Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Populatie albine inainte de iernat

Mesajde jonny_it » 07 Aug 2019, 15:45

Shrek scrie:A' mele nu sunt chiar asa! Cele cu puiet copt au două " deste" de miere in coronita.
Referitor la intrebare, io zic asa: scot mierea din magazin, le bag benzile de varostop, apoi le dau sirop. Cam tot atat cata miere am scos. Prin septembrie, il gadil din nou. Vedem atunci! Sau sa fac un roi? Intreb pentru un precini.

Daca vrei sa faci treaba asta sa o faci cat mai repede, ca altfel degeaba ai ramele alea frumoase de puiet. ;)
jonny_it

Mesajde Shrek » 07 Aug 2019, 17:21

Ce anume? Sa fac roi? Sper ca nu asta doreai sa-mi spui! Cele mai bune roiuri sunt cele din septembrie, nu?
Shrek

Mesajde jonny_it » 07 Aug 2019, 17:35

Shrek scrie:Ce anume? Sa fac roi? Sper ca nu asta doreai sa-mi spui! Cele mai bune roiuri sunt cele din septembrie, nu?

Ziceam de hraniri... da-i pace, cum faci tu este cel mai bine. :)
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 07 Aug 2019, 18:22

Shrek scrie:Ce anume? Sa fac roi? Sper ca nu asta doreai sa-mi spui! Cele mai bune roiuri sunt cele din septembrie, nu?
ii dai sirop dupa ce matca si a recapatat "teritoriile".....sau opreai rame din iulie ........deci din doua una ..

roii la 1 august i faci daca stupii sunt puternici .....au albina pe 20 rame si puiet 7.....altfel de ce ar sta inca o luna tot in configuratia asta ca sa intre in iarna pe 6 rame....

roii se fac pe 3 rame albina pline si 2 capacit 1 hrana/polen-pastura..cu matca imperecheata (de la jonny :lol:) ..de la 1 august pana la 1 sept au deja 5 table puiet si sunt numa buni de iernat ...DAR!! (?asta nu sa mentionat) hrana pentru iarna nu o produc singuri ...vine de la rezerva...

daca roii nu sunt facuti cu albina "care trebuie" se a;lege prafu ....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 07 Aug 2019, 18:38

yuonyuon scrie:roii se fac pe 3 rame albina pline si 2 capacit 1 hrana/polen-pastura..cu matca imperecheata (de la jonny :lol:) ..

Crezi ca-i dau?? NU! :lol:
jonny_it

Mesajde paul » 09 Aug 2019, 20:49

yuonyuon scrie:
[/quote]paul a zis ca trebuie stimulat in functie de data (august) , tu zici ca in functie de zona .....pe albine nu le intreaba nimeni?

eu cand deschid un stup .okii sunt numa pe suprafetele de puiet si pastura........cat mai mult , cat mai compact.....restu nu conteaza......
in modul asta imi dau seama de viitoriul stupului....chiar si prezentul....adica stiu ce albina am in stup......

la roi pe 3 rame totul este evident .....si efectele sunt devastatoare daca se da sirop acum....o rama cu pastura si miere nu trebuie sa lipseasaca din stup.....si liniste...[/quote]
Hai sa le luam pe rand :
- acum o saptamana, de fapt sambata trecuta, le-am dat cate o punga cu sirop din zahar si miere ( aprox. 1 l ). La controlul de azi unii roi stateau foarte prost cu rezervele, altii erau la limita, altii aveau sa dea si la altii . Familiile erau full, usor blocate. Am luat de la familii rame full cu miere si pastura si am dat la cei mai nevoiasi roi .
- rame cu puiet ... minim 4 roii, maxim 8 familiile ( minim 6, maxim 8). Puietul la roi era aproape din leat in leat, coronita de miere cam subtire iar la familii intre 50% si 80 % din suprafata ramelor. Rame cu miere si pastura la familii intre 3 si 5 ( la cutiile de 12 rame), vorbesc de rame full.
- am spart cuiburile la toti cu 1-2 rame. Ramele cu care am spart acum 2 saptamani erau cu puiet, la vreo 2 erau ocupate cu miere si pastura.
- curge din rame cand scuturi. Zbor intens, albinele veneau cu polen si nectar.
Concluzie ... o mica stimulare, odata pe saptamana n-are ce sa strice ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 10 Aug 2019, 13:57

paul scrie:eu cand deschid un stup .okii sunt numa pe suprafetele de puiet si pastura........cat mai mult , cat mai compact.....restu nu conteaza......
in modul asta imi dau seama de viitoriul stupului....chiar si prezentul....adica stiu ce albina am in stup......

Ca sufera de hipoglicemie si mai fac "caderi de glicemie", e ceva trecator! :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 10 Aug 2019, 15:03

paul scrie:
yuonyuon scrie:paul a zis ca trebuie stimulat in functie de data (august) , tu zici ca in functie de zona .....pe albine nu le intreaba nimeni?

eu cand deschid un stup .okii sunt numa pe suprafetele de puiet si pastura........cat mai mult , cat mai compact.....restu nu conteaza......

la roi pe 3 rame totul este evident .....si efectele sunt devastatoare daca se da sirop acum....o rama cu pastura si miere nu trebuie sa lipseasaca din stup.....si liniste...

Hai sa le luam pe rand :
- acum o saptamana, de fapt sambata trecuta, le-am dat cate o punga cu sirop din zahar si miere ( aprox. 1 l ). La controlul de azi unii roi stateau foarte prost cu rezervele, altii erau la limita, altii aveau sa dea si la altii . Familiile erau full, usor blocate. Am luat de la familii rame full cu miere si pastura si am dat la cei mai nevoiasi roi .
- rame cu puiet ... minim 4 roii, maxim 8 familiile ( minim 6, maxim 8). Puietul la roi era aproape din leat in leat, coronita de miere cam subtire iar la familii intre 50% si 80 % din suprafata ramelor. Rame cu miere si pastura la familii intre 3 si 5 ( la cutiile de 12 rame), vorbesc de rame full.
- am spart cuiburile la toti cu 1-2 rame. Ramele cu care am spart acum 2 saptamani erau cu puiet, la vreo 2 erau ocupate cu miere si pastura.
- curge din rame cand scuturi. Zbor intens, albinele veneau cu polen si nectar.
Concluzie ... o mica stimulare, odata pe saptamana n-are ce sa strice ! ;)

daca vorbesti de 8 rame CU puiet si coronite de 50-80% inseamna ca roii vor intra mai bine pe iarna.......
in august daca spargi cuibul cu 2 rame ai :lipit cuibul pe fundul stupului ....o sa mai discutam in decembrie.....

am vazut pe"cineva" pe net da stimulari ca sa oaua matca dar stupul e blocat .....nu inteleg care e rationamentu??
eu am luat puiet capacit si am lasat 5 rame DE puiet de fiecare familie...am adaugat 2 rame la ouat si la o saptamana le am gasit cu larvar de sus pana jos....
ramele capacite pe care leam luat le am dat la roi....

stimulari zero
Concluzie....nu trebuie stimulat !!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 10 Aug 2019, 15:09

ignatov andrei scrie:
paul scrie:eu cand deschid un stup .okii sunt numa pe suprafetele de puiet si pastura........cat mai mult , cat mai compact.....restu nu conteaza......

Ca sufera de hipoglicemie si mai fac "caderi de glicemie", e ceva trecator! :lol: :lol:
da ....era scris de mine....miere trebuie sa fie in stup destula ...numa in "cap" sa nu fie....
yuonyuon

Mesajde Seinfeld » 27 Aug 2019, 12:55

Buna ziua,

Am stimulat cu sirop pana saptamana trecuta, am oprit stimularea deoarece mi-a fost frica sa nu blocheze cuibul. Stupii au puiet, in unii am 70% puiet 30% coronita miere, in unii 50% puiet-50% coronita miere, intercalat. In schimb am albina multa in stup, am verificat chiar ieri si este albina. Niste intrebari:
1) albina care e acum in stup, cu 3/4 din ea voi ierna, nu?
2) Am micsorat si urdinisul pentru a preveni furtisagul. Sper ca am procedat bine?
3) 2 roiuri le am acum pe 2 rame cu puiet si 2 cu mancare, am decis ieri sa NU le dau cate o rama cu puiet de la stupii mai puternici. Am procedat bine? Timp de 2 saptamani nu mai ajung la stupina, oare ii pot ajuta atunci cu o rama cu puiet? Daca oi mai avea puiet.
4) Cam cand opreste matca ponta?

Va multumesc.
Seinfeld

Mesajde jonny_it » 27 Aug 2019, 14:14

Seinfeld scrie:Buna ziua,

Am stimulat cu sirop pana saptamana trecuta, am oprit stimularea deoarece mi-a fost frica sa nu blocheze cuibul. Stupii au puiet, in unii am 70% puiet 30% coronita miere, in unii 50% puiet-50% coronita miere, intercalat. In schimb am albina multa in stup, am verificat chiar ieri si este albina. Niste intrebari:
1) albina care e acum in stup, cu 3/4 din ea voi ierna, nu?
2) Am micsorat si urdinisul pentru a preveni furtisagul. Sper ca am procedat bine?
3) 2 roiuri le am acum pe 2 rame cu puiet si 2 cu mancare, am decis ieri sa NU le dau cate o rama cu puiet de la stupii mai puternici. Am procedat bine? Timp de 2 saptamani nu mai ajung la stupina, oare ii pot ajuta atunci cu o rama cu puiet? Daca oi mai avea puiet.
4) Cam cand opreste matca ponta?

Va multumesc.

Daca ai cules de polen/nectar nu trebuie stimulat.

1. Depinde putin de structura familiei, dar daca albinele sunt sanatoase ar trebui sa ramana aproape 3/4 din ce ai acum. Depinde si de zona .. de unde esti?
La mine de exemplu daca ar ramane 3/4 din albinele de acum nu ar incapea intr-o cutie pe 12 rame dadant :lol:
2. Da. Cat de mult l-ai micsorat? Afara acum la soare trece lejer de 40 de grade in unele zone ale tarii.
3. Poti sa-i ajuti si in septembrie/octombrie, direct cu rama+albinele de pe ele(numai sa nu le dai si o regina in plus).
4. Sunt cam multe variabile si nu exista o data anume, dar de obicei prin septembrie.
jonny_it

Mesajde Seinfeld » 27 Aug 2019, 15:05

Polen mai aduc ele, de cules nectar nu cred ca se pune problema cu temperaturile astea. Stupina e in Vaslui, cules de intretinere ar fi, am lucerna si multe flori de camp, sau cel putin asa cred, ca ar fi cules, asta e primul an de apicultura pentru mine. :) Urdinisul l-am micsorat cam la 2 cm, e "aerisit", are niste gauri in el prin care nu poate intra albina. Sper sa fie totul bine.
Seinfeld

Mesajde jonny_it » 27 Aug 2019, 15:25

Seinfeld scrie:... asta e primul an de apicultura pentru mine.

Ai citit manualul apicultorului? :)
jonny_it

Mesajde Seinfeld » 27 Aug 2019, 15:41

:) Am citit "Stuparitul Nou" de Hristea, si inca 2 carti, "Manualul apicutorului" din 2009, parca asa se chema si inca una. Chestia e ca in aceste carti se dau niste notiuni generale si nu se aplica toate la mine in stupina. Adica...apar si situatii neasteptate, pe care imi ester greu sa le gestionez neavand experienta. Asta cred ca e cel mai important in apicultura, EXPERIENTA si dragostea de albine, sa fim seriosi, nu trebuie sa fii savant ca sa faci apicultura.
Mie imi place grozav, am inceput in primavara cu 3 familii care mi-au roit toate :D...iar acum am 7, am avut 8 dar un roi l-am pierdut din greseala mea. Am scos 21 de kg miere ceea ce a fost bine pentru primul an, dar am si investit 5100 de ron...Centrifuga, stupi, rame, familii, faguri, in aceasta suma intra si cuiele de la rame, asa la sange am notat toate investitiile. Speram ca la anul sa fie mai bine, voi muta iN OCtombrie stupii in livada ca acum i-am lasat cam in soare(asta a fost greseala mea) si speram ca va fi mai bine.
Seinfeld

Mesajde jonny_it » 27 Aug 2019, 15:58

O sa-ti placa. In momentul de fata 50% din apicultorii existenti se cam lasa de meserie. Unii chiar sunt apicultori, dar multi sunt doar cu numele. Asa ca nu te lasa descurajat de ce vezi pe langa. ;)
jonny_it

Mesajde Balian » 27 Aug 2019, 17:15

Seinfeld scrie:....Asta cred ca e cel mai important in apicultura, EXPERIENTA si dragostea de albine, sa fim seriosi, nu trebuie sa fii savant ca sa faci apicultura.....

Dacă și crezi în ce scrii înseamnă că ești pe calea cea bună. Succes! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR