Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Populatie albine inainte de iernat

Mesajde Seinfeld » 27 Aug 2019, 17:39

Balian scrie:
Seinfeld scrie:....Asta cred ca e cel mai important in apicultura, EXPERIENTA si dragostea de albine, sa fim seriosi, nu trebuie sa fii savant ca sa faci apicultura.....

Dacă și crezi în ce scrii înseamnă că ești pe calea cea bună. Succes! :)

Multumesc frumoos. Pana capat experienta mai am nevoie de ajutor. Imi puteti spune va rog punctul dvs. de vedere cu privire la cele 4 intrebari?
1) albina care e acum in stup, cu 3/4 din ea voi ierna, nu?
2) Am micsorat si urdinisul pentru a preveni furtisagul. Sper ca am procedat bine?
3) 2 roiuri le am acum pe 2 rame cu puiet si 2 cu mancare, am decis ieri sa NU le dau cate o rama cu puiet de la stupii mai puternici. Am procedat bine? Timp de 2 saptamani nu mai ajung la stupina, oare ii pot ajuta atunci cu o rama cu puiet? Daca oi mai avea puiet.
4) Cam cand opreste matca ponta?
Seinfeld

Mesajde yuonyuon » 27 Aug 2019, 18:48

Am stimulat cu sirop pana saptamana trecuta, am oprit stimularea deoarece mi-a fost frica sa nu blocheze cuibul. Stupii au puiet, in unii am 70% puiet 30% coronita miere, in unii 50% puiet-50% coronita miere, intercalat. In schimb am albina multa in stup, am verificat chiar ieri si este albina. Niste intrebari:

e vorba de calitate , nu de cantitate....mereu va fi asa...o albina buna aduce nectar si traieste cat 10 proaste la un loc

2) Am micsorat si urdinisul pentru a preveni furtisagul. Sper ca am procedat bine?

dac sunt probleme cu furtisagu inseamna ca sunt problmene in stupina ....grave...

3) 2 roiuri le am acum pe 2 rame cu puiet si 2 cu mancare, am decis ieri sa NU le dau cate o rama cu puiet de la stupii mai puternici. Am procedat bine? Timp de 2 saptamani nu mai ajung la stupina, oare ii pot ajuta atunci cu o rama cu puiet? Daca oi mai avea puiet.

roii facuti tarziu se tin stransi ...riscu de racire a puietului este mare....puietul racit nu trece iarna ....

cand scade aportu de polen si temperatura de 35 de grade in stup(in zona bacau cam pe la sfarsitul lunii august iar la dunare cam la 1 oct...deci depinde de zona )....sau cand se blocheaza cu sirop cuibu, cum fac mamelucii pe youtub....

eu la data asta am 6-7 rame de puiet (ca in aprilie-mai fara coroane) si deja multi nu au nici albina in lazi....eu nu dau stimulari , defapt nu am umblat de o luna in stupi....
mierea e in cat ...polen/pastura cam pe 2 rame ....
yuonyuon

Mesajde paul » 27 Aug 2019, 19:17

yuonyuon scrie:roii facuti tarziu se tin stransi ...riscu de racire a puietului este mare....puietul racit nu trece iarna ....

cand scade aportu de polen si temperatura de 35 de grade in stup(in zona bacau cam pe la sfarsitul lunii august iar la dunare cam la 1 oct...deci depinde de zona )....sau cand se blocheaza cu sirop cuibu, cum fac mamelucii pe youtub....

eu la data asta am 6-7 rame de puiet (ca in aprilie-mai fara coroane) si deja multi nu au nici albina in lazi....eu nu dau stimulari , defapt nu am umblat de o luna in stupi....

Usurel yuoane !
Totul depinde de zona !
Sunt zone unde la ora asta culesu-i zero la toate capitolele si putin sirop nu incurca albinele !
Ca sa n-avem vorbe ... n-am dat sirop decat o singura data cu vreo trei saptamani in urma, habar n-am ce-i prin stupi, sper sa ajung la ei la sfarsitul saptamanii . Mai sper si ... sa nu-mi pun mainile in cap de ceea ce-oi gasi ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 27 Aug 2019, 19:33

Seinfeld scrie:1) albina care e acum in stup, cu 3/4 din ea voi ierna, nu?

Chiar daca intrebarile nu-mi erau adresate, zic si eu ...
1- daca nu s-a intrerupt din varii motive ciclul de ponta poti conta pe 70% albina de iernare.
2- foarte bine ai facut. Chiar daca- s calduri, vor iesi pe placuta de zbor, vor face barba, dar, nu vei risca nimic. La mine e ... autostrada ( 1m de urdinis , ca tot e trendy treaba cu #si eu). ;)
3- in locul tau i-as fi egalizat la nr. de rame cu puiet si albina si asa as fi stiut in primavara care regina tine ritmul si care trebuie schimbata.
4 - cam cand vrea ea. In conditii identice, unele o lungesc cu puietul pana spre octombrie, altele inceteaza de la inceputul lui septembrie si nu neaparat din cauza varstei. Am vazut babe care au ouat pana la inceput de octombrie, milf-uri care la sfarsitul lui august nu mai aveau puiet si proaspat imperecheate care nu stiu daca s-au mai oprit din pontat. :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Seinfeld » 27 Aug 2019, 19:48

paul scrie:
Seinfeld scrie:1) albina care e acum in stup, cu 3/4 din ea voi ierna, nu?

Chiar daca intrebarile nu-mi erau adresate, zic si eu ...
1- daca nu s-a intrerupt din varii motive ciclul de ponta poti conta pe 70% albina de iernare.
2- foarte bine ai facut. Chiar daca- s calduri, vor iesi pe placuta de zbor, vor face barba, dar, nu vei risca nimic. La mine e ... autostrada ( 1m de urdinis , ca tot e trendy treaba cu #si eu). ;)
3- in locul tau i-as fi egalizat la nr. de rame cu puiet si albina si asa as fi stiut in primavara care regina tine ritmul si care trebuie schimbata.
4 - cam cand vrea ea. In conditii identice, unele o lungesc cu puietul pana spre octombrie, altele inceteaza de la inceputul lui septembrie si nu neaparat din cauza varstei. Am vazut babe care au ouat pana la inceput de octombrie, milf-uri care la sfarsitul lui august nu mai aveau puiet si proaspat imperecheate care nu stiu daca s-au mai oprit din pontat. :(

Multumesc pentru raspuns.
3. La mine toate reginele sunt de anul asta, ca in primavara mi-au roit toti stupii si nu am prins vreun roi :D
4. Daca oua pana la sf lu' Septembrie, inceputul lu' Octombrie, acel puiet mai are timp sa faca corpul gras? si sa reziste peste iarna?
Seinfeld

Mesajde yuonyuon » 27 Aug 2019, 20:07

paul scrie:
yuonyuon scrie:roii facuti tarziu se tin stransi ...riscu de racire a puietului este mare....puietul racit nu trece iarna ....

Usurel yuoane !
Totul depinde de zona !

Sunt zone unde la ora asta culesu-i zero la toate capitolele si putin sirop nu incurca albinele !
Ca sa n-avem vorbe ... n-am dat sirop decat o singura data cu vreo trei saptamani in urma, habar n-am ce-i prin stupi, sper sa ajung la ei la sfarsitul saptamanii . Mai sper si ... sa nu-mi pun mainile in cap de ceea ce-oi gasi ! ;)

eu am stupii in jud bacau si e cam desert in perioada asta ...si ponta merge din plin .....fara interventii....
orcum intentionez sa i iernez la dunare......
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Aug 2019, 20:09

unele matci ponteaza mai mult si din cauza spatiului in stup ;)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Aug 2019, 20:12

Seinfeld scrie:4. Daca oua pana la sf lu' Septembrie, inceputul lu' Octombrie, acel puiet mai are timp sa faca corpul gras? si sa reziste peste iarna?

daca esti la dunare ...DA
daca esti la VAslui ...NU...

intrebarea e de ce vrei puiet pana in octombrie .....??? cand e foarte bun cel din septembrie(care ecluzioneaza in septembrie)..
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Aug 2019, 20:20

stafeta pentru iernare este predata albinei din august-septembrie .....daca tu vei forta ponta cu stimulari atunci albina din august -septembrie va trebui sa predea stafeta celei din octombrie ...care va fi cu semnu intrebarii

albina din august-septembrie orcum traieste pana la 1 aprilie ....
care e motivu sa mai cresti o generatie in plus ...in perioada de frig si lipsa/ consum de resurse inutile.....???
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Aug 2019, 20:40

cum se pregateste albina de iarna ...cum fac eu ...mai bine zis:

dupa ultimul cules ...fie in iulie sau august ...urmeaza o crestere de puiet (ultima mare crestere de puiet) dupa care somn..

deci:
1 cules
2 crestere de puiet
3 restrangere

caturile raman pe stup pana la restrangere ...trebuie lasata hrana (scrie si in toate cartile)

daca se da stimulari completari in perioada "2 cresteri de puiet" ratezi cresterea de puiet.....
daca totusi trebuie facute completari se pot face dupa ce matca a ocupat cu puiet volumul incalzit din cuib ...

eu nu vad rostul stimularilor ...pentru ca dupa un cules toate matcile oua de la sine....cel putin 3 saptamani ..destul ca sa ocupe 6-7 rame full...
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Aug 2019, 20:45

Seinfeld scrie:... Pana capat experienta mai am nevoie de ajutor. Imi puteti spune va rog punctul dvs. de vedere cu privire la cele 4 intrebari?

Răspuns la întrebările tale depinde de împrejurări.
1) Dacă sunt sănătoase au fost pregătite corespunzător pentru iernare cu hrană de calitate în cantitate potrivită și la locul
potrivit, precum tratate cum trebuie și iernarea va decurge în condiții relativ suportabile, DA.
2) În 35 de grade să micșorezi urdinișul la 2cm e cam mult, dar depinde ce posibilitate de aerisire are stupul, și cât de expus
e la soare.
3) Dacă la ora asta au configurația descrisă, era mai bine dacă le dădeai câte o ramă de puiet. Părerea mea. Mai poți egaliza
și mai târziu.
4) Prea mulți paramatri pot interveni. Nu am un răspuns precis.
Nu ai scris despre ce este foarte important în perioada asta. Tratament de deparazitare!!! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 28 Aug 2019, 14:04

yuonyuon scrie:albina din august-septembrie orcum traieste pana la 1 aprilie ....
care e motivu sa mai cresti o generatie in plus ...in perioada de frig si lipsa/ consum de resurse inutile.....???

Trebuie inramata asta si pusa in fata tuturor care fac stimulare aiurea. ;)
jonny_it

Mesajde DoarEu » 28 Aug 2019, 14:08

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:albina din august-septembrie orcum traieste pana la 1 aprilie ....

Trebuie inramata asta si pusa in fata tuturor care fac stimulare aiurea. ;)

Si la alea de nu se opresc din ouat,le punem dop?
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde jonny_it » 28 Aug 2019, 14:52

DoarEu scrie:Si la alea de nu se opresc din ouat,le punem dop?

Alea le schimbi si ai rezolvat problema.
Exceptie reginele tinere, puse in familii tarziu, pe alea nu se pot abtine pana nu mai depun cateva oua, dar sunt exceptii.
jonny_it

Mesajde Seinfeld » 29 Aug 2019, 13:07

Buna ziua din nou, multumesc tuturor pentru mesaje,

La anul probabil nu voi mai stimula in august, asta fiind primul an am vrut sa fiu sigur ca totul este bine, in primavara in schimb probabil voi stimula cu miere, dar voi vedea, pana atunci mai este.
Referitor la tratamente, am facut cum mi-au sugerat oamenii pe acest thread. Am facut tratament de contact( benzi de varrostop), sunt in stup acum, le scot pe 20 septembrie.
Si dupa...in lipsa puietului voi face tratament prin fumigatie, cu varachet. Desi sincer nu as vrea sa tratez cu varachet ca am inteles ca ramane impregnat in rame, as opta tot pentru un tratament de contact.
Am vorbit cu un apicultor si mi-a zis ca e invazie de varroa, si ca sa fac neaparat cu varachet ca daca nu..risc sa pierd stupina. Dar nu stiu daca e cazul. Dar sincer...chiar nu as vrea sa fac cu varachet decat daca nu am alta solutie.
Seinfeld

Mesajde ignatov andrei » 29 Aug 2019, 14:20

Seinfeld scrie:Am vorbit cu un apicultor si mi-a zis ca e invazie de varroa,

La unii "apicultori", in afara invaziei de prostie, mai e si invazie de varroua, epidemie de nosema, boli cronice, cancer la urdinis.... :lol:
Asa ca, decat sa afirmi....

sa fim seriosi, nu trebuie sa fii savant ca sa faci apicultura.....

...mai bine pui mana serios pe studiu.
Nu e o rusine daca nu faci parte din marea masa de "apicultori seriosi", "de treaba", dar mediocri.

Bafta!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR