Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Populatie albine inainte de iernat

Mesajde yuonyuon » 02 Aug 2019, 10:04

cum faci egalizari...iei peria in mana si te duci la stupul care are cel mai mult puiet si ii iei rama cu puiet capacit care ecluzioneaza(in 1-3zile) fara albina!! si o pui in mijlocul roiului cel mai slab.....
iar de la roi o iei rama cu oua si cel mai putin puiet fara albina ! ........si o pui in stupul mare......

cum facea Robin Hood.. ;)
yuonyuon

Mesajde Seinfeld » 05 Aug 2019, 13:35

Buna ziua,

Am extras sambata mierea, 21 de kg, si sunt foarte multumit, tinand cont ca e primul an si am facut si roiuri etc. Am extras din semicaturi si am luat si cate o rama de jos, doar una, nu m-am lacomit, iar apoi am bagat rama in cuib la ouat, desi am citit undeva ca matca nu oua in perioada asta in ramele care nu au coronita de miere. Am dat caturile jos si am micsorat urdinisul stupilor.
Referitor la egalizari, voi mai astepta putin, sper ca fac bine.
Referitor la tratament, m-am hotarat sa imi cumpar varrojet si sa fac cu varachet, iar pe iarna sa le pun benzi de varrostop.
As vrea sa incep tratamentul sambata viitoare.
Si as vrea sa incep si simularile cu sirop tot de sambata si sa dau pana la sfarsitul luniii august sirop 1:1 cu putina lamaie, ceapa si plante medicinale.
Ce spuneti? e in regula asa? :D

Va multumesc.
Seinfeld

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2019, 22:13

Seinfeld scrie:Buna ziua,

Am extras sambata mierea, 21 de kg, si sunt foarte multumit, tinand cont ca e primul an si am facut si roiuri etc. Am extras din semicaturi si am luat si cate o rama de jos, doar una, nu m-am lacomit, iar apoi am bagat rama in cuib la ouat, desi am citit undeva ca matca nu oua in perioada asta in ramele care nu au coronita de miere. Am dat caturile jos si am micsorat urdinisul stupilor.
Referitor la tratament, m-am hotarat sa imi cumpar varrojet si sa fac cu varachet, iar pe iarna sa le pun benzi de varrostop.
Si as vrea sa incep si simularile cu sirop tot de sambata si sa dau pana la sfarsitul luniii august sirop 1:1 cu putina lamaie, ceapa si plante medicinale.

Va multumesc.

Nu le mai zi "semicaturi" (cu toate ca posibil sa le zici corect :lol: ) dar suna ciudat.
Daca vrei sa faci egalizari cel mai bine este sa le faci acum. Reginele oua fara probleme si in ramele fara coronita, posibil sa strambe din ..trompa la ramele foarte noi, dar asta mai tarziu dupa ce se face mai frig si la primavara. :)

Daca vrei sa mergi pe varachet + varostop cel mai bine ar fi sa dai acum varostopul si dupa ce nu mai este puiet deloc sa dai cu varachet. Sa dai acum cu varachet este neeficient. In schimb varostopul o sa diminueze din varroa astfel incat sa nu ai multi cand se formeaza generatiile de albine care vor ierna si cu varachetul omori ce mai ramane, astfel incat la primavara sa fii cat de cat linistit.
O sa le mai "stimulezi" asa 1-2-3 ani, pana cand intr-un an nu o sa ai timp si atunci o sa vezi ca se dezvolta mai bine fara "stimulare" o sa renunti si a indopa albinele cu ceva ce ele in mod normal nu ar consuma si o sa le dai doar zahar. Scapi si de furtisag si de multe alte probleme.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2019, 22:25

Stimularea dupa un cules intensiv cred ca e cea mai mare prostie dupa fata pamantului .....tare sunt curios cine a venit cu ideea asta ???
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2019, 22:32

Seinfeld scrie:Buna ziua,

Va multumesc.
matcile oua si cu dintii, la data asta ....
yuonyuon

Mesajde 5rame » 05 Aug 2019, 22:37

yuonyuon scrie:Stimularea dupa un cules intensiv cred ca e cea mai mare prostie dupa fata pamantului .....tare sunt curios cine a venit cu ideea asta ???

Ba rog sa explicati, de ce?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde ignatov andrei » 05 Aug 2019, 22:59

Seinfeld scrie: sa dau pana la sfarsitul luniii august sirop 1:1 cu putina lamaie, ceapa si plante medicinale.

Va multumesc.

Fara usturoi, piper si ceva boia de ardei... degeaba..!! :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde Seinfeld » 05 Aug 2019, 22:59

Buna seara,

Va multumesc din nou pentru sfaturi.
Yuonyuon ce parere aveti despre tratamente? cand, cum si cu ce? Ce spune Jhonny_it are logica si cred ca asa voi face :)
Pai si nu mai stimulez deloc? Nici macar roiurile?
In legatura cu egalizarile, sunt sceptic deoarece mi e frica sa nu fie putina albina la roiuri si sa nu acopere puietul, sa se raceasca, este posibil? As vrea sa inzdravenesc si roiurile :)

MUltumesc din nou.
Seinfeld

Mesajde ignatov andrei » 05 Aug 2019, 23:01

5rame scrie:
yuonyuon scrie:Stimularea dupa un cules intensiv cred ca e cea mai mare prostie dupa fata pamantului .....tare sunt curios cine a venit cu ideea asta ???

Ba rog sa explicati, de ce?

Daca pui asemenea intrebare, inseamna ca ce s-a tot boscorodit despre structura familiei... s-a boscorodit degeaba...
ignatov andrei

Mesajde Balian » 05 Aug 2019, 23:01

jonny_it scrie:.....O sa le mai "stimulezi" asa 1-2-3 ani, pana cand intr-un an nu o sa ai timp si atunci o sa vezi ca se dezvolta mai bine fara "stimulare" o sa renunti si a indopa albinele cu ceva ce ele in mod normal nu ar consuma si o sa le dai doar zahar. Scapi si de furtisag si de multe alte probleme.

Nu am carnet de conducere. (nu pot să am) Trebuie să recurg la ajutorul colegilor să merg la albine.
Din acest motiv nu pot să merg seara să le dau sirop. Dau în plină zi F40 fără nici un fel de soluție
care dă miros siropului. La F40 albinele nu fac zbor de ”bucurie” ca la siropul de zahăr. Nici furtișag. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 05 Aug 2019, 23:03

Balian scrie: La F40 albinele nu fac zbor de ”bucurie” ca la siropul de zahăr. Nici furtișag. :)

O fi avand XANAX, cine stie...!?!
ignatov andrei

Mesajde Balian » 05 Aug 2019, 23:18

ignatov andrei scrie:
Balian scrie: La F40 albinele nu fac zbor de ”bucurie” ca la siropul de zahăr. Nici furtișag. :)

O fi avand XANAX, cine stie...!?!

Mai știți? :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2019, 23:44

ignatov andrei scrie:
Seinfeld scrie: sa dau pana la sfarsitul luniii august sirop 1:1 cu putina lamaie, ceapa si plante medicinale.

Va multumesc.

Fara usturoi, piper si ceva boia de ardei... degeaba..!! :lol: :lol:

Cativa cartofi, carne, apa si iese un gulas bun :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2019, 23:45

Balian scrie:
jonny_it scrie:.....O sa le mai "stimulezi" asa 1-2-3 ani, pana cand intr-un an nu o sa ai timp si atunci o sa vezi ca se dezvolta mai bine fara "stimulare" o sa renunti si a indopa albinele cu ceva ce ele in mod normal nu ar consuma si o sa le dai doar zahar. Scapi si de furtisag si de multe alte probleme.

Nu am carnet de conducere. (nu pot să am) Trebuie să recurg la ajutorul colegilor să merg la albine.
Din acest motiv nu pot să merg seara să le dau sirop. Dau în plină zi F40 fără nici un fel de soluție
care dă miros siropului. La F40 albinele nu fac zbor de ”bucurie” ca la siropul de zahăr. Nici furtișag. :)

Si eu dai sirop(cand chiar trebuie) la amiaza, sirop de zahar si nu sunt probleme. Incearca sa faci reteta colegului de mai sus, cu ceapa, plante medicinale si etc .. vezi daca mai este la fel. Despre asta era vorba :D
jonny_it

Mesajde paul » 06 Aug 2019, 00:03

Siropul, daca-l dai la punguta, n-ai niciun risc ! Chiar siropul cu ... mirodenii .
Unde se face furtisag, familia atacata, acolo e o problema cu regina, adica ... trebuie schimbata . Unde regina-i in regula, chiar daca se face oaresce iures la urdinis, familia respectiva nu poate fi pradata !
Parerea mea ... stimularea este absolut necesara in august, indiferent ca vorbim de roi sau de familii !
Intai Varostop si apoi varachet, asa cum spune Johny,crede-l pe cuvant, chiar daca el trateaza cu solutii de inmuiat holzsuruburile la lazi . :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 06 Aug 2019, 01:25

paul scrie:Parerea mea ... stimularea este absolut necesara in august, indiferent ca vorbim de roi sau de familii !

Imi permiti sa nu fiu de aceeasi parere cu tine? Sau mai bine zis sa vin cu o completare: depinde si de zona ...
Eu la munte sunt in mijlocul perioadei cand se face miere si voi vreti sa fac stimulare cand zilele trecute tocmai ce am mai insarmat ultimele rame de cat pe care le mai aveam?? :lol: Probabil mai sunt mii de apicultori in aceeasi situatie, nu neaparat de la munte.

paul scrie:Intai Varostop si apoi varachet, asa cum spune Johny,crede-l pe cuvant, chiar daca el trateaza cu solutii de inmuiat holzsuruburile la lazi . :lol:

Nu face ce face popa, sa faci ce zice el, nu? :lol:
Si eu m-am gandit la ce zici tu, dar cat timp albinele mele produc si arata mai bine ca niciodata(chiar daca vremea nu a fost cea mai buna intotdeauna) cred ca sunt pe calea cea buna ... sau cel putin asa pare a fi pana imi dau seama ca nu-i bine :lol:
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR