Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matca nu ponteaza

Mesajde nmbcatega » 06 Apr 2015, 14:17

Buna ziua sunt din Targoviste, dar vatra cu stupi o am in Prahova in Or. Baicoi!
Activitate de cules am de pe la jumatea lui martie, dar vremea a fost capricioasa cand cald cand frig cu vant!
Iar cu stupul in cauza inca din seara aceea i-am pus o turta de 500g, pe care a consumat-o, iar sambata i-am mai pus inca una proteica de 500g plus 1l de sirop invertit si am aplicat folie deasupra!
nmbcatega

Mesajde mellis » 06 Apr 2015, 14:25

nmbcatega scrie:Iar cu stupul in cauza inca din seara aceea i-am pus o turta de 500g, pe care a consumat-o, iar sambata i-am mai pus inca una proteica de 500g plus 1l de sirop invertit si am aplicat folie deasupra!

1L de sirop la 4 rame nu este cam mult?
Nu blocam cu sirop?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde nmbcatega » 06 Apr 2015, 14:47

Nu deoarece mai este doar o singura rama cu o coronita mica deasupra de mancare!
I-am pus in speranta ca o voi pacali cu simularea unui cules intens zic si eu........
nmbcatega

Mesajde nmbcatega » 06 Apr 2015, 22:20

Va intreb daca nu am gresit punand folia de plastic sub podisor acum?
nmbcatega

Mesajde mellis » 07 Apr 2015, 01:17

Am pus folia in ianuarie, inițial am avut condens apoi am mai deschis șubarul si am pus material textil peste folie.si podișorul cu hrănitor întors cu polistiren in el.->.mai bine cu condensul..
Multi folosesc folia tot anul, alții deloc...inca este frig si căldură in cuib este prețioasă..
Cum ați pus folia?toată suprafața sau întoarsă după ultima rama?
Aveți AV? Urdinișul deschis?
Atenție la condens!
Pentru ca folia sa nu stea lipita de rame, am pus bete peste rame...
Sănătate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde nmbcatega » 07 Apr 2015, 13:43

Folia am pus-o pe toata suprafata stupului, si nu cred ca sta lipita !
Oricum am pus-o sambata, si o sa ma duc de pasti si daca nu-mi comvine cum arata o scot.
Stupi ii am pe 12 rame cu fund plin prevazut cu un subar de 10/10cm iar podisorul este jumate cu plasa si jum plin.
nmbcatega

Mesajde nmbcatega » 10 Apr 2015, 17:18

Matca si-a reluat ponta!
Se pare ca nu avea suficiente resurse in stup si actiunea de a-i da resurse a dat roade!
Am controlat ramele si au aparut larve in diferite stadii de evolutie, si rame cu oua de 1 zi!
Am vazut si matca care arata bine si preocupata de inspectia pe rame, verifica unde sa-si mai extinda ponta!
Albinele au cules bun, si aduc polen si baga si siropul in faguri!
La ceilalti am verificat la fel si am mai restrans cuibul un pic, iar ramele sunt la fel cu puiet in toate stadiile!
Este vorba exclusiv de cei trei stupi cumparati recent, la care le-am scos folia, si la fel am procedat si cu cei vechi de la care am scos foliile deasemenea!
nmbcatega

Mesajde glaliona » 10 Apr 2015, 19:44

Nu-mi dau cu parerea daca ai facut bine ca ai dat folia jos important este sa ai macar o paturica peste plasa din podisor .
glaliona

Mesajde cristi felea » 21 Apr 2015, 21:09

La unul din cei 7 stupi pe care ii am, matca a inceput ponta mai tarziu decat celelalte.La inceput am vrut sa omor matca si sa unific dar dupa cateva zile a inceput ponta.Asta a fost cam la inceputul lui aprilie..acum problema este ca ponteaza foarte putin, mai precis am vazut doar o rama unde este puiet in toate stadiile. Duminica am dus stupii la rapita si sper sa isi dea drumul .Precizez ca tot timpul stupul a avut sirop si turta...nu se pune problema de stimulare.In cazul in care ponta va fi la fel de slaba ce ma sfatuiti sa fac?
cristi felea

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Apr 2015, 21:12

CATEGA , bine ai venit printre noi !!!
Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde paul » 21 Apr 2015, 21:44

cristi felea scrie:In cazul in care ponta va fi la fel de slaba ce ma sfatuiti sa fac?

Unifica familia respectiva cu alta.
Orice alta varianta la vremea asta e pierdere de vreme !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi felea » 22 Apr 2015, 08:34

paul scrie:
cristi felea scrie:In cazul in care ponta va fi la fel de slaba ce ma sfatuiti sa fac?

Unifica familia respectiva cu alta.
Orice alta varianta la vremea asta e pierdere de vreme !

Daca mai astept pana face o botca(in stupul problema sau in altul)?
cristi felea

Mesajde CORNEL V. » 22 Apr 2015, 08:46

Albina care o ai acolo va imbatrani si va muri,nu are cine sa vina din urma
CORNEL V.

Mesajde cristi felea » 22 Apr 2015, 14:21

CORNEL V. scrie:Albina care o ai acolo va imbatrani si va muri,nu are cine sa vina din urma

Problema mea e ca matca ponteaza dar putin..O rama de puiet..ma gandeam ca poate cunoasteti vreo metoda prin care o fac sa ponteze mai mult.
cristi felea

Mesajde Mircea_63 » 22 Apr 2015, 15:12

Caldura si hrana. Astea le asigura populatia de albine, clima, zona, dar posibil sa aibe matca o problema si n-ai alta solutie decat sa o schimbi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nmbcatega » 14 Mai 2015, 18:28

ves.lucian.zabrani scrie:CATEGA , bine ai venit printre noi !!!
Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P

Multumesc...o sa ma straduiesc sa raman cat de mult pot, oricum intuiesc ca este un virus deja de care se scapa foarte greu!
nmbcatega

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR