CristiTm scrie:deci imdiat trece iarna si eu nu stiu cum e mai bine sa mut albinele de pe ramele alea model vechi pe rame dadant 1/1 sa pun faguri la crescut sau sa caut sa fac rost de faguri crescuti unde sa inceapa matca sa depuna direct ?
Cristi eu as face asa.
L-as lasa in primavara sa se dezvolte pana in prima decada a lui mai, sau dupa primul cules.
De acum ai 2 alternative.
1. Daca cumperi matci de undeva.
spargi monstruletul in roi pe faguri artificiali, pe principiul pachetului de albine. Pe 3 faguri artificiali Dadant scuturi albina de pe 2 faguri din monstru. Hranesti lichid si Ii dai matca in cusca si gata, dupa aceea dezvoltare normala a roiurilor.
2. Nu cumperi matci.
De pe un fagure cu puiet tanar sau oua din monstru, tai bucati cat un pachet de tzigari.
FAci acelasi lucru ca la scenariul 1, numai ca pe ramul din mijloc inserezi in partea de sus acea bucatica de faguras.
Hranesti lichid, ele construiesc si cresc botci, etc.
Dupa aceea fagurii ramasi in monstru, ai alternativa sa ii tai si ii introduci in roi pe parcursul dezvoltarii acestora.
Daca vrei sa nu ai treaba cu Varroua cel putin anul in curs, nu-i mai dai la roi.
Bai Cristi, monstrul tau ar fi bun intr-o ferma de reproductie pentru o familie generatoare de tatzi...