Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: O problema mai ciudata

Mesajde CristiTm » 24 Dec 2011, 23:28

ms de sfat era pus doar asa ca ideee nu erau fixate intre ele sipcile alea . Si cum sa le ceruiesc ca am 5 podisoare facute si trebuie sa fac pt toate 5
CristiTm

Mesajde un OM » 24 Dec 2011, 23:40

Daca nu ai un vas m ai mare, se poate si intr-unul mai mic, luand cu o lingura ceva mai mare si turnand peste scandurele. Poti sa le ceruiesti si cu parafina de la niste lumanari albe. Albina nu este interesata de parafina, dar este mai casanta decat ceara.
un OM

Mesajde cristi-serban » 25 Dec 2011, 13:55

Si eu am 11 fam intr-un sistem asemanator numai ca rama are dim 33/25cm.Poza vazuta din spate.
Fişiere ataşate
(R)SP_A4158.jpg
Ultima oară modificat de cristi-serban pe 25 Dec 2011, 14:01, modificat 1 dată în total.
cristi-serban

Mesajde cristi-serban » 25 Dec 2011, 13:58

dupa transvazare am facut un fel de mer in pat cald pe acelasi tip de rama.Asa am 38 fam.
Fişiere ataşate
SP_A5060.jpg
Ultima oară modificat de cristi-serban pe 25 Dec 2011, 14:00, modificat 1 dată în total.
cristi-serban

Mesajde cristi-serban » 25 Dec 2011, 13:59

rama ca marime fata de dadant.
Fişiere ataşate
(R)SP_A4132.jpg
cristi-serban

Mesajde cristi-serban » 25 Dec 2011, 14:06

Dupa salcam am scuturat toate albinele de pe faguri intr-un stup pe rame dadant cu foite noi, ramele cu puiet le-am dat la fam cu acelasi tip de rama.Fam a cladit 10 rame dadant si a intrat in iarna pe 6 rame cu miere care sai ajunga pana la primavara.Asa am transvazat 20 de fam.
Fişiere ataşate
SP_A5102.jpg
cristi-serban

Mesajde CristiTm » 25 Dec 2011, 18:58

stupul din poza aia semana foarte mult cu ala de l-am mostenit tot asa cu geam in spate la ramele din cuib, e cu manevrare prin spate cand scoti capacul il scoti si la cuib si la magazie nu ?
CristiTm

Mesajde cristi-serban » 26 Dec 2011, 01:24

:) asa este
Fişiere ataşate
SP_A5063.jpg
cristi-serban

Mesajde CristiTm » 27 Dec 2011, 17:20

asta-i ardel soarele de primavara odata sti care e numele lui original cumva ?
CristiTm

Mesajde cristi-serban » 27 Dec 2011, 17:55

stupul germanilor din Banat.
Fişiere ataşate
SP_A5071.jpg
cristi-serban

Mesajde Nelu » 28 Dec 2011, 01:35

CristiTm scrie:... vreau sa-i mut in unul dintre stupii ce i-am construit . bineinteles in primavara vreau sa fac mutarea dar vreau sa o fac mai devreme sa se apuce de ouat in stupul dadant ...

Eu aş proceda în modul următor:
1. În timpul iernii caut 4-5 rame Dadant dezvoltate. Una sau două rame ar trebui să aibă miere pe cel puţin 50% din suprafaţă.
2. În prima zi călduroasă din primăvară (minim 10-12 grade) deplasez stupul vechi cu 1 metru în spate. În locul lui aşez stupul Dadant care trebuie populat.
3. Aşez o ramă Dadant cu miere (de la punctul 1.) în stupul Dadant.
4. Scutur albinele de pe ramele din stupul vechi în stupul Dadant.
5. Pe două, trei sau maxim patru rame din stupul vechi vei avea puiet şi ouă. Tai cu grijă speteaza superioară şi pe cea inferioară, apoi îndepărtezi partea laterală a ramei, după ce tai sârmele de susţinere a fagurelui. Procedezi aşa pentru 2 sau 4 rame. Tăieturile le execuţi în aşa fel încât două rame tăiate, aşezate alăturat, să aibă lungimea aproximativ egală cu a unei rame Dadant. Legi ramele de o spetează (aşa cum ai arătat în fotografii) sau le prinzi în cuie, apoi le aşezi în stupul Dadant.
6. Aşezi ca ramă de acoperire o ramă cu miere (varianta preferată) sau o ramă goală, apoi aşezi diafragma.
7. Pe măsură ce familia se va dezvolta, introduci câte o ramă goală pentru depunerea ouălelor şi creşterea puietului. La momentul potrivit (spre sfârşitul perioadei de înflorire a pomilor fructiferi) introduci câte o ramă cu fagure artificial. Pentru ca ramele să fie dezvoltate rapid familia se stimulează cu sirop de miere sau de zahăr.
8. Ramele vechi, tăiate, le ţii la marginea cuibului şi le scoţi din stup când nu vor mai avea puiet în ele.
În acest fel nu se frânează dezvoltarea familiei (nu se renunţă la puietul existent în ramele vechi). Transvazarea nu ar trebui să dureze mai mult de 30 minute.
Atenţie! Când se taie ramele, acestea trebuie ţinute în poziţie verticală pentru a nu fi scuturat puietul din cauza vibraţiilor din timpul tăierii. De asemani operaţia trebuie să se execute rapid pentru a nu se răci puietul.
Nelu

Mesajde CristiTm » 24 Ian 2012, 23:21

am gasit condens si ceva mucegai, ok am inteles ca a fost greseala mea ca am lasat rame in cutie neacoperite de albine fiind prima iernare tot am citit ca trebuie sa fie miere destula nu am stiut sa apreciez corect se pare ca ma lasat mai multa.
Acum intrebare am vazut pe fundul stupului parca putina umezeala poate fi de la condens daca e asa albinele pot evita sa faca zborul de curatire din cauza asta?
ghemul era sus i-am dat si o turta preventiv ( albine moarte cat intra intr-o singura palma )

eu nu pot sa vad pana la ramele din fata deoarece am cutia cu manevrare prin spate doare pe ultima rama si geamul de inchidere am avut un mucegai pun si o poza
Fişiere ataşate
P1020183.JPG
Ultima oară modificat de CristiTm pe 24 Ian 2012, 23:27, modificat 1 dată în total.
CristiTm

Mesajde CristiTm » 24 Ian 2012, 23:25

cum scap de mucegai am scos o scandura de la podisor sa circule putin aerul stupul asat are magazia deasupra capacul e perpendicular pe cuib + magazie m-am gandit ca poate l-am etansat prea tare peste podisor polistrien + folie nailon intra aerul in el doar pe la urdinis
CristiTm

Mesajde Nelu » 25 Ian 2012, 22:40

CristiTm scrie: Acum intrebare am vazut pe fundul stupului parca putina umezeala poate fi de la condens daca e asa albinele pot evita sa faca zborul de curatire din cauza asta?

Umezeala nu este un factor care să oprească zborul de curăţire.
Nelu

Mesajde CristiTm » 26 Ian 2012, 22:39

ms Nelu

as mai avea o intrebare tot din parte unui prieten tot incepator are 4 roiuri in 2 cutii cu sita pe fund si 2 cutii fara sita.
De ce alea din cutiile cu sita zboara cum da imd putin caldura si celelalte nu ies deloc la zbor nu e diferenta de rezerve de hrana sau diferente majore de marime intre roiuri ?
CristiTm

Mesajde horia_ch » 01 Feb 2012, 13:18

Folia pe toată suprafaţa nu se prea împacă cu fundul obturat total. Dacă vrei musai folie, merge fără podişor şi cu fantă de aerisire (trebuie să ai capac cu aerisire). Acum e cam târziu. Încearcă să măreşti cumva aerisirea. În cazul tău NU AJUNGE, se pare, DOAR URDINIŞUL!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR