Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: viata la tara

Mesajde ilalexandru » 07 Dec 2011, 01:25

catalin_viezure_6 scrie:
ilalexandru scrie:Tu altceva decat a fi impotriva nu stii????
Omul a zis ca vrea 112, masura prin care se poate accesa maxim 40000 de euro(daca a aprobat Uniunea Europeana marirea plafonului maxim de la 25000 euro la 40000). Iar aia cu 7500 euro pe 5 ani e 141 daca nu stiai. 1500 euro * 5 face cat????? Apeleaza la ajutorul unui prieten daca nu stii

pe net asa e postat o fi greseala lui goaglee vb lu vanghelie

Vezi cum dai repede vina pe altii, in loc sa ti-o asumi tu?

Luciane depinde foarte mult de la o zona la alta. Trebuie sa intrebi apicultorii din zona respectiva cum sta treaba pe acolo. Oricum fara pastoral nu cred ca se poate.
Cu banii poti face aproape orice....atata timp cat ii folosesti pentru apicultura si ii justifici prin acte. Nu poti cumpara din ei familii de albine, roi si matci. IN rest cam orice : cutii, biostimulatori, accesorii apicole, utilaje apicole, motorina pentru transport, pavilion( insa trebuie sa fie nou) etc. Pentru 40000 de euro o sa ai nevoie de circa 190 familii de albine. Pana acolo mai e mult insa, intra in contact mai intai cu albina
ilalexandru

Mesajde catalin_viezure_6 » 07 Dec 2011, 01:46

ilalexandru scrie:
catalin_viezure_6 scrie:
ilalexandru scrie:Tu altceva decat a fi impotriva nu stii????
Omul a zis ca vrea 112, masura prin care se poate accesa maxim 40000 de euro(daca a aprobat Uniunea Europeana marirea plafonului maxim de la 25000 euro la 40000). Iar aia cu 7500 euro pe 5 ani e 141 daca nu stiai. 1500 euro * 5 face cat????? Apeleaza la ajutorul unui prieten daca nu stii

pe net asa e postat o fi greseala lui goaglee vb lu vanghelie

Vezi cum dai repede vina pe altii, in loc sa ti-o asumi tu?

Luciane depinde foarte mult de la o zona la alta. Trebuie sa intrebi apicultorii din zona respectiva cum sta treaba pe acolo. Oricum fara pastoral nu cred ca se poate.
Cu banii poti face aproape orice....atata timp cat ii folosesti pentru apicultura si ii justifici prin acte. Nu poti cumpara din ei familii de albine, roi si matci. IN rest cam orice : cutii, biostimulatori, accesorii apicole, utilaje apicole, motorina pentru transport, pavilion( insa trebuie sa fie nou) etc. Pentru 40000 de euro o sa ai nevoie de circa 190 familii de albine. Pana acolo mai e mult insa, intra in contact mai intai cu albina
domne mai lasa-l pe domnul lucian in pace as putea face chiar comparatia in situatia respectiva ca ai fi un varoa
catalin_viezure_6

Mesajde alt stupar » 07 Dec 2011, 10:42

catalin_viezure_6 scrie: nu te supara dar iar vb prostii si vad ca nu numai eu zic asta pe aici ..... ii

C. viezure, inca o exprimare la fel si ne reauzim dupa sarbatori !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde pin » 07 Dec 2011, 13:47

cnlucian scrie:ok... mai detaliez putin planul meu. In momentul de fata sunt bugetar si stiti f bine cum suna viitorul. Acum vreo doi ani am mai avut o suma de banuti (munciti , nu easy money) si... cu toate ca toti cunoascutii imi spuneau ca nu mai am loc pe piata, si nu mai facusem niciodata asa ceva (pur si simplu am crezut ca pot face asta)... am cheltuit cateva mii de euro pe sculle si am inceput impreuna cu sotia sa ofer servicii foto-video (nunti, botezuri, serbari etc). As fi fost multumit daca in 1-2 ani recuperam banii dar... cu vointa si ceva indemanare in timpul asta am scos cel putin de 4 ori suma. Concluzie : daca vrei cu adedvarat poti.
Planul meu de acum: mai fac un copil (pe care sotia si-l doreste destul de mult in ultima vreme) dupa care intru in postanal (sotia nu lucreaza momentan) si astfel am un venit sigur in urmatorii doi ani si timp la dispozitie. Intre timp continui si cu filmarile (inca o sursa bunicica de banuti) si... VAND APARTAMENTUL (deci risc ceva, nu?) si cu o parte termin casa si ma mut la tara (scop implinit) si o parte ... acei 15-20.000 euro incep cu apicultura.
Eu... sunt nascut si am crescut in bucuresti dar ai mei sunt de la tara si stiu cum sta treaba si pe acolo. Sotia este de fel din zona unde am plantat si pomii. Ideea este ca toti cunoscutii din zona au ramas uiimiti cand au vazut cat suflet am pus si cat efort fizic si financiar am depus acolo.
Am inceput acest topic pentru a afla exact ce presupune si cum am spus si prima data... care ar fi ordinea in care ar trebui sa fac totul. Ordinea in care ar face totul un om cu experienta tocmai pentru a nu gresi. Vointa exista... indemanarea este si ea (vorbeste lumea) suflet deasemenea. Oricum in momentul de fatza totul este doar pe hartie si analizam toate posibilitatile pentru ca motto-ul nostru in viata este unul pe care mi l-a spus sotia cand eram si noi la inceput '' fa-ti de cap, pana la cap dar... Cu cap!!''

Luciane,

La apicultura nu-ti pot da sfaturi pentru ca sunt incepator iar la fonduri europene nici atat pentru ca nu m-au interesat deoarece nu ma calific. Pot insa sa-ti spun ca pentru concediu de ingrijire a copilului trebuie sa lucreze sotia ca sa intri tu in concediu si am impresia ca minim 12 luni inainte de nastere.

Ca o gluma: nu cred ca vrei sa intri in postanal
pin

Mesajde cnlucian » 07 Dec 2011, 14:18

din cate stiu eu... Poate intra unul din parinti si acela trebuie sa aiba 12 luni inainte. Uite o chestie mica care ar puteam sa imi strice calculele
fa-ti de cap, pana la cap dar... cu cap!!!
cnlucian

Mesajde Mircea77 » 07 Dec 2011, 14:32

cnlucian scrie:din cate stiu eu... Poate intra unul din parinti si acela trebuie sa aiba 12 luni inainte. Uite o chestie mica care ar puteam sa imi strice calculele

Nu-ti strica calculele. Daca nu ma crezi citeste aici.
http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/ ... 1_2010.pdf
Ordonanta spune ca unul din parinti fara sa fie cumulativa conditia de a lucra amandoi !!!!
Mircea77

Mesajde pin » 07 Dec 2011, 15:51

ART. 11
(1) Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1),
începând cu ianuarie 2012, se acordă persoanelor prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (2), pe bază
netransferabilă, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de
acordare a acestuia
, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia
dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine,
celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Cel mai bine verifici la departamentul de resurse umane si la primaria de care apartii.
pin

Mesajde bogdannn » 07 Dec 2011, 15:59

pin ce nu ai inteles ? :D

-articolul 11 care l-ai postat reglementeaza situatia in care ambii parinti au lucrat 12 luni cu carte de munca, adica doar unul poate beneficia de concediu, la alegere

-in situatia in care doar un parinte a lucrat 12 luni automat acela poate beneficia de concediu

- ieri am depus actele sotiei pentru concediu(am o fetita de 2 luni), mie nu mi-a cerut decat copie C.I., nu m-a intrebat nimeni daca am lucrat anul trecut
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde Mircea77 » 07 Dec 2011, 16:09

Pin zapacesti omul de pomana. Eu am lucrat 8 ani jumate in Inspectia Muncii - Relatii de munca.
Daca vrei iti traduc eu ce vrea sa spuna citatul ala: din cauza dificultatilor care au fost intimpinate de-a lungul timpului (sotia celui in cauza a fost fortata sa se intoarca la servici pentru ca altfel risca sa nu mai fie primita pe acelasi post la sfarsitul perioadei de 2 ani) in sensul ca se facea rocada intre sotie si sot pentru indemnizatia respectiva, Ministerul Muncii a decis sa intervina si sa nu mai permita aceasta practica.
De aceea se spune in articolul ala ca se acorda acel drept (pentru copilul/copiii nascuti se acorda de fapt) dar fara a putea fi transferabil intre soti/concubini etc.

In concluzie: cine solicita si primeste dreptul la concediu maternal/paternal nu-l poate "transfera" sotului/sotiei. Deci Lucian poate solicita acest concediu fara nicio problema.
Mircea77

Mesajde pin » 07 Dec 2011, 17:24

bogdannn scrie:pin ce nu ai inteles ? :D

-articolul 11 care l-ai postat reglementeaza situatia in care ambii parinti au lucrat 12 luni cu carte de munca, adica doar unul poate beneficia de concediu, la alegere

-in situatia in care doar un parinte a lucrat 12 luni automat acela poate beneficia de concediu

- ieri am depus actele sotiei pentru concediu(am o fetita de 2 luni), mie nu mi-a cerut decat copie C.I., nu m-a intrebat nimeni daca am lucrat anul trecut

Sa-ti traiasca!

Sper sa aveti voi dreptate. I-am recomandat sa verifice din timp.

Gata. Promit sa nu mai comentez pe subiectul asta.
pin

Mesajde catalin.profiri » 09 Dec 2011, 06:10

Eu zic sa ne intoarcem la subiect.
Lucian, nu esti singurul care isi doreste acest lucru (sa se mute la tara). Am trecut si eu pe aci. Daca ai timp, aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=527789&st=0&start=0 ai o lectura cel putin interesanta. Fa-ti timp si citeste tot. Poate vei gasi mai multe alternative.
Reciteste te rog ceea ce s-a spus si aici pe topic. Cei care au scris nu sunt rau intentionati. Sfatul lor e valabil! Incepe cu un numar mai mic de stupi, mergi si fa practica la un stupar cu experienta 1 an intreg, si apoi decide.
Planuri mari am avut si eu cand m-am apucat. Aveam mai putin de 8 stupi si deja intrebam pe forum ce ar fi mai recomandat: 4x4+remorca sau Duba cu platforma. Din primul an. Ei uite ca... inca sunt departe de asa ceva. Am 28 de stupi, vad cu cati ies in primavara si acum sunt constient ca in 2012 nu voi putea sa imi iau un mijloc de transport. CEL MULT o remorca pe care sa o agat dupa masina. Iar speram ca voi da lovitura la productie, din primul an. Uite ca o familie s-a bezmeticit chiar inainte sa salcam. Credeam ca in toamna roii o sa imi fie plini de miere, dar cu seceta ce a fost... am bagat zahar de m-am saturat. dar de acum deviez de la subiect.
Incearca sa fii realist in planurile pe care le faci. Pe net, si la tv, de multe ori apicultura e prezentata ca o schema rapida de imbogatire. Poate la fel ca si afacerea cu venin de vipera, melci, struti si chinchilla si acest mit e alimentat si de fondurile europene. Adevarul e ca ... nu e chiar asa. E nevoie de multa munca dar si de experienta pe care nu o capeti intr-o luna de stat pe net.
Off topic:
Ce ma intriga e ca o mare parte din cei care abia intra in breasla se apuca din prima sa ii catalogheze pe cei mai vechi, eventual care au si mai multi stupi. MAAA, da voi va taiati singuri craca de sub picioare. Cine sunt cei mai avizati sa ne raspunda noua incepatorilor? Cei care au mai multe ierni trecute cu stupii in ograda... In cazul asta mai bine ne-am revizui atitudinea.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde CONSTANTIN » 10 Dec 2011, 23:53

In primii ani de "posesor de stupi",acum fiind in cel de-al zecelea an de ucenicie, am citit o carte a unui apicultor francez scrisa prin anii "70 care spunea cam asa:
un numar de pana la zece stupi iti ocupa putin din timpul liber, intre 10 si 30 de stupi iti ocupa tot timpul liber, iar peste 30 de stupi devine o profesie care necesita scule , utilaje, transport, spatii de depozitare etc. Eu unul am ramas in clubul amatorilor pana la 30 de stupi asa ca nu pot sa dau un sfat pentru cineva care vrea sa treaca la profesionisti.
Dar daca cineva vrea, stie, poate si are cu ce, de ce nu? Toate panzele sus! Albinele sunt vietatile care raspund imediat la munca si atentia pe care le-o acorzi, raspunsul lor este intotdeauna direct proportional cu munca depusa de apicultor. Multa sanatate.... si ploaie sa dea Dumnezeu..!
CONSTANTIN

Mesajde cnlucian » 12 Dec 2011, 22:55

catalin.profiri » 09 Dec 2011, 05:10
Eu zic sa ne intoarcem la subiect.
Lucian, nu esti singurul care isi doreste acest lucru (sa se mute la tara). Am trecut si eu pe aci. Daca ai timp, aici: http://forum.softpedia.com/index.php?sh ... =0&start=0 ai o lectura cel putin interesanta.

da... am citit asta chiar inainte sa scriu si eu aici in timp ce cautam discutii pe tema asta pe net.Sincer, si mie mi s-a parut ca iti facusei planuri cam mari, vroiai sa faci multe in toate domeniile (pasari,legume,albine,vaci,oi, capre etc... nu mai detaliez ca s-a discutat destul acolo)... eu incerc sa punctez doar intr-un domeniu dar bine ... sa fie totul ca la carte (daca se poate). Am un coleg care are undeva in jur de 30-40 de stupi si vrea sa faca mai multi. El a spus ca atunci cand o sa ajunga la 150 o sa se lase de servici, de aici am tras concluzia ca de la 150 in sus poti trai din apicultura (lucru pe care mi l-a spus si ”ilalexandru”). Ideea era sa iau stupii cu banii mei si cele necesare prin 112... dar nu se prea poate ca trebuie sa ai stupii ca sa poti accesa fondurile care se vor lasa putin asteptate, in timpul asta fiind necesare toate ”accesoriile”. M-am gandit ca pentru a obtine maximum de rezultate trebuie sa ma plimb cu ei si la fel ca si tine mi-am facut planuri si cu transportul http://cautare.mobile.ro/vehicule/showD ... abNumber=2 impreuna cu asa ceva http://cautare.mobile.ro/vehicule/showD ... abNumber=2 (cu banuti de la UE)in ideea de a le mai folosi (probabil) si la altceva cu alte ocazii .Aici mi s-au spus doua variante 1.Mishu05... sa nu ma avant la pastoral din prima si 2.ilalexandru...sa fie rentabil, sa practic pastoralul. Fiecare are dreptate, sunt convins. Cum de altfel stiu ca toti care ”m-au descurajat” cum spun unii (eu nu am interpretat asa) au dreptate ... trebuie experienta... si am ajuns la concluzia ca trebuie sa stiu cu ce se mananca apicultura pentru a trai din asta si... voi profita de propunerile primite aici, pe forum.
CONSTANTIN » 10 Dec 2011, 22:53
In primii ani de "posesor de stupi",acum fiind in cel de-al zecelea an de ucenicie, am citit o carte a unui apicultor francez scrisa prin anii "70 care spunea cam asa:
un numar de pana la zece stupi iti ocupa putin din timpul liber, intre 10 si 30 de stupi iti ocupa tot timpul liber, iar peste 30 de stupi devine o profesie care necesita scule , utilaje, transport, spatii de depozitare etc.

asta caut eu... o profesie... o varianta care sa imi ofere posibilitatea de a renunta la job si la bucuresti. Si vreau sa fac asta cat mai bine de la inceput... ideea este ca nu pot incepe cu 10 ca nu ma lasa serviciul si cu 150 nu ma lasa experienta... voi vedea eu.
fa-ti de cap, pana la cap dar... cu cap!!!
cnlucian

Mesajde perma » 12 Dec 2011, 23:36

Va salut pe toti! Imi cer scuze fata de initiatorul discutiei ca-i poluez topicul, dar ma aflu intr-o situatie oarecum similara, si eu ma gandesc serios sa ma mut la tara, tot in Arges :). Diferenta e ca nu vreau sa-mi castig traiul doar din apicultura si nici n-am 10-20k E sa investesc in apicultura, cu toate astea ma gandesc serios sa incep si eu cu doi stupi, sa vad cum merg lucrurile, daca ma descurc, daca-mi place, etc. As vrea sa stiu daca pot indrazni sa-i deranjez si eu pe colegii din Arges la o dicutie mai detaliata.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde CATALIN » 13 Dec 2011, 00:21

perma sa tot discutat mai sus despre toate aste cu tara si ai vazut si u ce altercatii au aparut insa u nu esti asa de interesat precum cazul asa ca de apucat apucate ca o sa ai destul timp cu 2 3 stupi si o sa inveti usor si sigur e ff bine asa cum vrei u sa incepi asa ca de sfaturi nu ai nevoie prea mult incepe sa citesti ca ai ce de pe sait si da dumu si la practica bafta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde catalin.profiri » 13 Dec 2011, 09:26

@perma, cauta pe forum un stupar care e mai aproape de tine, si mergi si fa practica la el in stupina. Faci tot ce iti cere. Macar 1 an. In timpul asta, te poti avanta sa cumperi si tu niste familii.
@cnlucian: ce insiri tu acolo (pasari,legume,albine,vaci,oi, capre etc...) erau la modul ideal. Si daca ai citit pana la capat ai realizat ca n-am inceput cu toate... Dar sa revenim.
Nu stiu ce varsta ai. Ceea ce stiu sigur e asta:
1. Toate isi au vremea lor, si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui.
2. Nasterea isi are vremea ei, si moartea isi are vremea ei; saditul isi are vremea lui, si smulgerea celor sadite isi are vremea ei.
3. Uciderea isi are vremea ei, si tamaduirea isi are vremea ei; daramarea isi are vremea ei, si zidirea isi are vremea ei;
4. plansul isi are vremea lui, si rasul isi are vremea lui; bocitul isi are vremea lui, si jucatul isi are vremea lui;
5. aruncarea cu pietre isi are vremea ei, si strangerea pietrelor isi are vremea ei; imbratisarea isi are vremea ei, si departarea de imbratisari isi are vremea ei;
6. cautarea isi are vremea ei, si pierderea isi are vremea ei; pastrarea isi are vremea ei, si lepadarea isi are vremea ei;
7. ruptul isi are vremea lui, si cusutul isi are vremea lui; tacerea isi are vremea ei, si vorbirea isi are vremea ei;
8. iubitul isi are vremea lui, si uratul isi are vremea lui; razboiul isi are vremea lui, si pacea isi are vremea ei. (Eclesiastul 3)

Tu vrei sa intri intr-un proces, care implica invatare. Daca vrei sa sari peste etape, o faci pe riscul tau. Cauta pe forum regula celor 3 ani. La inceput, am strambat din nas, si ma dadeam rotund ca eu o sa fiu Fat Frumos si o sa cresc intr-un an cat altii in 3. Nu e chiar asa. E un proces prin care trebuie sa trec...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR