dox scrie:Buna ziua. As dori sa ma apuc anul acesta de apicultura. Am citit destul de mult despre aceasta meserie veche si imi place foarte mult. Am construit 2 spupi orizontali. Ce parere aveti? Oare o fii OK daca am doar 9 rame pe familie, sau e putin? Sau daca fac stpulul de 18 rame e bine sa am 2 urdinise pe stup?
janese scrie:ce facusi dumitre??incepusi sa dai sfaturi?
janese scrie:nu-i bai mai dumitre,cum sa fie vreo problema???se poate sa-ti tai eu tie avantul???![]()
ok este pe 20 de rame...asta e volumul pe care o carnica il poste ocupa eficient.
culoarea rosie e buna la stuparit doar daca ti-a dat cineva vopseaua gratuit,in rest se cam evita aceasta culoare!!
vad ca ai vopsit scandurelele de zbor diferit...nu e de ajuns...trebui si fata corespunzator celor 2 urdinise sa o vopsesti diferit...aici vad albastru,culoarea pe cealalta jumatate s fie galben,nu verde ca albina vede verdele ca pe galben sau albastru!...la jumate pe verticala pune o scandura despartitoare pe muchie de sus pana jos astfel incat albina sa nu migreze de la un urdinish la altul pe peretele din fata al stupului...creaza in interiorul cutiei o posibilitate sa separi etans cutia in doua parti cu o diafragma pe care sa scoti usor...opt rame cu doishpe rame. vezi ca diafragma sa nu-ti manance spatiul unei rame!!!...mai vorbim!!!
janese scrie:cum dracu ma ?tu la tineretea ta le stii pe toate si eu cu cat imbatranesc imi dau seama ca nu stiu mare lucru!!!!
janese scrie:... ca albina vede verdele ca pe galben sau albastru!...
ves.lucian.zabrani scrie:eu am citit in catrea neamtului ca putem folosi culorile alb , galben , albastru si negru !!!
negri nu putem vopsi stupii , dar scandura de zbor si eventual ceva semne se pot face !!!
tot neamtul spunea ca daca folosim culoarea galben , nu mai folosim portocaliu si verde , pentru ca albina le confunda foarte usor !!!
vede albina si in ultraviolet dar aici intram in alt domeniu , unde noi nu putem vedea nimic !!!![]()
![]()
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori