Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

apifonda din decembrie ?

Mesajde catalin_viezure_6 » 30 Noi 2011, 22:26

azi am pierdut o familie intreaga..... moarta de foame cele 3 rame erau goale iar a 4 a avea miere restul ramelor erau dupa diafragma La ceilalti stupi le am pus apifonda cate 500-600 g caci mie teama sa nui pierd ... spuneti-mi are ceva daca le pun la cate 2 sapt apifonda chiar daca mai au miere dar mie teama si apropo apifonda albinele o proceseaza in miere si o baga in faguri ?
catalin_viezure_6

Re: apifonda din decembrie ?

Mesajde alt stupar » 30 Noi 2011, 22:50

bietele albine...cu ce-or fi pacatuit ele oare ?
exista atatea meserii frumoase pe lumea asta si unii aleg tocmai...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde catalin_viezure_6 » 30 Noi 2011, 23:11

alt stupar scrie:bietele albine...cu ce-or fi pacatuit ele oare ?
exista atatea meserii frumoase pe lumea asta si unii aleg tocmai...

pfuuuuuuu ca sa vezi ce oameni........ in fine domnule nu mi-ai dat nici un ajutor e un hoby deocamdata
catalin_viezure_6

Mesajde Pustache » 30 Noi 2011, 23:48

nu apifonda incearca sirop invertit, miere woff sunt multe de spus fugi repede la magazin sau iti pot trimite eu pe mesenger o carte in format pdf .cati mai ai?
Da,sti cum e in viata totul e pana prinzi practica,M-am sters de sange si de praf si-am schimbat tactica .Sunt perfect adaptat acum,doar ca practica tot ma lasa rece ca Antarctica.
Pustache

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2011, 00:19

catalin_viezure_6 scrie:azi am pierdut o familie intreaga..... moarta de foame cele 3 rame erau goale iar a 4 a avea miere restul ramelor erau dupa diafragma La ceilalti stupi le am pus apifonda cate 500-600 g caci mie teama sa nui pierd ... spuneti-mi are ceva daca le pun la cate 2 sapt apifonda chiar daca mai au miere dar mie teama si apropo apifonda albinele o proceseaza in miere si o baga in faguri ?

Din decembrie? Vai noua, daca mai si era pe 3-4 rame, nu era tocmai o familie, deci nu ai motiv s-o plangi.

Daca le tii in turta de serbet, bilunar, o sa le scoti cumva in primavara. Din pacate, ala nu mai e ghem sanatos peste care pui turta... mai ales porcaria numita apifonda.

PS: nu te supara pe Adrian, asta e stilul lui de-a ambitiona incepatorii :P

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde catalin_viezure_6 » 01 Dec 2011, 01:22

lucky5strike scrie:
catalin_viezure_6 scrie:azi am pierdut o familie intreaga..... moarta de foame cele 3 rame erau goale iar a 4 a avea miere restul ramelor erau dupa diafragma La ceilalti stupi le am pus apifonda cate 500-600 g caci mie teama sa nui pierd ... spuneti-mi are ceva daca le pun la cate 2 sapt apifonda chiar daca mai au miere dar mie teama si apropo apifonda albinele o proceseaza in miere si o baga in faguri ?

Daca era pe 3-4 ram, nu era tocmai o familie, deci nu ai motiv s-o plangi.

mai am 4 chiar imi pare rau pt fostul stup
catalin_viezure_6

Mesajde catalin_viezure_6 » 01 Dec 2011, 01:25

nu e sanatos sa le administrez apifonda dar nam incotro au miere dar nu pot sa stiu exact cat .... iar sirop in perioada asta nu e cam tarziu ?
catalin_viezure_6

Mesajde alexandrucucu » 01 Dec 2011, 09:06

Baga Apifonda ca nu are nimic, asa le scoti din iarna. Acopera ramele cu turta si vor iesi din iarna.
alexandrucucu

Mesajde bogdannn » 01 Dec 2011, 09:14

salut
sa stii ca sunt in asentimentul lui "alt stupar" e cam greu sa ingrasi porcul in ajun sau dupa ce a trecut craciunul

acum legat de ce ai intrebat

pentru sirop nu e tarziu, depinde cum il pui si mai ales in ce concentratie e facut, nu trebuie pus in hranitor, merge administrat in pungi direct peste rame, deasupra ghemului de iernare, pe forumul vechi a postat un domn Valer70 parca, intra si citeste sunt foarte multe informatii

cea mai buna varianta sa-ti vezi stupii in primavara, e mierea, dar miere produsa de stupii tai nu cumparata de la necunoscuti

o alta varianta e sa administrezi turte din zahar cu miere, citeste forumul vechi sunt multe modalitati si retete

o sa revin cu precizari,trebuie sa plec la serviciu acum

sanatate :!:
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde yrynel_clau » 01 Dec 2011, 10:29

I-mi pare rau de albinele alea si deaia i-mi dau cu parerea si zic cum as face io.
As cauta un apicultor adevarat de prin zona,i-as spune pasul si l-as ruga sa-mi dea rame cu miere contra cost.Cat timpul inca mai permite in zona ta as schimba cu mare grija de prin ramele goale din familii. In felul asta nu uzez nici albina si as trece iarna linistit si io si ele.
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde jenica67 » 01 Dec 2011, 11:30

catalin_viezure_6 ai zis ca ai rame cu miere. Trebuia, cand le-ai pregatit de iernare, sa lasi albinele pe acestea, si sa scoti ramele goale. Daca nu ai rame cu miere, si ai miere lichida, poti si acum sa scoti rame goale, sa torni miere cu grije in celulele superioare, sa umplii cel putin jumatea superioara a ramei, si duminica se anunta o zi calda, sa le bagi in mijloc, in zona cuibului, cel putin 3-4 rame. Daca nu e cald afara, poti sa le bagi intr-o camera calda, sa faci operatia, sa le lasi sa isi refaca ghemul si sa le scoti din nou afara.
jenica67

Mesajde catalin_viezure_6 » 01 Dec 2011, 15:59

yrynel_clau scrie:I-mi pare rau de albinele alea si deaia i-mi dau cu parerea si zic cum as face io.
As cauta un apicultor adevarat de prin zona,i-as spune pasul si l-as ruga sa-mi dea rame cu miere contra cost.Cat timpul inca mai permite in zona ta as schimba cu mare grija de prin ramele goale din familii. In felul asta nu uzez nici albina si as trece iarna linistit si io si ele.

mai am rame cu miere dar cam 1/3 miere din rama
catalin_viezure_6

Mesajde Badea. claudian » 01 Dec 2011, 16:48

Vzi ca team trimis un MP!
Badea. claudian

Mesajde catalin_viezure_6 » 01 Dec 2011, 17:00

Badea. claudian scrie:Vzi ca team trimis un MP!
ok am vazut ...
catalin_viezure_6

Mesajde ilalexandru » 01 Dec 2011, 20:25

AI pierdut o familie....si mai ai 4. In momentul de fata eu iti pot spune ca nu mai ai nici una. Si asta ar fi bine sa fie invatatura de minte pentru tori cei care vor sa se apuce de apicultura. Pe un alt forum, cineva m-a criticat ca am ceva cu incepatorii. Poate am ceva...cu cei care cred ca stiu totul sau ca pot invata in doua- trei saptamani ce inseamna o familie de albina. La tine Cataline a gresit cel care ti-a vandut roi...el si-a luat banii, dar nu la interesat ce se intampla cu saracele albine. Si acum trecand la problema ta : IN momentul in care se introduce o familie la iernat, trebuie sa aiba pe rame peste 2,5 kg miere. NU poti veni si spune ca ti-a murit acum o familei de foame, in conditiile in care albinele s-au strans in ghem de vreo 3 saptamani de zile. Pe tine nu te-a interesat ce inseamna mancarea la familiile respective. Ale mele pana la inceputul lui ianuarie nu o sa fie deranjate deloc. Atunci le administrez o turta din miere....din mai multe motive care nu tin insa de lipsa mancarii din cuib. Si mai departe o sa-si vada linistite de hibernare pana in momentul in vremea o sa permita primul control in cuiburi. La cei 4 ramasi cel mai bine ar fi sa le administrezi miere...insa saraca albina trebuie sa depuna efort, e deranjeata, matca s-ar putea sa inceapa sa oua, o sa vina temperaturile alea de -20 de grade si....o sa-ti para rau si mai mult. CA sa nu zici ca nu ai incercat, acum cand se mai anunta cateva zile cu temperaturi mai ridicate peste zi, daca stii ca nu ai minim 2,5 kg miere pe rama, pune mana si baga miere poliflora in punga si punele deasupra cuibului. Verifici da doua- trei zile daca au luat-o, si repeti iarasi lucrul asta. Insa cel mai bine cheama un profesionist care sa te asiste si sa te ajute
ilalexandru

Mesajde balasbebe » 01 Dec 2011, 21:00

Cred ca un calorifer in stup nu ar strica. Scoti diafragma si pui rama cu miere langa cuib. Daca poti sa-i dai 2 gauri sa poata trece albinele pe ambele parti. In functie de spatiul ramas, vei putea pune flacoane cu apa calda invelite in carpe sa se pastreze putin temperatura. Daca ai posibilitatea sa pui si peste cuib, sub capac flacoane cu apa calda.

Mai sunt 3 luni de iarna. Poti sa unesti ce a mai ramas si astfel ai reusi mult mai sigur.
Sfaturi suntt multe, dar numai pe Apifonda nu uvei reusi, mai ales din decembrie. Mai bine incearca cu apiinvert la punga. Ideal este sa pui miere. Te-am ametit. Te rog sa alegi o varianta.
balasbebe

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR