Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde romica tanase » 24 Mar 2013, 21:30

buna seara dragi forumisti inca de anul trecut va tot citesc cand m-am hotarat sa incep si eu . in iarna am stans ceva bani si saptamana aceasta am reusit sa iau 2 familii ,insa familiile au fost pe 6 rame cu oua pe doua dintre ele.intrebarea care o am este,trebuie sa mai stamtorez cuibul in continuare? :?:
romica tanase

Mesajde andrei_salaj » 24 Mar 2013, 21:52

Hai cu detalii,ce lada e,ai podisor deasupra?Cata miere au avut pe rame cand le-ai cumparat?
andrei_salaj

Mesajde dox » 26 Mar 2013, 12:55

Buna ziua. As dori sa ma apuc anul acesta de apicultura. Am citit destul de mult despre aceasta meserie veche si imi place foarte mult. Am construit 2 spupi orizontali. Ce parere aveti? Oare o fii OK daca am doar 9 rame pe familie, sau e putin? Sau daca fac stpulul de 18 rame e bine sa am 2 urdinise pe stup?
Fişiere ataşate
IMG00073-20130318-1559.jpg
dox

Mesajde murarudumitru » 26 Mar 2013, 13:15

dox scrie:Buna ziua. As dori sa ma apuc anul acesta de apicultura. Am citit destul de mult despre aceasta meserie veche si imi place foarte mult. Am construit 2 spupi orizontali. Ce parere aveti? Oare o fii OK daca am doar 9 rame pe familie, sau e putin? Sau daca fac stpulul de 18 rame e bine sa am 2 urdinise pe stup?

Pe 9 rame este putin pe 18 e ok,cea ce vad eu acolo este cutie pentru o famiilie puternica ,dupa cules daca ai ajuns cu el plin poti sal imparti in 2 diafragma la mijloc,unu ramine cu matca si unu fara la cel fara ai poti da tu o matca imperecheata sau o botca asta dupa ce lai lasta fara regina 2/3 zile si asa intri in iarna cu 2 famili in cutie in primavara scoti unu afara sil bagi in alta cutie si ai 2 stupii sunt mai multe variante
murarudumitru

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 13:18

ce facusi dumitre??incepusi sa dai sfaturi?
janese

Mesajde dox » 26 Mar 2013, 13:30

va multumesc.

e problema daca stupul are 2 urdinise?
dox

Mesajde murarudumitru » 26 Mar 2013, 13:59

janese scrie:ce facusi dumitre??incepusi sa dai sfaturi?

Si ce nea janica nui bine ce zic el ca incepator asta ar putea sa faca parerea mea,
murarudumitru

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 14:23

nu-i bai mai dumitre,cum sa fie vreo problema???se poate sa-ti tai eu tie avantul??? :D
ok este pe 20 de rame...asta e volumul pe care o carnica il poste ocupa eficient.
culoarea rosie e buna la stuparit doar daca ti-a dat cineva vopseaua gratuit,in rest se cam evita aceasta culoare!!
vad ca ai vopsit scandurelele de zbor diferit...nu e de ajuns...trebui si fata corespunzator celor 2 urdinise sa o vopsesti diferit...aici vad albastru,culoarea pe cealalta jumatate s fie galben,nu verde ca albina vede verdele ca pe galben sau albastru!...la jumate pe verticala pune o scandura despartitoare pe muchie de sus pana jos astfel incat albina sa nu migreze de la un urdinish la altul pe peretele din fata al stupului...creaza in interiorul cutiei o posibilitate sa separi etans cutia in doua parti cu o diafragma pe care sa scoti usor...opt rame cu doishpe rame. vezi ca diafragma sa nu-ti manance spatiul unei rame!!!...mai vorbim!!!
janese

Mesajde murarudumitru » 26 Mar 2013, 14:40

janese scrie:nu-i bai mai dumitre,cum sa fie vreo problema???se poate sa-ti tai eu tie avantul??? :D
ok este pe 20 de rame...asta e volumul pe care o carnica il poste ocupa eficient.
culoarea rosie e buna la stuparit doar daca ti-a dat cineva vopseaua gratuit,in rest se cam evita aceasta culoare!!
vad ca ai vopsit scandurelele de zbor diferit...nu e de ajuns...trebui si fata corespunzator celor 2 urdinise sa o vopsesti diferit...aici vad albastru,culoarea pe cealalta jumatate s fie galben,nu verde ca albina vede verdele ca pe galben sau albastru!...la jumate pe verticala pune o scandura despartitoare pe muchie de sus pana jos astfel incat albina sa nu migreze de la un urdinish la altul pe peretele din fata al stupului...creaza in interiorul cutiei o posibilitate sa separi etans cutia in doua parti cu o diafragma pe care sa scoti usor...opt rame cu doishpe rame. vezi ca diafragma sa nu-ti manance spatiul unei rame!!!...mai vorbim!!!

Cu culoarea rosie,chiar la multi am zis ca ni culoarea pentru stup,sincer le cam stiu pe toate,nea jenica, dar mai bine las pe alti,sa deie sfaturi ,oricum ceati scris este ff adevarat inrest multa sanatate nea j
murarudumitru

Mesajde janese » 26 Mar 2013, 15:14

cum dracu ma ?tu la tineretea ta le stii pe toate si eu cu cat imbatranesc imi dau seama ca nu stiu mare lucru!!!! :P
janese

Mesajde murarudumitru » 26 Mar 2013, 15:20

janese scrie:cum dracu ma ?tu la tineretea ta le stii pe toate si eu cu cat imbatranesc imi dau seama ca nu stiu mare lucru!!!! :P

Nea jenica las ca te invat si pe mata ;) am glumit,mias dori eu sa am ce ai matale in cap despre apicultura si famiiliile care le ai ,sau mai bine zis stupi
murarudumitru

Mesajde irina » 26 Mar 2013, 15:51

janese scrie:... ca albina vede verdele ca pe galben sau albastru!...

Si eu am stp vopsiti cu aceste trei culori! E vreo problema?
irina

Mesajde ovidiu_78 » 26 Mar 2013, 16:00

nu e problema,daca era rosu se putea zice,ca albina nu vede rosu,conteaza cum le aranjati caturile,sa nu fie la fel verde langa albastru,sau faceti pe cuib niste semne cu alb sau alte culori percepute de labina,gen un triunghi,un cerc,etc ca sa le deosebeasca
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde irina » 26 Mar 2013, 16:08

De rosu stiam...dar de galben/verde/albastru....ca albina o vede ca pe aceeasi culoare....nu.Cuiburile le am cu aceste culori, caturile sunt gri, toate, ca sa le pot muta de colo colo.Si adev e ca nu-mi prea plac "floricele" pe stupi....poate sa vopsesc altfel scandurica de zbor
irina

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Mar 2013, 18:19

eu am citit in catrea neamtului ca putem folosi culorile alb , galben , albastru si negru !!!
negri nu putem vopsi stupii , dar scandura de zbor si eventual ceva semne se pot face !!!
tot neamtul spunea ca daca folosim culoarea galben , nu mai folosim portocaliu si verde , pentru ca albina le confunda foarte usor !!!
vede albina si in ultraviolet dar aici intram in alt domeniu , unde noi nu putem vedea nimic !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde murarudumitru » 26 Mar 2013, 18:24

ves.lucian.zabrani scrie:eu am citit in catrea neamtului ca putem folosi culorile alb , galben , albastru si negru !!!
negri nu putem vopsi stupii , dar scandura de zbor si eventual ceva semne se pot face !!!
tot neamtul spunea ca daca folosim culoarea galben , nu mai folosim portocaliu si verde , pentru ca albina le confunda foarte usor !!!
vede albina si in ultraviolet dar aici intram in alt domeniu , unde noi nu putem vedea nimic !!! :P :P :P

foarte adevarat
murarudumitru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR