe rame de me.
geangu

Mesajde SummerCat » 16 Apr 2013, 20:33

Maine dimineata am sa achizitionez 2 familii.
Stupina are in jur de 140 de stupi, omul m-a invitat sa aleg ce doresc, eventual sa aduc un 'cunoscator'.
Familiile au in jur de 4-5 rame cu puiet.
Pretul peste 400 de roni.
'Cunoscatorul' s-a nimerit sa nu poata veni , deci alegerea e pe barba mea.

Daca doriti sa ma sfatuiti o sa multumesc de pe acum!
SummerCat

Mesajde ves.lucian.zabrani » 16 Apr 2013, 21:12

dimineata vezi familiile !!! le alegi , le muti in stupii tai !!!
trebuie sa astepti pana seara , sa intre toate albinele !!!
te uiti sa fie populatie multa , verifici puietul sa fie compact , cat de mult puiet sa fie !!!
daca mai are ceva mancare , cu atat mai bine !!!
mai intrebi si pe altii !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR