Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde stefanmadalin » 27 Dec 2013, 20:36

Mana este datorata si afidelor/puricilor . Dotati cu aparat bucal de intepat si supt acestia sug seva plantelor/copacilor/pomilor si elimina secretii dulci( rahatel).Acestia au un ritm mare de dezvoltare, pana la 16 generatii pe an(in partea de sud).

Mana vegetala se cheama ca proces fiziologic GUTATIE. Trebuie sa se indeplineasca anumite conditii de mediu , si anume: Dupa o perioada calda in care absorbtia apei a fost normala, vine o perioada rece si cu umiditate aproape de 100%. Astfel transpiratia plantelor numai are loc, stomatele se inchid, apa numai iese din planta cum era normal, radacina pompeaza cu putere cum a zis si State si apa este nevoita sa iasa prin alte locuri , prin lenticele. Dar, in acest fel, odata cu apa mai ies si niste saruri minerale:calciu,glucide,azotati....
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 27 Dec 2013, 20:46

State scrie:

LE : Mai era ceva cu niste ciuperci dar aia chiar nu stiu cum se produce. Trebuie luata cartea la rasfoit. :oops:
[/quote]

Pai sunt niste ciuperci care gasesc ca mediu optim de dezvoltare aceste substante dulci, fumagina .
stefanmadalin

Mesajde proapis13 » 29 Dec 2013, 17:38

Ce avem noi aici??
Este normal ce vedem pe rama asta??...e de bine sau de rau//?????
Cind este posibil asa ceva si ce trebuie facut preventiv??
salve :D
Fişiere ataşate
albine si viespii (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 29 Dec 2013, 18:26

Va salut.Astfel de fagure inainte de topire eu il descapacesc si il las la albine la lins in natura.In consecinta mai vin si viespe.Probabil ca sint asa multe deoarece aceasta lucrare s-a facut toamna.Greseala ,probabil este ca ar fi trebuit lasata in stup la lins(aparitie de furtisag).In toate cazurile cind am procedat asa la mine nu au fost probleme cu furtisagul.Pina una alta astept si raspunsul altor colegi iar intre timp o s-o mai analizez. Sanatate.
joohny

Mesajde nelutzu-api-cool » 29 Dec 2013, 23:12

Ce avem noi aici??
O parere: Avem in imagine albine, si viespi, pe un fagure vechi, negru..
Intrebarea e: Rama este in stup, sau inafara stupului? Cred ca e inafara stupului, fiindca daca era in stup, nu aveau ce sa caute atatea viespi acolo, si, mai ales, cu albinutele pe langa ei, vazandu-si linistite de treaba..
Ce cauta inafara stupului? clar, ca trebuia inlocuita rama, deci a fost scoasa din stup pt lins, cel mai probabil in toamna cand s-a facut restrangerea..
De ce a fost scoasa afara din stup, si nu data dupa diafragma pt lins? probabil din comoditate; ramanand putina miere pe rama, apicultorul a hotarat sa scoata rama afara ca sa castige timp..a lasat-o in fata stupilor pt lins, si asa, albine din toata stupina, si chiar viespi au trecut la treaba.. ;)
Ce trebuie facut preventiv?? impotriva viespilor? o capcana antiviespi (sirop de zahar 1/1 cu putin otet), dar care nu o sa rezolve 100% problema viespilor
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde ignatov andrei » 30 Dec 2013, 09:24

Pe rama aia pare sa fi fost puiet, carat de "hoti", sau nu vad eu bine! Rama pare sa fie dintr-o familie distrusa de "altii", pentru ca sunt si albine foarte tinere care nu au zburat (totusi dau vina pe ochelari)!
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 30 Dec 2013, 09:33

ignatov andrei scrie:Pe rama aia pare sa fi fost puiet, carat de "hoti", sau nu vad eu bine! Rama pare sa fie dintr-o familie distrusa de "altii", pentru ca sunt si albine foarte tinere care nu au zburat (totusi dau vina pe ochelari)!

Ochii ii ai buni,ochelarii sunt de vina,rama asa este scoasa din stup cu viespii si albine iar pe centrul ei se vad celule cu miere capacita,deci???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 30 Dec 2013, 10:24

proapis13 scrie:
ignatov andrei scrie:Pe rama aia pare sa fi fost puiet, carat de "hoti", sau nu vad eu bine! Rama pare sa fie dintr-o familie distrusa de "altii", pentru ca sunt si albine foarte tinere care nu au zburat (totusi dau vina pe ochelari)!

Ochii ii ai buni,ochelarii sunt de vina,rama asa este scoasa din stup cu viespii si albine iar pe centrul ei se vad celule cu miere capacita,deci???

Atunci nu-mi ramane dacat sa vad un raspuns dat de cei ce nu au "ochelari vinovati'!
ignatov andrei

Mesajde gh.pana » 30 Dec 2013, 11:01

Eu vad un stupar constrans de realitatile momentului, foarte grabit sa introduca la casare ramele foarte vechi. Probabil are mult de lucru (multe rame in pericol de a fi atacate de gaselnita ) si timpul este limitat. In consecinta, ramele cu cantitati neinsemnate de miere le-a scos in spatiu deschis la lins , acceptand din start la " ospat " tot felul de ganganii inclusiv viespi. Masura poate fi buna sau rea. Depinde de imprejurare si conditionalitatile la care este supus (obligat ) prisacarul la data luarii acestei masuri considerata de mine ca o fapta de exceptie, de ultima instanta.
gh.pana

Mesajde gabi bee » 30 Dec 2013, 22:06

Intrebare : Suntem la salcam 2 si avem la 2 familii identice ca dezvoltare , cuib 10 rame+2 caturi de 1/2 , singura diferenta este ca o familie are in caturi cate 10 rame stas late de 37 mm iar cealalta cate 8 rame late de 45 mm ! daca salcamul da bine si stiind ca albinele au nevoie de spatiu pt imprastierea nectarului , care familie va aduna mai mult , tinand cont ca cea cu rame normale dispune de un nr mai mare de celule in care poate fi imprastiat mai mult nectar iar cealalta dispune de mai putine rame in care intra insa mai multa miere ? :?: :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Florin Dobre » 30 Dec 2013, 22:19

Sincer habar nu am.
Matematic:
37x10=370
45x8=360
Daca tinem cont ca la 10 rame avem grosimea a doua foite in plus, ajungem cam la aceiasi capacitate de stocare a mierii.
Teoretic 10 rame au o suprafata mai mare de imprastiere a nectarului...4 fete in plus.

Chiar sunt curios de argumente...10 rame vs. 8 rame.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ovidiu_78 » 30 Dec 2013, 22:19

Cea de 10 rame...alea cu rame de 45 niciodata nu vor cladi complect un fagure, adica sa lungeasca celulele...tot timpul vor cladi fagurasi intre ele, ca sa circule..altfel e nasol chiar daca ar fi lipite una de alta....dar fiind 8 rame presupun ca sunt si distantate intre ele, deci mai greu..
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 30 Dec 2013, 22:22

proapis13 scrie:Ce avem noi aici??
Este normal ce vedem pe rama asta??...e de bine sau de rau//?????
Cind este posibil asa ceva si ce trebuie facut preventiv??

Avem decat 19 viespe si 12 albine.
Se bat.
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde italianu » 30 Dec 2013, 22:28

ovidiu_78 scrie:Cea de 10 rame...alea cu rame de 45 niciodata nu vor cladi complect un fagure, adica sa lungeasca celulele...tot timpul vor cladi fagurasi intre ele, ca sa circule..altfel e nasol chiar daca ar fi lipite una de alta....dar fiind 8 rame presupun ca sunt si distantate intre ele, deci mai greu..

Atunci n-ai mai vazut magazii de 8 R ,pline! ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Florin Dobre » 30 Dec 2013, 22:45

Nicolaie Astaifoaiei scrie:Avem decat 19 viespe si 12 albine.
Se bat.

Nicolaie, ai uitat sa numeri si celulele. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ovidiu_78 » 30 Dec 2013, 23:18

italianu scrie:
ovidiu_78 scrie:Cea de 10 rame...alea cu rame de 45 niciodata nu vor cladi complect un fagure, adica sa lungeasca celulele...tot timpul vor cladi fagurasi intre ele, ca sa circule..altfel e nasol chiar daca ar fi lipite una de alta....dar fiind 8 rame presupun ca sunt si distantate intre ele, deci mai greu..

Atunci n-ai mai vazut magazii de 8 R ,pline! ;)

Nu am vazut de 8 rame cu latimea de 45 pline, am vazut de 10 cu latimea de 45 si nu ararau bini
a fost parerea mea..
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR