Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde Jean Valjean » 10 Dec 2013, 15:50

Aveti dreptate, eu am avut in minte cat de repede cresc un fagure artificial cand au cules si am pierdut din vedere faptul ca pentru un fagure natural muncesc mai mult.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2013, 17:09

In foto e fba despre o rama oarba bagata la construit sub stricta supraveghere in conditii normale de cules
Se vede cum ceresele au inceput ,,hora unirii'' si fac ce au inscris in codul genetic;adica construiesc faguri
O fam normala in conditii de hrana suficienta si cu hranitorul in cat in perioada 15 martie - 1 aprilie poate
construi un FA in 24 de ore iar daca e strinsa la chinga acea rama poate fi si insamintata total
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2013, 22:15

Ce avem noi aici??
Cititi ramele din foto si scrieti ce vedeti e de bine,e de rau si de ce??
salve :D
Fişiere ataşate
doua rame (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nelutzu-api-cool » 10 Dec 2013, 23:25

Parerea mea e ca sunt doua rame oarbe cu puiet de trantor capacit, din care in prima, gata de eclozionare; iar, cum rolul ramei oarbe este acela de eradica puietul de trantor si odata cu el si acarienii care prefera sa se inmulteasca in celulele de trantor, prima rama trebuia scoasa demult din stup. O mare parte din puietul de trantor din prima rama a eclozionat, si odata cu el, posibil si varoua, de aceea prima nu e un caz fericit. La a doua rama, se observa un numar mic de trantori care au eclozionat, si puiet de trantor capacit, compact. este o rama numai buna de scos, si de dat la gaini..:))
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde liviutzbogos » 10 Dec 2013, 23:32

Cred ca fagurii sunt un pic cam inchisi la culoare pentru a fi rame oarbe...la ramele oarbe, fagurii sunt deschisi, proaspat construiti. In cei din poza au crescut cateva generatii de puiet.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde nelutzu-api-cool » 10 Dec 2013, 23:40

Cateva generatii de puiet de trantor?.. :o Or fi rame de cuib dintr-o crescatorie de trantori?.. :lol: glumesc..daca nu, ce ar putea fi? e prea compact puietul, din leat in leat..
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2013, 08:21

N-am asa ochi ageri incat sa-mi dau seama daca sunt celule de trantor sau nu, desi cam asa par de aici.

Insa pot spune ca o matca ponteaza frumos, ordonat si cu putine goluri, iar cealalta nu. E ca un motor care da multe rateuri. O fi batrana sau necorespunzator imperecheata, dar matca de unde provine rama inchisa la culoare ar trebui schimbata.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde peterneamt » 11 Dec 2013, 08:49

Dacă a-ş şti de unde, a-ş cumpăra şi eu freo 5-6 rame deacelea din stânga. ;)
peterneamt

Mesajde traian » 11 Dec 2013, 12:27

1. rama perfecta.
2.rama cu puiet varos sau matca batrina,poate infestare varoa.
3.prefer rama 1 si masina din spate. :roll:
traian

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2013, 12:41

Traiane, care ar fi motivatia de te gandesti la puiet varos, din ceea ce se vede in poza?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 11 Dec 2013, 12:55

Mircea_63 scrie:Traiane, care ar fi motivatia de te gandesti la puiet varos, din ceea ce se vede in poza?

Daca nu ai vazut si cuibul de unde au fost scoase, pot fi orice, depinde de "lentile" (ale ochelarilor sau (si) ale ochilor)!
ignatov andrei

Mesajde joohny » 11 Dec 2013, 13:18

Va salut.Prima rama predomina trintorii ,deci consider ca ori matca este batrina ori stupul este besmetic.Rama 2 imi place,ori este o rama cu trintori(familie crescatoare de trintori) ori este o rama dintr-o familie cu matca de calitate.Totusi inclin ca in rama 2 sint albine spre eclozare ca prea ca la carte este insamintata(spun asta deoarece nici pe net nu an vazut o rama asa bine insamintata cu trintori).Sanatate.
joohny

Mesajde nelutzu-api-cool » 11 Dec 2013, 22:15

Poza e neclara, dar acum am vazut mai bine niste detalii..ramele nu sunt din lemn, sunt din plastic, si atunci mi-am dat seama ca nu pot fi rame claditoare, ci rame construite, iar ceea ce am zis in spirit de gluma la inceput o iau in serios acum. pot fi ambele rame, rame de crestere trantori..sunt rame din plastic, cu foita de plastic ce are dimensiunea celulelor mai mare, pentru a forta albina sa construiasca celule de trantori, si matca de a depune oua de trantori. Am auzit ca se practica cresterea de trantori, si astea cred ca sunt rame de cuib, in prima rama puiet gata de eclozionat, si in a doua rama puiet capacit compact. sper ca asta e raspunsul.
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde traian » 12 Dec 2013, 19:52

Mircea_63 scrie:Traiane, care ar fi motivatia de te gandesti la puiet varos, din ceea ce se vede in poza?

daca as avea rama in mina ti-as spune sigur daca e puiet varos. albinele scot afara larvele bolnave,de aceea ramin fagurii neregulati. Nu au eclozionat inca albine deoarece matca ponteaza uniform si grupat, cum spune colegul de mai sus. poate fi si alta boala dar din in stupina mea am avut PV si fagurii aratau la fel.
traian

Mesajde traian » 12 Dec 2013, 20:19

ignatov andrei scrie:

Daca nu ai vazut si cuibul de unde au fost scoase, pot fi orice, depinde de "lentile" (ale ochelarilor sau (si) ale ochilor)!

Scuze, nu am stiut sa maresc imaginea,acolo-i albina ouatoare si numai celule deformate de trintori pitici am nevoie de lentile, multumesc Ignatov. :oops:
traian

Mesajde bucursorinelionel » 12 Dec 2013, 20:21

1.Dacă ambele rame sunt dintr-o colonie și sunt de cuib ( mer 3-4 caturi), și din aceeași cutie ( cat) , una lângă alta ( eventual cu altă ramă între ele, și care ar trebui să arate ca o medie între ele), sunt rezultatul unei mătci de 2 sau 3 ani ( depinde cât a fost de forțată intensiv), utilizată, la data pozei, pentru colonie crescătoare de „tați”= trântori de reproducție.
2.Dacă ramele provin din familii diferite, e ceva mai complicat...rezoluția displeyului nu îmi permite să văd detalii..și să pot face aprecieri mai aproape de celule..
bucursorinelionel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR