Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde dox » 26 Mar 2013, 19:28

Am inteles domnilor. Dar cine are stupi de aceeasi culoare? Cum ii deosebesc albinele? Am un vecin in sat care are vreo 30-40 de stupi noi vopsiti doar cu lac! Toate sunt maro si 100% identice
Ultima oară modificat de dox pe 26 Mar 2013, 19:38, modificat 1 dată în total.
dox

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Mar 2013, 19:33

albina nu are probleme cu orientarea !!! dar la unii stupi se mai intampla fenomenul de schimbare linistita a matcii !!!
parca sunt mai linistit sa fie ceva distinctiv la fiecare stup !!! ca daca matcuta tanara cand vine de la imperecheat graseste stupul , sigur o mazilesc albinele !!! si e mare pacat , pentru ca matcile de schimb linistit sunt valoroase !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ignatov andrei » 26 Mar 2013, 22:12

Nu sunt probleme cu culorile! Noi vrem sa fie frumos! Albinele se orienteaza dupa cu totul alte repere, adica cele din stupina (o creanga, o buruiana, un fir de iarba in dreptul urdinisului etc.). Dansul albinelor nu precizeaza si culoarea ci doar pozitia. Daca scimbati lada cu alta de alta culoare, albinele vin in acelasi loc. Zboara un pic in fata stupului, ca sa fie sigure ca nu au gresit, dar dupa foarte putin timp totul decurge cat se poate de normal. La lazile unde exista matci pentru imperechere, este bine sa se incurce "traiactoria" "catre" si "dinspre" urdinis. Se orienteaza matca mai bine! Se poate infinge in pamant o creanga, in fata urdinisului!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 26 Mar 2013, 22:52, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde romica tanase » 26 Mar 2013, 22:36

andrei_salaj scrie:Hai cu detalii,ce lada e,ai podisor deasupra?Cata miere au avut pe rame cand le-ai cumparat?

lada este dadant cu 10 rame ,cu podisorul astupat cu ziar si miere mai era la acel moment pe trei rame
romica tanase

Mesajde Albinel » 26 Mar 2013, 22:36

Andrei...: "Albinele se orienteaza dupa cu totul alte repere, adica cele din stupina (o creanga, o buriana, un fir de iarba in dreptul urdinisului etc.)"

chiar si dupa razele soarelui ..un lucru foarte important.. ;) :)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde dox » 27 Mar 2013, 00:16

Maine ma apuc si vopsesc scandura de zbor in albastru si scot diafragma din mijlocul stupului. Voi instala in el luna viitoare o singura familie.
Mai am inca un stup, este rosie. Oare sa o vopsesc alta culoare? Este tot asa impartita in doua jumatati. Aici intentionez sa cumpar roi de anul acesta! Pentru roi ajung 9 rame. Am dreptate? Intentionez sa mai construiesc cativa stupi. Tot orizontali. Sa le fac cu un singur urdinis si pe 20de rame??
dox

Mesajde ignatov andrei » 27 Mar 2013, 07:04

dox scrie:Maine ma apuc si vopsesc scandura de zbor in albastru si scot diafragma din mijlocul stupului. Voi instala in el luna viitoare o singura familie.
Mai am inca un stup, este rosie. Oare sa o vopsesc alta culoare? Este tot asa impartita in doua jumatati. Aici intentionez sa cumpar roi de anul acesta! Pentru roi ajung 9 rame. Am dreptate? Intentionez sa mai construiesc cativa stupi. Tot orizontali. Sa le fac cu un singur urdinis si pe 20de rame??

In general, stupii orizontali au doua urdinise. "Urdinisul mare" folosit permanent si "urdinisul mic", folosit in sezonul activ la cules, sau pe perioada caldurilor mari!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 27 Mar 2013, 07:22

Albinele au un soi de gps nu e problema cu orientarea chiar daca stupii sant de aceeasi culoare,care nu credeti mutati o lada in sezonu activ cu 10 cm intr-o parte sa vedeti cum albinele rateaza urdinisu si vin la locul unde a fost urdinisul,deci nu folosesc,,camerele video,, din dotare.
Pentru matca se pot pune cu pioneze pe fata lazii ceva vraciuri,folie,flacon de plastic,etc.la matci e totusi o problema cu orientarea in lazi de aceeasi culoare.
Si albinele au probleme uneori la fs,cand stupii sant asezati in linie,in marginea lanului de floarea soarelui,se populeaza pe capete iar in mijloc ,,bate vantul,,
De aceea n-ar strica la o anumita distanta de lan,pentru ca le cam imbata mirosul,asezarea in linie cat mai franta sau semicerc,l,n,si n-ar strica tinut cont de directia vantului,asezat in capatul de unde bate vantul stupii mai slabi,popularea se face impotriva vantului!
kamy

Mesajde dandy » 30 Mar 2013, 09:38

Salut
Iarna aceasta am hotarit ca vreau si eu sa incerc si eu sa incep asa modest cu 4 stupi,am comandat stupii ,modelul cu care lucreaza D.M ,fiind incepator nu cred ca am ceva de pierdut,dar am o intrebare pentru cei mai "batrini" nu gasesc familie doar pe rama de 1/1 ,eu vreau sa lucrez doar cu 3/4,ce metode sint pentru a trece la rame 3/4 ,intrebare de exemplu pot sa scutur albina de pe rama si dupa acea sa tai din partea de jos a ramei ,ce se poate intimpla ?
Alte metode ?
dandy

Mesajde BotaPaul » 30 Mar 2013, 11:47

iati roi la pachet in primavara , si aia ii formezi cum iti place tie , pe rame de 1/2 , 3/4 cum doresti. Si asa merge sa tai ,sa zdrobesti , sa rupi ... dar te chinui doar. pt ca pe ramele alea va fi puiet capacit ,puiet larvar,oua,albine , etc. Nu am mai facut operatiuni de genu , era doar o parere. :D
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 30 Mar 2013, 11:51

Am si eu o intrebare...Am auzit ca sar putea fura albina culegatoare. Adica eu merg in pastoral , si" X " , iar acest "X" poate sa imi fure albina culegatoare ? in functie de plasarea stupilor ,locul unde sa asezat in pastoral ? E POSIBIL :shock: :roll: ??
BotaPaul

Mesajde ovidiu_78 » 30 Mar 2013, 12:42

Daca isi pune cineva stupii in fata ta,s-a dus culegatoarele 8-)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cazacu marius » 30 Mar 2013, 21:32

VA salut dragi colegi .am o intrebare ;eu am cumparat 5 stupi orizontali, la care ramele, nu sunt rame stas de 47 cm ( letul de sus).ci sunt de 40 cm .eu acum vreau sa le fac o modificare .vreau sa schimb toti stupii din 40 sa-i bag in stupi de 47 cm, modificand ramele, adica rama de 40 sa o bag intr-o rama de 47 goala fara sarma si fagure,prinzandule in holsuruburi.o sami mai ramana un gol intre ele .intrebarea mea este, la golul acela ii mai pun foita de ceara sau il las asa sa cladeasca ele? am sa atasez 2 poze sa va dati seama care este problema.
Fişiere ataşate
DSCN0984.jpg
inca una
DSCN0983.jpg
rama de 40 bagata in rama stas de 47cm
cazacu marius

Mesajde BotaPaul » 30 Mar 2013, 21:51

vor cladi si fara faguri artificiali.centreaza pe mijloc doar fagurele. baga ele , numai sa fie cules , sau sirop :P
BotaPaul

Mesajde dandy » 31 Mar 2013, 08:58

BotaPaul scrie:iati roi la pachet in primavara , si aia ii formezi cum iti place tie , pe rame de 1/2 , 3/4 cum doresti. Si asa merge sa tai ,sa zdrobesti , sa rupi ... dar te chinui doar. pt ca pe ramele alea va fi puiet capacit ,puiet larvar,oua,albine , etc. Nu am mai facut operatiuni de genu , era doar o parere. :D

Salut.
Multumesc pentru raspuns,o sa iau o decizie,eu vroiam sa iau acum in aprilie familie :D
dandy

Mesajde bostina constantin » 01 Apr 2013, 10:24

Dupa cum am procnozat, sambata dar mai ales duminica, albinele mele au fost foarte active.
Au carat polen [le-am ajutat putin si eu], apa si nectar[turta si sirop in adapator si pe scaun] ;)
Directia de zbor era spre si dinspre podure[exista polen negru :shock: ], salcia nu s-a deschis.
Pozele sunt facute sambata, duminica erau 24-25 grade la soare si am asistat la un spectcol la urdinisuri si in aer.
Pe la ora 13 am vrut sa descnid si eu stupii, sa vad ce si cum, si am zis sa incep cu cel mai ,,agresiv'' dar si unul dintre cei mai buni. Am saltat capacul si paturelele [nu am aprina afumatorul, erau foarte blande intre stupi, la urdinis], am suflecat folia de pe primele trei rame [de la diafragma], am blocat-o cu o sipculita, si am scos primele doua rame, prima cu pastura[sau polen diferite culor], pe partea interioara, cealalta lucioasa, a treia [nu am scos-o, m-am utat pe lateral], cat am putut vedea, era plina cu puiet capacit si banuiesc ca avea si altfel de puiet dar nu se putea vedea din pozitia aia.

Ce s-a intamplat; in momentul cand am suflecat folia, a venit o rafala de vant si cand am ridicat ramele o gramada de albine s-au desprins de pe rame si m-au atacat, in zona mastii. Am reusit sa bag romele la loc, am pus folia, m-am deplasat cu roiul dupa mine la un stup vecin[pe care scria, pe capac 5 plus 2 rame, dupa restrangere] am luat o rama cu miere capacita, am tras cu furculita cate un pic pe ambele parti, si am bagat-o ca ultima rama[a-9-a].
Pe rame mai era cca 10% dintr-o turta.Iam pus capacul si cca 20de minute nu am scapat de atacatoare, chiar daca am intrat in solar, ele ma asteptau la usa.
Am scapat f usor, doar doua intepaturi prin manusa si una in barba, prin plasa.
Nici sotia nu a fost iertata, grebla prin livada, i-am zis sa plece, nu a vrut, si a luat un tep tot in barba :(
Am avut la indemana propolis cu alcool, am frecat zona si gata ;)
Intrbarea mea este, in afara de fum, mai sunt si alte metode de ,,domesticire'' ?
Din ce cauza a devenit agresiv, ca de asta toamna l-am observat, asta vara nu era??
Snatate la toti :)
Fişiere ataşate
DSC03008 (Medium).JPG
DSC03012 (Medium).JPG
DSC03017 (Medium).JPG
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR