de mihaiGrig » 18 Feb 2013, 18:32
CU respect domnilor:
Saptamana trecuta am gasit un stup mort.
Sambata desi a fost frig am umblat in toti si traiesc, dar am gasit la majoritatea urmatoarea situatie:
Ghemul pe 4-5-6 rame are la mijloc ramele cu putina mincare, usoare comparativ cu cele de la marginea cuibului, sunt albine sus, iar penultima si ultima rama desi cu albina pe ea are multa miere capacita.
Nu le-am pus turte dar am luat cate o rama cu miere, le-am gaurit cam la mijloc si in treimea superioara, am ferit una sau chiar doua rame din marginea cuibului pana am ajuns langa ramele care am zis ca sunt usoare si cu albine sus si am pus-o acolo, dupa care am inchis cuibul asa cum a fost. Pe unele din aceste rame am observat si celule de puiet capacit.
Nu stiu daca am procedat bine, dar am procedat.
Ce parere aveti? A mai procedat cineva asa? Daca da, cand sa mai intervin, dupa cat timp?
Precizez ca ramele pe care le-am gaurit si introdus in cuib aveau miere capacita pe jumate din rama 1/1.
La stupii orizontali iernati pe pavilion, unde este bine sa fie facut ghemul? Cei care aveti pe pavilioane stupi orizontali cu ramele in pat cald cum evolueaza ghemul iarna?
Am inteles ca la stupii din stationar, cu ramele in pat rece, ghemul se formeaza la fund , langa urdinis, urca pe rame pana la speteaza superioara si apoi se deplaseaza in spate, in lungul ramelor catre locul de unde apicultorul lucreaza. Deci cand le vezi ca au ajuns sus pe rame in partea opusa urdinisului esti sigur ca le trebuie mancare.
La stupii orizontali in pat cald, de pe pavilion, ramele fiind paralele cu urdinisul (fata de patul rece de la stationar cand sunt perpendiculare pe acesta si se pot deplasa in lungul ramei) nu se pot deplasa catre urdinis, ele vor urca pe rame, dar cum apreciezi la un control rapid fara sa stii de unde a plecat ghemul daca se impune sau nu mancarea? Cum stii daca doar a urcat pe rame sau daca a urcat si s-a deplasat si pe orizontala in lungul ramei, golind-o de mancare?
La pavilioane cum formeaza in general albina ghemul si cum il deplaseaza( de la Nord la Sud? Il formeaza la Nord sau la Sud?) Ce parere aveti voi, cei cu pavilioane?
Va multumesc pentru raspunsuri si intelegere mai ales ca despre aceste lucruri am mai postat si in alte topicuri dar va rog pareri si sfaturi pentru ca n-as vrea sa mai pierd familii si roiuri.