yuonyuon scrie:
[/quote]paul a zis ca trebuie stimulat in functie de data (august) , tu zici ca in functie de zona .....pe albine nu le intreaba nimeni?
eu cand deschid un stup .okii sunt numa pe suprafetele de puiet si pastura........cat mai mult , cat mai compact.....restu nu conteaza......
in modul asta imi dau seama de viitoriul stupului....chiar si prezentul....adica stiu ce albina am in stup......
la roi pe 3 rame totul este evident .....si efectele sunt devastatoare daca se da sirop acum....o rama cu pastura si miere nu trebuie sa lipseasaca din stup.....si liniste...[/quote]
Hai sa le luam pe rand :
- acum o saptamana, de fapt sambata trecuta, le-am dat cate o punga cu sirop din zahar si miere ( aprox. 1 l ). La controlul de azi unii roi stateau foarte prost cu rezervele, altii erau la limita, altii aveau sa dea si la altii . Familiile erau full, usor blocate. Am luat de la familii rame full cu miere si pastura si am dat la cei mai nevoiasi roi .
- rame cu puiet ... minim 4 roii, maxim 8 familiile ( minim 6, maxim 8). Puietul la roi era aproape din leat in leat, coronita de miere cam subtire iar la familii intre 50% si 80 % din suprafata ramelor. Rame cu miere si pastura la familii intre 3 si 5 ( la cutiile de 12 rame), vorbesc de rame full.
- am spart cuiburile la toti cu 1-2 rame. Ramele cu care am spart acum 2 saptamani erau cu puiet, la vreo 2 erau ocupate cu miere si pastura.
- curge din rame cand scuturi. Zbor intens, albinele veneau cu polen si nectar.
Concluzie ... o mica stimulare, odata pe saptamana n-are ce sa strice !