Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupar grijuliu versus stupar profesionist

Mesajde trantor » 12 Mar 2011, 21:21

Cum face un stupar grijuliu care a reusit sa scoata din iarna 2 pumni de albina sa devina profesionist si sa aibe la salcam o adevarata colonie numai buna de cules?
....
trantor

Re: Stupar grijuliu versus stupar profesionist

Mesajde trandafir v » 12 Mar 2011, 22:28

stringe cuibu doar la intervalele ocupate de albine,si dai cu stimularea. spor la treaba
trandafir v

Mesajde proapis13 » 13 Mar 2011, 20:34

Un stupar grijuliu trebuie sa shtie ca ce albina are
la 1 octombrie in stup trebiue sa aiba shi la 1 martie
bagi jaiuri scotzi ragalii ;)

Din 2 pumni de albina nici cu mama siropului nu faci
2 rame cu puiet capacit in perioada salcamului,poate
doar cu ajutor de la altzii insa cu riscul de a-i slabi
Daca tu crezi altceva contrazice-ma .....cu fapte
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde trandafir v » 14 Mar 2011, 01:19

proapis13 eu stiu ca ai dreptate dar cu el ce facem ? cum il incurajam ?il invatam sa ii dea foc ?trebuie incurajat sa mearga mai departe maiales daca o fi si tinar. salutare
trandafir v

Mesajde trantor » 15 Mar 2011, 13:20

Tanar sunt si vreau sa ma mai pastrez vreo 15 ani tot asa. (am 45)
Unul din stupi este mai slabut, iar eu am pumnii cam mari, mai ales de duminica cand m-au intepat 3 la dreptul si 4 la stangul.
Apropose de intepaturi ; cu ce sa-mi dau pe maini ca sa intepe mai bland?
Sunt interesat de metodele de stimulare pentru coloniile mai slabe in primavara.
....
trantor

Mesajde MyBees » 15 Mar 2011, 17:40

trantor scrie:Apropose de intepaturi ; cu ce sa-mi dau pe maini ca sa intepe mai bland?

Da-ti cu manusi, e cel mai sigur :D
Daca, apoi cand pozezi sau filmezi, le scoti eviti sa fii si bestelit de "meseriasi" ca esti incepator...

Poti incerca sa dai cu otet, asa recomanda multi. Eu insa prefer echipamentul de protectie, adica manusa, pentru intepaturi. De obicei stau fara, pana primesc 2-3 asa ca sa simt placerea si apoi, daca se ingroasa gluma, pun manusi. Asa scap sigur neumflat si lucrez mai relaxat. Si apoi... am alte ocazii sa ma dau gladiator ;)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Cristian IONITA » 15 Mar 2011, 18:09

da cu fum peste maini inainte de a umbla la stupi.

Daca albinele sunt agitate cel mai bine amani interventia .... daca interventia este obligatorie deabia atunci pui manusi.

Lucru in stup cu banusi nu este "bestelit" degeaba .... ai nevoie de simtul tactil, nu transpiri, etc
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde trantor » 16 Mar 2011, 11:31

Merci de sfaturi; o sa incerc si varianta cu fum peste maini si jur sa nu mai umblu la ei fara sa am afumatoarea pregatita chiar daca nu trebuie sa o folosesc.
Duminica, neavand afumatoarea dupa prima intepatura am inceput sa ma precipit si pana am terminat treaba m-au mai muscat vreo 7, cel putin atatea ace am scos dupa (una la genuchi; au stiut ele pe unde ma doare).

Dar sa revenim la intrebarea initiala.
Cum stiu daca trebuie sa stimulez sau nu?
....
trantor

Mesajde gica » 16 Mar 2011, 15:50

Raspund punctual:
- pe maini te speli bine cu sapun de casa si nu mai dai cu nimic,
-o colonie isi dubleaza efectivul in perioada de primavara in 30-40 de zile functie de matca,
- o rama plina de puiet da trei rame pine de albine dupa eclozionare.
Acum e simplu.Stimulare la greu dar nu in exces.
gica

Mesajde ciptheman » 17 Mar 2011, 14:01

nu am purtat manusi niciodata la inceput cateva luni ma faceam butuc dar acum mi a cam trecut, se mai umfla ceva dar in cateva ore nu se mai cunoaste nimic, mai bine fa asa si o sa ti treaca plus ca ai avantajele descrise de un colg mai sus nu transpiri si ai alt simt.
ciptheman

Mesajde catalin.profiri » 18 Mar 2011, 07:06

si eu m-am umflat la ultima vizita in stupina unui prieten. m-am dat cu fum pe maini, dar 2 tot m-au inhatat.
nu umflatura a fost problema ci mancarimea pe care o aveam dupa...
tipul cu care am fost si-a luat cel putin 30 de ace dar nu prea reactiona, pana la final cand a luat un ac in gat... si atunci a avut nevoie de 25-30 de secunde pauza..dupa care a revenit la munca.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde trantor » 18 Mar 2011, 09:21

Nici eu nu vreau sa mai umblu cu manusi, dar nici fara afumatoare fumeganda; desi cred ca am mai promis asta odata si m-a sfatuit janese sa pun o galeta de tabla intre stupi si sa fac un foc de tabara!
....
trantor

Mesajde un OM » 20 Mar 2011, 01:32

Nu sfatuiesc sa fie facut in mijlocul stupinei vreun foc preventiv sau de orice alt fel. Nu faci altceva decat sa provoci o stare de agitatie inutila. Fumul permanent in afumator si folosirea cu moderatie este altceva.
un OM

Mesajde Geangu Cristian » 30 Mar 2011, 09:41

Sunt bune manusile de piele naturala moi in ele nu transpiri ,dar sunt si incomode fara un cleste ptr rame nu faci nimic dar in situatia cind sunt agitate si chiar trebuie sa umbli sunt bune.Eu merg in general cu mina spalata usor in otet si ma bucur de orice ac asta e ce sa facem ?tinem albine nu pisici asa k hai sa fim mai barbati putrin
Geangu Cristian

Mesajde Dila Daniel » 10 Apr 2011, 18:14

Deviem de la ce dorea initiatorul topicului...
Pentru manusi pro si contra,avem alte sectiuni unde putem dezbate.
Revenind la topic...subscriu la postarea(prima)lui proapis13
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Adi Hodis » 10 Apr 2011, 20:52

trantor scrie:...
Apropose de intepaturi ; cu ce sa-mi dau pe maini ca sa intepe mai bland?
Sunt interesat de metodele de stimulare pentru coloniile mai slabe in primavara.

Sa intzepe mai bland ??? ... pai asta nu stiu daca stie cineva dar stiu o shmecherie.
Nu prinde acul ca pe un bob de grau pt. ca singur iti injectezi veninul sub piele, avind o singura ieshire ... prin varf.
Razuie-l cu dalta, cu unghia s-au de o muchie de-a stupului si asta-i singura blandetze cel mai la indemana ( scapi doar cu ce a intrat sub piele ... putea fi mai rau ... sa intre tot. )

Inainte sa deschid stupii, ma frec cu propolis pe maini, asa nu ma intzeapa ca in caz contrar desi, deschid destui.
Afumatorul este indicat sa fie in functiune.

Metode de stimulare ... hm, acum esti in situatzia „ ingrasharii porcului in ajun de craciun ” si orice stimulare ai aplica, nu va fi aceleasi rezultate ca la stupii pregatitzi inca din august anul trecut.
Atunci se „ pregateshte ” mierea din anul urmator ... cu stimulari, unificari, tratamente s. a. m. d.
Ce poti sa faci cu fam. slaba ... redusa la ramele cate are ocupate cu albine + hranitor, acoperite cu folia pina la fundul lazii si stimulezi cu sirop 1/1 la interval de 2 ; 3 seri cate 100 ml ... s-au descapaceshti miere periodic ( suprafatza de 10 cm patratzi ) din rama pusa dupa folie dar sa lashi loc de acces.
Faci si tratament contra Varroa.
Cand vor fi albine suficiente pt. a largi cuibul, mai adaugi 1 rama cladita iar la urmatoarea largire de cuib, sa fie cu foitza ( sa speram ca va fi in timpul salcamului ).
Hai noroc si s'auzim de bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR