Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum indoiti tabla la capace

Mesajde jimm » 23 Ian 2012, 22:45

Cum indoiti voi tabla la capcace? Ma refer mai ales la colturi. Eu nu tai tabla deloc in incercarea de a nu favoriza infiltrarea apei si iese... urat :( . Cei drept am luat tabla mai groasa de 0,4.
Voi cum faceti? Taiati la colturi? Cum?
jimm

Re: Cum indoiti tabla la capace

Mesajde gabi bee » 23 Ian 2012, 22:55

eu am pus pe capace tabla de 0,3 si nici eu nu am taiat-o ci am pliat-o la colt cum se pliaza o musama la un colt de masa . nu este greu dar pana prinzi miscarea te enervezi putin . dar cu tabla de 0,4 cred ca nu merge pliata asa !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde cypryx » 23 Ian 2012, 22:59

jimm scrie:Cum indoiti voi tabla la capcace? Ma refer mai ales la colturi. Eu nu tai tabla deloc in incercarea de a nu favoriza infiltrarea apei si iese... urat :( . Cei drept am luat tabla mai groasa de 0,4.
Voi cum faceti? Taiati la colturi? Cum?

jim ia o bucata mai mica de tabla si joacate cu ea dupa aceea vei sti exact cum sa o indoi.nui greu dar mai bine te joci un pic cu ea decat sa tai din ea la colturi.e si mai economic si o sa vezi ce usor se va plia.cum zice gabi""ca o musama se pliaza ""
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde Ioan Guist » 23 Ian 2012, 23:06

Eu le tai la colturi.Am un apkant conceput de mine.In priincipiu este vorba de un cadru dreotunghiular din cornier de 70 mm.Solid
Dimensiunile sunt pentru lada de 10 Se poat eadauga modificare pana la 12.
In jurul acestui chenar sunt niste bucati de platband in care sunt niste gauri si ghidaje.

Ideea este asa: Se pune tabla decupata la dimensiune si la colturi.Se monteaza pe o latura un cornier ce sustine tabla fix.Cu cealalta mana se pune un alt cornier ce prin rotatie va indoii la 90 grade.Se scot cele doua corniere si se muta activitatea pe alta latura.Tot asa pana se indoaie cele 4 laturi.
Am indoit doi oameni, 40 / h.
Indoirea la colturi o fac astfel incat sa ramana doar o margine.Nu intra apa si nu zgariie.Tabla se prinde in capse de capacele de lemn.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde peterneamt » 23 Ian 2012, 23:09

1 tai tabla la dimensiunea dorita .
2 pui tabla jos si capacul il centrezi pe ia.
3 iti iei o blana si un ciocan mai greu.
4 te sui in capac si indoi tabla cu ajutorul blanii si al ciocanului (cu ciocanul lovesti in blana si in felul acesta indoi tabla uniform )
Spor la treaba.
:D
peterneamt

Mesajde jimm » 23 Ian 2012, 23:41

Am facut in felul urmator:
Am taiat tabla la dimensiune. Am trasat diagonalele am centrat capacul de lemn astfel incat toate colturile sa fie pe diagonale obtinand astfel o centrare buna si am pliat colturile ca in imaginea de mai jos.
Problema este ca iese.. urat rau, nu pot plia bine coltul.
Acum ma gandesc cum vine treaba cu taiatu cum a spus nea Ioan.
Fişiere ataşate
colturi.JPG
jimm

Mesajde CristiTm » 23 Ian 2012, 23:58

eu am primit coli de aluminiu de la o tipografie cred ca sunt mai usor de indoit, 1 leu coala o sa incerc sa pun poze
CristiTm

Mesajde pngflorin » 24 Ian 2012, 09:46

tabla tb sa imbrace toata marginea capacului.
pngflorin

Mesajde un OM » 24 Ian 2012, 10:07

Colile de aluminiu sunt bune ...pentru stationar. Pentru pastoral ori aluminiu ceva mai gros, ori cel mai bine tabla de 0,3-0,4.
un OM

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2012, 10:19

Pentru pastoral folosesc capace din tabla decapata de 0,5mm
Deseara ma duc la atelierul tinichigiului si poate fac o poza sa vedeti cum se taie
la colturi pentru o imbinare cat mai perfecta dupa care se gauresc si se prind in cate un popnit
Intors cu fata in sus acest capac nu pierde apa turnata in el
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jimm » 24 Ian 2012, 10:30

Salut Proapis13
Daca ai putea face ceva poze poate chiar un filmulet ar fi perfect!
jimm

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2012, 10:43

Nu cred ca v-a vi nevoie de film sa se inteleaga
Se traseaza,se taie,se intorc marginile 1cm si se baga la abkant
colturile vin prinse unul in altul ca gulerele de plastik de la camasi
dupa care se gauresc si se prinde un popnit
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde CristiTm » 24 Ian 2012, 23:47

pun poze cu tabla de aluminiu m-a intrebat un coleg pe privat cat costa si marimea

asat din poza 1 leu 55x65 cm
Fişiere ataşate
P1020204.JPG
pe o parte e curata pe partea cealalta e poza de la tiparit
CristiTm

Mesajde CristiTm » 24 Ian 2012, 23:48

a doua parte care e imprimata
Fişiere ataşate
P1020205.JPG
CristiTm

Mesajde Valeanu Razvan » 26 Ian 2012, 15:43

CristiTM,
Tabla de aluminiu de care zici (nui chiar aluminiu),in doi trei ani nu o mai ai intrega oxideaxa se manaca nu stiu cum sa ma exprim sa ma intelegi si la mai multe manipulari se duce pe apa......am lucrat 6 ani ca tipograf, am dus tabla dasta la bunici pt a inveli o cotineata o ceo mai fii, a luato drak in aer liber,dar de dim mai mare eu am lucrat la ziar era 92cm x 101cm(parca)asta pe care o pui tu in poza ori o fii dupa o maina turn ori ceva gen SpeedMaster... mai bine zicanta nui mare cheltuiala 2000mm x 1000 mm X 0.3mm =28 lei la Dedeman
Valeanu Razvan

Mesajde EugenVoinea » 26 Ian 2012, 17:55

Va salut ! Pt. indoirea si montarea tablei pe capac , eu folosesc o rigla abcant( o rigla de lemn cu L=80cm,l=6cm si grosimea de 2cm,cu un canal adanc de 3 cm,pe toata lungimea si marginile tesite pe laterala cu canalul ) canalul se executa pe grosimea riglei. 1) trasez si tai tb.cu 3 cm mai mare pe fiecare latura 2)cu rigla abcant indoi tabla pe fiecare latura,mai mult putin de 90grade(dupa ce indoi o latura indrept la capete pt.aintra rigla pe urmatoarea latura,deja se contureaza pliul) 3)asez tabla pe capac 4)cu un patent spitz finisez pliurile,fara sa le indoi pe capete 5)pt.ca marginile de 3cm indoite peste lateralele capacului,sa nu faca valuri ,se pune o bucata de scandura deasupra muchiei formate si se bate usor cu un ciocan de lemn in dreptul valului 6)se taie aproximativ un cm din colturile fiecarui pliu ,le indoim apoi batem cuisoare 7)va iesi la fel ca cel din poza de mai sus. E.V.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR