Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sfaturi pentru incepator

Mesajde horia_ch » 22 Iul 2011, 09:44

Era o vorba, da' n-o mai stiu eu cu acuratete. Oricum, ideea era ca un roi de mai face cat un car de malai, roiul de iunie cat o banita, iar roii mai tarzii la dusmani sa-i dai! :)
Acuma, cum vrei tu, insa fiind si la inceput, daca hotarasti sa-i iei, trebuie sa-ti asumi un eventual esec in primavara, cand foarte probabil vei avea stupii cu albine... moarte. E greu, e foarte greu sa scoti din iarna roii pusi acum pe faguri artificiali, fara nici un fel de ajutor exterior (puiet, faguri cu miere). Gandeste-te in primul rand ca roii din aceasta perioada sunt in cel mai bun caz secundari, daca nu chiar tertiari (albina putina). Acei faguri artificiali trebuie crescuti, lucru care se face cu un consum foarte mare de hrana, hrana care este din ce in ce mai putina in fiecare zi. Totusi, poti hrani, obligatoriu cu zahar invertit. Dupa ce ai cativa faguri claditi, sa spunem, matca trebuie sa ii insamanteze cu cat mai multe oua. Insa in aceasta perioada matcile se apropie doar de varful mic al pontei anuale, urmand sa scada ritmul. Oricum, nu depune oua peste limita de acoperire a albinelor. Deci, ponteaza putin. Ponta aceasta, dupa ce ca e in cantitate redusa, urmeaza sa eclozioneze de-abia peste 3 saptamani de la depunerea oului. Asta inseamna jumatatea lui august. Intre timp, albinele roiului initial sunt imbatranite si epuizate. Deci puterea nu prea are cum sa creasca. Iar, colac peste pupaza, tocmai atunci de obicei cade si culesul de polen. Rezultatul este incetinirea accentuata a pontei matcii. Cu ce albine intri in iarna? O mana de albine, care, chiar daca ar avea rezerve suficiente de hrana, nu vor putea sa-si asigure caldura necesara macar supravietuirii (pierderile fiind mai mari decat puterea lor de producere), dar sa mai incalzeasca fagurii la 35-36 grade, cat e necesar pentru cresterea puietului.
Si eu zic sa o lasi pana la primavara (desi stiu ca e greu de tot), cand ai mult mai multe sanse cu niste familii adevarate, din care poti face roi chiar tu. In mai, cel mult inceput de iunie!
Crede-ma, doare mai rau pierderea albinelor decat asteptarea! :cry:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Toma Sergiu » 22 Iul 2011, 10:13

Da aici chiar dai dovada de apicultor adevarat iti multumesc foarte mult mult succes in continuare !!!
Toma Sergiu

Mesajde Adi Hodis » 22 Iul 2011, 10:25

Sergiule, daca tot vrei sa ai albine, pai ia-ti mai frate familie buna, dai un ban dar stai in fatza, stii zicala ... asta numai ca sa-ti vezi visul implinit ca in rest ... la anu´ o sa ai celelalte satisfactii. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Toma Sergiu » 22 Iul 2011, 18:19

Adi Hodis scrie:Sergiule, daca tot vrei sa ai albine, pai ia-ti mai frate familie buna, dai un ban dar stai in fatza, stii zicala ... asta numai ca sa-ti vezi visul implinit ca in rest ... la anu´ o sa ai celelalte satisfactii. :)

Asa o sa si fac, multumesc pt sfaturi chiar mati ajutat foarte mult
Toma Sergiu

Mesajde Yojen » 25 Iul 2011, 09:47

la vremea asta nu mai e de facut roi, nici familii nu se cumpara, albinele nu-s ca bobocii sa se numere toamna ci primavara.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Yojen » 25 Iul 2011, 11:01

am o matca intr-un stup care e constipata rau face un ou pe zi :) (e batrana), un vecin mi-a zis sa o strang de gat si sa pun o rama cu puiet sa iasa matca de salvare chiar daca nu e buna dar nici ca asta nu e. Ar mai fi o solutie sa-i tai o aripa sa-si traga matca singura dar mie frica sa nu iasa tot o putoaredin asta.
Yojen

Mesajde liviu1965 » 25 Iul 2011, 11:19

Mai puturoasa ca asta? Greu de crezut. E de cartea recordurilor
liviu1965

Mesajde Yojen » 25 Iul 2011, 15:09

cred ca au trecut vreo 2 luni de cand am roiul cu pricina si abia a ouat o rama :x
Yojen

Mesajde liviu1965 » 25 Iul 2011, 18:11

Yojen scrie:cred ca au trecut vreo 2 luni de cand am roiul cu pricina si abia a ouat o rama :x

no comment
liviu1965

Mesajde ovidiu_78 » 25 Iul 2011, 20:52

pai cred ca trebuia sa tii sub obesrvatie acel roi,si sa fi luat masuri atunci,acuma..........tu decizi
dar cred ca i-ar trebui o matca buna,sau eventual unifici cu altul mai slab
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Yojen » 26 Iul 2011, 07:34

la inceput avea oua 2 rame una proaspat ouata si una capacita, am crezut ca era ouat de batrana ciupilana dar se pare ca stuparu de unde am luat a pus el o rama cu puiet tanar de la alta cucoana. pana am depistat problema..
Yojen

Mesajde liviu1965 » 26 Iul 2011, 11:05

Tzapa......

Schimba-i matca cat mai e timp
liviu1965

Mesajde Yojen » 26 Iul 2011, 11:44

asta e se mai ia si teapa, mi-a zis romanu de unde am cumparat ca am fost la el si iam zis toate neregulile o zis ca da el o matca.
Yojen

Mesajde liviu1965 » 26 Iul 2011, 19:24

Yojen scrie:asta e se mai ia si teapa, mi-a zis romanu de unde am cumparat ca am fost la el si iam zis toate neregulile o zis ca da el o matca.

Nu te lasa, cere si 1l de tuica dezpagubiri
liviu1965

Mesajde Yojen » 28 Iul 2011, 11:09

nus eu cu spirtoasele, eram multumit daca facea omu treaba buna de la inceput.
Yojen

Mesajde catalin.profiri » 30 Iul 2011, 16:20

nu am mai vrut sa incep un topic nou asa ca pun aici o intrebare, sper sa nu fie cu suparare:
voi ce ati face?
ma gandesc sa diversific anul viitor "oferta" si am la dispozitie cateva variante:
1. Polen. pretul pe piata e undeva la 50-60lei / kg, anual se pot face 5-10kg (unii fac si 20 dar nu e cazul). as avea de investit in colectoare de polen, apoi intr-o instalatie de uscat polenul... Productii ridicate stiu ca se fac in Ardeal, in Moldova cica ar fi mai slabut
2. Propolis - 250 lei / kg.
3. Laptisor de matca. aici preturile ar fi ceva mai mari, gen 10gr-25 lei / 140E/kg, dar sunt si cele mai grele conditii de recoltare
so... any ideas?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR