de nmbcatega » 28 Aug 2014, 09:24
Cu ceva timp in urma am scris ca mi-am luat primii mei stupi la numar 3 cu 5 rame in fiecare!
Se intampla la sfarsitul lui Iunie, de atunci si pana acum am reusit sa fac trei stupi completi, chiar prea completi!
Situatia la 18.08.2014, era urmatoarea:
-stupul nr. 1 din 10 rame 4 erau pline de sus pana jos cu miere, si partial capacita proportie 50-60%, restul ramelor cu coronita de miere capacita si cu puiet pestrit in diverse stadii pe resul ramei,(matca foarte mare, am inteles ca are deja un an)
- stupul nr. 2 sunt doar noua rame in el, din care o rama construita in proportie de 50% unde a inceput sa bage miere in ea fiind spre marginea stupului, mai sunt doua rame cu miere in proportie de 70%, restul sunt cu coronita deasupra si cu puiet pestrit in diverse stadii,
- stupul nr. 3 aici sunt cateva probleme zic eu....rame prezente 9 plus un hranitor neinsarmat pe care au construit doua randuri cu faguri, unul de trantor si unul cu lucratoare exclusiv(l-am luat bonus cu albina cand am cumparat stupii), situatie se prezinta astfel, in celulele de tarntor au inceput sa bage miere, in restul ramelor se gaseste deasupra coronita de miere aproape capacita, in restul ramei prin mijloc am vazut pastura foarte multa la unele rame si pe jos puiet pestrit!(Matca de aici este mai micuta in dimensiuni dar foarte neagra, fata de restul, si a pontat foarte bine de cand am luat-o si pana acum, acum cred ca nu mai are spatiu ca blocheaza astea cu pastura)
La penultimul control mai amanuntit am reusit sa vad in doi dintre stupi un numar de trei albine(in fiecare stup) care aveau pe abdomen cate un punct rosu(varroa)!
Asa ca am facut o fumigatie cu varachet pe 14 august, dar mi-a fost frica sa-l mai repet, chiar daca stiu ca era obligatoriu, nu stiu am avut un impuls de retinere si nu l-am mai repetat, sper sa nu se agraveze infestarea!
Astazi ma duc la ele si incerc sa mai organizez din cuiburi si sa vad in ce situatie se mai afla!
Mentionez ca vatra stupinei se afla in Orasul Baicoi Prahova!
Astept cu stima parerile si sfaturile dumneavoastra pentru un incepator!