Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vreau sa fiu apicultor

Mesajde mitica68 » 20 Aug 2014, 21:45

Dacian nu descuraja, asa sunt unii "profesionisti" pe aici, noi incepatori trebuie sa stam in umbra, ciocul mic si joc de glezna :D
Lasand gluma la o parte, aici pe forum sunt si colegi profesionisti, cu mult bun simt si ajutatori.
Desigur exista si extrema cealalta, cer ajutor dar nu vei primi niciodata asa ceva de la ei, "casa-i in tenis " :ugeek: :o :)))
Esential pentru tine este sa incerci sa acumulezi cat mai multe cunostiinte pe cont propriu, citind si iar citind, poti pune si intrebari pe aici, dar nu prea des ca se infurie profesionistii :lol:
Sanatate maxima si inainte.
mitica68

Mesajde nmbcatega » 28 Aug 2014, 09:24

Cu ceva timp in urma am scris ca mi-am luat primii mei stupi la numar 3 cu 5 rame in fiecare!
Se intampla la sfarsitul lui Iunie, de atunci si pana acum am reusit sa fac trei stupi completi, chiar prea completi!
Situatia la 18.08.2014, era urmatoarea:
-stupul nr. 1 din 10 rame 4 erau pline de sus pana jos cu miere, si partial capacita proportie 50-60%, restul ramelor cu coronita de miere capacita si cu puiet pestrit in diverse stadii pe resul ramei,(matca foarte mare, am inteles ca are deja un an)
- stupul nr. 2 sunt doar noua rame in el, din care o rama construita in proportie de 50% unde a inceput sa bage miere in ea fiind spre marginea stupului, mai sunt doua rame cu miere in proportie de 70%, restul sunt cu coronita deasupra si cu puiet pestrit in diverse stadii,
- stupul nr. 3 aici sunt cateva probleme zic eu....rame prezente 9 plus un hranitor neinsarmat pe care au construit doua randuri cu faguri, unul de trantor si unul cu lucratoare exclusiv(l-am luat bonus cu albina cand am cumparat stupii), situatie se prezinta astfel, in celulele de tarntor au inceput sa bage miere, in restul ramelor se gaseste deasupra coronita de miere aproape capacita, in restul ramei prin mijloc am vazut pastura foarte multa la unele rame si pe jos puiet pestrit!(Matca de aici este mai micuta in dimensiuni dar foarte neagra, fata de restul, si a pontat foarte bine de cand am luat-o si pana acum, acum cred ca nu mai are spatiu ca blocheaza astea cu pastura)
La penultimul control mai amanuntit am reusit sa vad in doi dintre stupi un numar de trei albine(in fiecare stup) care aveau pe abdomen cate un punct rosu(varroa)!
Asa ca am facut o fumigatie cu varachet pe 14 august, dar mi-a fost frica sa-l mai repet, chiar daca stiu ca era obligatoriu, nu stiu am avut un impuls de retinere si nu l-am mai repetat, sper sa nu se agraveze infestarea!
Astazi ma duc la ele si incerc sa mai organizez din cuiburi si sa vad in ce situatie se mai afla!
Mentionez ca vatra stupinei se afla in Orasul Baicoi Prahova!
Astept cu stima parerile si sfaturile dumneavoastra pentru un incepator!
nmbcatega

Mesajde proapis13 » 28 Aug 2014, 10:48

nmbcatega scrie:La penultimul control mai amanuntit am reusit sa vad in doi dintre stupi un numar de trei albine(in fiecare stup) care aveau pe abdomen cate un punct rosu(varroa)!
Asa ca am facut o fumigatie cu varachet pe 14 august, dar mi-a fost frica sa-l mai repet, chiar daca stiu ca era obligatoriu, nu stiu am avut un impuls de retinere si nu l-am mai repetat, sper sa nu se agraveze infestarea!

Cind o sa citesti si ceva despre bolile albinelor o sa-ti fie frica sa nu uiti sa le repeti...tratamentele si greselile...ce e ala puiet pestrit la tine ??? :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nmbcatega » 28 Aug 2014, 11:12

Nu am uitat sa repet tratamentul ci doar am ramas confuz si nu am mai stiut ce sa mai fac, adica am primit atitea sfaturi confuze ca nu am mai stiut ce sa fac!
Unii mi-a spus ca pot sa le fac si acum cat mai exista puiet in rame, altii.... ca nu ....de ce le-am facut asa devreme ca in spetembrie sa le fac trei tratamente, si tot asa ca am ajuns de le-am facut tratamentul doar pe jumatate!
Puiet pestrit= in diverse stadii(ou,larve, puiet capacit) :oops:
De citit am citit carti cred ca vre-o 3 pana acum si despre boli si despre cresterea lor dar la inceput stiti cum este....pana se sedimenteaza notiunile mai dureaza....in nici-o carte nu am vazut sa ilustreze o rama cu albine...cum trebuie sa arate....practica omoara teoria cateodata!
De aceea am si scris aici in loc sa stau in anonimat si necunoastere!
nmbcatega

Mesajde Florin Dobre » 28 Aug 2014, 11:47

Internetul iti ofera informatie cat cuprinde dar tocmai avalansa de informatii te face confuz la inceput. Cartile sunt baza.
Cauta un apicultor cumsecade in zona . Trebuie sa vezi pe viu cum arata o stupina aranjata, o familie de productie, un roi, un nucleu, mod de lucru, scule, utilaje, etc. In timp vei vedea mai multe stupine si vei face comparatii, vei trage concluzii si iti vei defini metoda care se potriveste zonei si posibilitatilor tale la acel moment.
In limbaj apicol puiet pestrit indica o matca epuizata/neconforma sau boala. Unde am puiet in toate stadiile, notez PTS. :idea:
Spor la treaba! Ai dreptate cu sedimentarea informatiilor...filtrarea dureaza.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nmbcatega » 28 Aug 2014, 14:07

Multumesc domnul Florin!
Am cativa apicultori in zona dar mi-au dat sfaturi in contradictoriu!
Eu ma duc astazi sa verific starea lor, si intrebarea mea a-r fi:
- se repet un tratament complet acum cu varachet ? sau sa mai astept si sa fac in septembrie trei tratamente la intervale de 7 zile?
nmbcatega

Mesajde Florin Dobre » 28 Aug 2014, 14:19

Mai fa un tratament acum si inca unul dupa 7-10 zile. Le afumi dar e inspre binele lor. Mai faci doua tratamente spre sfarsitul lui septembrie/inceputul lui octombrie cand nu vei mai avea puiet in stupi.
Incearca sa uniformizezi familiile. Sa aiba relativ aceeasi configuratie puiet/hrana. Atentie sa fie bine acoperite cu albine. Nu numarul de rame din stup conteaza, ci cate rame sunt bine acoperite de albine.
Fa-ti o pagina personala si vino cu detalii si foto. Sfaturile vor fi mai exacte. Pe nevazute e dificil sa-ti dai cu parerea. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 28 Aug 2014, 14:41

nmbcatega scrie: adica am primit atitea sfaturi confuze ca nu am mai stiut ce sa fac!
Unii mi-a spus ca pot sa le fac si acum cat mai exista puiet in rame, altii.... ca nu ....de ce le-am facut asa devreme ca in spetembrie sa le fac trei tratamente, si tot asa ca am ajuns de le-am facut tratamentul doar pe jumatate!

Asta-i partea proasta cu stuparii astia ... mai toti se cred Noica ai apiculturii ! ;) Nenumarate exemple si pe acest forum ...
Ideea de baza- citeste tot ce se poate, judeca cu propria-ti minte si unde-ti da cu virgula intreaba pe forum !
Hai ca ... nu-i greu ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nmbcatega » 28 Aug 2014, 14:56

Multumesc pentru sfat, am sa le fac atunci tratamentul!
Ramele sunt acoperite in proportie 70-80% majoritatea, doar cele marginase cu miere sunt acoperite cu cca 50% albine!
A venit si un stupar mai vechi si a vazut situatia cu ceva timp in urma si a constatat ca trebuia sa le dau rame la cladit deorece era aglomeratie in stup si nu mai ramanea loc, lucru pe care l-am si facut, doar ca acel stup din mijloc nr. 2 nu a mai crescut rama decat pana la jumatate, s-a oprit din motive probabil de resurse imputinate!
Restul aveau o populatie consistenta in stup, chiar eram tentat sa spun ca-mi mai trebuia spatiu sa nu-mi blocheze stupul, lucru la care ma gandesc si acum cand ma duc la ei.... :| sa vad ce gasesc!
Au avut un cules bun la trifoi si lucerna, foarte multe suprafete cultivate cu asa ceva si cosite des in zona, suprafete mari...cateva zeci de hectare bune!
nmbcatega

Mesajde Dicu Ion » 28 Aug 2014, 16:07

Paul sint de acord cu tine.
In apicultura nimeni nu detine toate informatiile corect,se mai uita ,se mai adauga ,dar tot la carti ma intorc si eu cind mai am cite o nelamurire,chiar daca am ani buni de apicultura in spate recunosc ,ca inca mai invat,si nu-mi este rusine sa iau ceva bun si de la un apicultor mult mai tinar ca mine.
Totul este sa fi receptiv si sa nu crezi ca numai ce faci tu este bine ca atunci cu siguranta te plafonezi.
Eu rog tineri incepatori ,sa apeleze cu intrebari sa nu se rusineze chiar daca la inceput li se pare cam dure unele cuvine din partea unor apicultori,dar dupa parerea mea nimeni nu vrea sa-i descurajeze ci probabil asa este limbajul dinsilor.Sanatate Paul si toate cele bune.
Dicu Ion

Mesajde irina » 02 Sep 2014, 15:30

Dicu Ion scrie:Paul sint de acord cu tine.

Si eu sunt de acord cu dumneavoastra.Adica fiecare cu limbajul si mai ales cu atitudinea lui.
Va apreciez postarile pentru ca sunt, inainte de toate, dezarmant de oneste.
irina

Mesajde proapis13 » 03 Sep 2014, 13:01

Recomandări pentru apicultorii începători :!:
http://ziarullumina.ro/utile/recomandar ... incepatori
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Stephani Mihaly » 14 Oct 2014, 21:33

Salut tuturor! Doresc și eu să mă apuc de stupărit din primăvară. Știu, mai este până atunci. Am făcut rost de niște manuale și le studiez. Stupurile as dori să le tai și să le montez eu personal. Ați avea un sfat, pt mine, care stup ar fi cel mai simplu de făcut? Nu am prea mulți bani, dar am mîini la creat lucruri din lemn... ;) Deocamdată habar nu am la stupărit și nici la albine... dar mi s-a făcut poftă de îndeletnicirea aceasta. Aș avea și loc pt stupuri, și aș avea toate condițiile (în afara banilor).Ca din hobby, cred că aș fi în stare să dețin 2-3 familii...
"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii.(Mat 7,12)"
Stephani Mihaly

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Oct 2014, 21:39

Mihaly , aici ne gasesti !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Vreau sa fiu apicultor

Mesajde Stephani Mihaly » 14 Oct 2014, 21:48

Mulțumesc pt primirea călduroasă. :)
"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii.(Mat 7,12)"
Stephani Mihaly

Mesajde nae » 14 Oct 2014, 21:55

Stephani Mihaly scrie: Nu am prea mulți bani, dar am mîini la creat lucruri din lemn... ;)

Prietene , apicultura COSTA .
Spor si gandeste-o bine!
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR