Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cauza ?

Mesajde Giubi » 21 Ian 2012, 00:19

Am avut ocazia in ianuarie sa ma uit in stupi putin si am vazut ceva interesant : in unii stupi erau pe fund albine moarte maruntite ( pur si simplu parca cineva le-a tocat ). Fenomenul nu era prezent la toti stupii, iar in familiile respective mai era cuibul.
Giubi

Re: Cauza ?

Mesajde Bee Happy » 21 Ian 2012, 00:40

Uita-te mai atent in tocatura aia si o sa observi foarte probabil excremente de soarece.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Giubi » 21 Ian 2012, 00:52

M-am gandit si eu, dar nu am vazut nici unu in lazi, plus ca urdinisul era restrans, nu aveau cum sa intre .
Giubi

Mesajde un OM » 21 Ian 2012, 12:47

Sa stii ca albinele nu se maruntesc singure. Este o cauza exterioara familiei de albine.
un OM

Mesajde ADITZU » 21 Ian 2012, 16:46

soarecele cand e sa intre , sa stii ca incape pe o gaurica cat de mica ai crede tu ca nu are loc , asa ca ai grija sa nu cumva sa se apuce de ravagii prin familia respectiva ca e pacat , nasol ca acum nici vremea nu te mai lasa sa te uiti in stup mai atent , asculta-l la urdinis stupul si vezi reactia albinelor
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde popik50 » 21 Ian 2012, 17:00

Eu zic sa pui nasul la urdinis si sa mirosi. Daca e soarecele acolo miroase a :twisted:
Daca miroase frumos a faguri nu e niciun soarece. Eu asa am facut si am depistat la un stup un soricel.Noroc ca nu era de mult timp ca sa faca ravagii acolo.Am rezolvat problema. Acum au toti gratii si nu mai sunt probleme.
popik50

Mesajde mibu » 21 Ian 2012, 17:09

Aditzu are dreptate ! la stupii cu probleme faci preiodic " ascultare " ,dar nu oricum ! eu folosesc aceasta metoda de mult timp dar cu un stetoscop, care se foloseste in medicina ! in lipsa acestuia se poate folosi un furtun cu diametrul pina in 10 mm care are la capatul de ascultare o pilnie mica ! celalat capat se introduce pe urdinus in zona cuibului atit cit este nevoie , adica sa ajunga capatul sub cuib ! acest lucru sa deduce dupa zgomotul facut de albine ! se face comparatie cu un stup considerat normal !
Eu folosesc aceasta metoda la controlul periodic pe toata durata hibernarii ! incercati si va veti da seama de starea familiei numai dupa zgomot !
Sanatate !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde augustin » 21 Ian 2012, 18:05

Giubi scrie:Am avut ocazia in ianuarie sa ma uit in stupi putin si am vazut ceva interesant : in unii stupi erau pe fund albine moarte maruntite ( pur si simplu parca cineva le-a tocat ). Fenomenul nu era prezent la toti stupii, iar in familiile respective mai era cuibul.

Cred si eu ca a fost vina soarecilor. Nu e obligatoriu sa lase excremente, pot sa nu lase urme observabile la prima vedere. Cea mai buna varianta de protectie - gratia antisoareci.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 21 Ian 2012, 18:08

mibu scrie:Aditzu are dreptate ! la stupii cu probleme faci preiodic " ascultare " ,dar nu oricum ! eu folosesc aceasta metoda de mult timp dar cu un stetoscop, care se foloseste in medicina ! in lipsa acestuia se poate folosi un furtun cu diametrul pina in 10 mm care are la capatul de ascultare o pilnie mica ! celalat capat se introduce pe urdinus in zona cuibului atit cit este nevoie , adica sa ajunga capatul sub cuib ! acest lucru sa deduce dupa zgomotul facut de albine ! se face comparatie cu un stup considerat normal !
Eu folosesc aceasta metoda la controlul periodic pe toata durata hibernarii ! incercati si va veti da seama de starea familiei numai dupa zgomot !
Sanatate !

Ca o completare:
"Observaţii la urdiniş
– doar câteva albine tremura din aripi şi abia merg legănându-se pe scândura de zbor iar pe
oglinda stupului se află multe albine moarte şi unele trag să moară = o boala - nosemoza sau
o intoxicaţie; albinele care se târâie în faţa stupului neputând zbura sunt suspecte de
acarioză, boala de pădure, paratifoză sau nosemoză (se trimit probe la laborator);
– prezenţa resturilor de albine pe scândura de zbor şi pe oglinda stupului = posibil: boală,
şoareci, păsări etc.; puietul eliminat în stare de nimfă este o dovadă a lipsei păsturii
(coloniile trebuie hrănite cu substanţe proteice);
– eliminarea din stup a păsturii întărite şi pietrificată este dovada excesului de umiditate
(împietrirea puietului);
– cadavrele de albine tinere nedezvoltate pe deplin, arată că în cuib se află larvele fluturelui de
găselniţă care atacă şi puietul în celule;
– albine care intră şi pleacă grăbite = activitate normală; dacă am introdus suficienţi faguri
clădiţi nu este necesar să mai deranjam albinele;
– prezenţa numeroasă a albinelor la adăpător indică prezenţa masivă a puietului; zborul la o
temperatură mai coborâtă (9-10 0C) indică lipsa apei pentru creşterea puietului; pentru a
verifica nevoia de apă a albinelor întindem la urdiniş un deget înmuiat în apă (dacă albinele
încep să lingă apa trebuie să intervenim dând apă în hrănitor, sau introducem prin urdinişul
superior un tifon umezit, care se alimentează cu apă dintr-o sticluţă aşezată afară);
– dacă albinele sorb apa din scursorile grajdurilor le vom oferi apă cu sare şi substanţe
proteice;
– numărul mare de culegătoare de polen indică prezenţa unei mătci prolifice şi a unui cuib
extins; numărul mic de culegătoare de polen indică situaţia critică a unei colonii slabe; când
culegătoarele de polen lipsesc cu totul este un indiciu clar al lipsei mătcii;
– albine care nu activează, pază sporită, activitate timidă la urdiniş = lipsa mătcii sau o altă
anomalie (matca plecată la împerechere etc.) = trebuie găsită cauza;
– zbor intens şi dezordonat de albine, multe ies şi se întorc imediat la urdiniş, altele aleargă pe
peretele stupului sau în lungul scândurii de zbor, parcă ar căuta ceva; ridicând podişorul fără
să folosim fum albinele parcă plâng = matcă dispărută;
– albine care întârzie sau nu ies deloc din stup este semnul unei stări critice care trebuie
imediat lămurită şi pe cât posibil îndreptată:
 colonie moartă sau muribundă (albinele vor fi stropite cu sirop călduţ)
 albinele nu pot ieşi din cauza urdinişului înfundat cu albine moarte,
 albinele se urcă pe peretele frontal al stupului căutând agitate ceva indică lipsa
mătcii (colonia va fi unificată după uniformizarea mirosurilor),
 albine puţine care intră şi ies agale pe urdiniş iar la ascultare se aude un zumzet
domol = familie bezmetică (atenţie! matca poate să piară şi datorită scuturării
ramelor);
– lupta dintre albine pe scândura de zbor indica începutul unui furtişag. Dacă în acelaşi timp
este şi un zbor activ şi şovăielnic, înseamnă că furtişagul este în toi şi trebuie să intervenim;
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde augustin » 21 Ian 2012, 18:09

Si inca...

– albine multe ce zboară la amiază sau când soarele bate direct pe urdiniş indică ieşirea la zbor
a albinei tinere;
– trântori scoşi la urdiniş fără a mai fi lăsaţi să intre (stând îngrămădiţi pe scândura de zbor
sau pe peretele frontal) = criză de nectar în natură; dacă la zborul de curăţire ies şi trântori
înseamnă că matca este bătrână sau s-a împerecheat toamna târziu, existând şi riscul ca
matca să fie neîmperecheată (observaţia se va nota la partidă şi chiar dacă matca începe să
ouă normal, va fi schimbată în cursul verii, căci în mod obişnuit o astfel de matcă nu este
prolifică;
– larvele de trântor eliminate în aprilie-mai, sunt semne că albinele nu au rezerve suficiente de
hrană indică necesitatea hrănirii; o intensă activitate a trântorilor în mai este un semn al
pregătirii de roit;
– prezenţa la urdiniş a unui număr mare de albine, înseamnă fie pază sporită (caracteristică
stupilor fără matcă sau cu matcă neîmperecheată), fie aerisire deficitară;
– vrem să ştim dacă botca introdusă a fost primită iar matca s-a împerecheat: nu este nevoie să
deschidem neapărat stupul; dacă activitatea de la urdiniş este bună în comparaţie cu a altor
stupi şi dacă săltând podişorul albinele sunt liniştite, înseamnă că ori au botcă, ori matcă
neîmperecheată, ori matcă care a început să ouă;
– aglomerarea albinelor pe peretele frontal sau sub urdiniş (aşa numita "barbă") avertizează
apicultorul că roitul e aproape, sau că trebuie să lărgească cuibul;
– albine care-şi balansează abdomenul stând pe scândura de zbor la urdiniş întoarse cu capul
spre largul câmpului, este dovada unui cules intens; orientarea cu capul spre urdiniş este
indiciul unui cules pe sfârşite; albine ce cad greoaie pe scândura de zbor indică culesul
bogat; albinele care mai întârzie făcând câteva bolte în zbor indică un cules slab;
– zborul intens, foarte abundent şi aparent dezordonat, în faţă unui stup arata că familia
respectiva e în curs de roire şi trebuie începute lucrările de prindere a roiului;
– prezenţa larvelor moarte sau a unor resturi pietrificate sunt semne de boala sau puiet răcit şi
de asemenea trebuie intervenit la toţi stupii pentru a vedea despre ce este vorba;
– dacă albinele ieşind la zbor lasă materiile fecale pe scândura de zbor sau pe peretele frontal,
colonia este bolnavă de diaree sau chiar de nosemoză;
– urme de cristale de miere scoase afară pe urdiniş, dovedesc cristalizarea mierii în faguri ceea
ce duce la înfometarea albinelor dacă nu sunt ajutate;
– urdinişuri brumate în zilele reci de primăvară, dovedesc că în interior se află o colonie
puternică cu mult puiet în cuib;
– grup de albine în număr de 10-12 stând pe pământ în faţa stupului, este dovada că matca
acelui stup a murit şi este eliminată din stup (moartea naturală);
– cantitatea de miere adunată ne-o indică cântarul de control.
augustin

Mesajde augustin » 21 Ian 2012, 18:11

Observaţii la ascultare
– matcă care cântă = în stup sunt mai multe botci care au rămas nedistruse după roire;
– zgomotul şi ventilaţia abundentă produse pe timpul serii şi al nopţii = cules intens;
– activitate slabă la toţi stupii şi linişte desăvârşita pe timpul nopţii = criza de nectar.

Observaţii la mirosire
– miros neplăcut care iese pe urdiniş = locă sau altă boală.

Traiasca "copy-paste"
augustin

Mesajde trantor » 21 Ian 2012, 18:52

augustin scrie:Observaţii la ascultare

Traiasca "copy-paste"

Copy-paste am facut si eu pentru ce ai scris, dar care e sursa ta?
....
trantor

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2012, 18:57

trantor scrie:Copy-paste am facut si eu pentru ce ai scris, dar care e sursa ta?

Cred ca asta e sursa ; http://www.proapicultura.ro/index1.html
E una dintre cele mai bune gasite de mine pana acum
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde augustin » 21 Ian 2012, 20:32

proapis13 scrie:
trantor scrie:Copy-paste am facut si eu pentru ce ai scris, dar care e sursa ta?

Cred ca asta e sursa ; http://www.proapicultura.ro/index1.html
E una dintre cele mai bune gasite de mine pana acum
salve :D

Cred ca da.
Este o carte luata free de pe scribd.
Nu avea specificat decat numele celui care a intocmit articolul, de aceea m-am ferit sa ma hazardez in indicarea sursei
augustin

Mesajde Giubi » 22 Ian 2012, 01:10

Nu am lazi dadant, am primit niste lazi vechi din Serbia care au accesul in lada prin lateral, nu pe sus. Ca urmare pot vedea fundul stupului fara sa scot ramele. Asa am observat resturile de albine stranse in spatele lazii (langa usa, partea opusa a urdinisului). Eu ma gandeam mai degraba la viespi ca fiind cauza (stupii sunt la padure, vara am vazut viespi MARI prin zona). Am gasit una moarta intr-un stup cu astfel de resturi. O familie avea destule albine moarte maruntite. Am gratii de soareci puse.
Giubi

Mesajde peterneamt » 22 Ian 2012, 09:35

In afara de soricei mai pod fi doua cauze , dar decit una de natura infectioasa , asa ca baga poze si ia in mina albinele moarte si spune-mi daca se desmembreaza foarte usor si sunt uscate sau nu.
peterneamt

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR