Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iernarea in solar

Mesajde amator67 » 02 Feb 2012, 11:52

"Stupina" mea, (compusa din 3 familii, initial 2 in primavara, apoi una divizata, si achizitionat 2 roi cam tarziori) este amplasata la circa 30 m de solarul de zarzavaturi. La jumatatea lui decembrie am mutat lazile in interior si le-am tras fundul afara (stupi dadant pe 12, cu fund "antivaroa"), adica iernare la "fundul gol". Logica mea, poate gresita si astept daca are cineva timp sa ma corecteze: 1 - albinele sunt ferite de vanturi directe sau indirecte; 2 - nu patrund pasari, oi, sau alte animale; 3 - temperatura mai ridicata, deci efort mai mic pentru albina; 4 - zboruri de curatire mai dese si mai timpurii; 5 - nu in ultimul rand, protejarea lazilor de factorii de mediu. Probleme ar fi eventualul condens in solar, dar acesta nu este ermetic, misca aerul in el. deci nu-i umezeala. Acum idee a fost buna sau proasta si de ce? Multumesc.
amator67

Re: iernarea in solar

Mesajde horia_ch » 02 Feb 2012, 16:08

Cât de mare e solarul? Dacă de la stupi până la oricare perete al solarului ai peste 70m (!!!) - salut, Janese ! - cred că e ok. Altfel cred că vei avea probleme la zborurile de curăţire, alea multe. PROBLEME MARI!
Pare-mi-se au mai încercat şi alţii.
Dacă urdinişurile sunt scoase afară din solar, e ok.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde dorindafi » 02 Feb 2012, 18:19

shi cand va sa-i inmultzehsti ce le faci ?le cumperi alta locuintza?
Fişiere ataşate
100_2020 (Small).JPG
dorindafi

Mesajde jimm » 02 Feb 2012, 18:51

Frumos Dorine! Unii se lupta cu gerul, baga turte se implica si tu ce faci?!
In concediu! Pai e drept? :lol: :lol:
jimm

Mesajde andrei_calinescu » 02 Feb 2012, 19:05

baile herculane cumva??
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 02 Feb 2012, 19:31

Caciulata, Hotel Caciulata si fotografiat este Hotelul Oltul, din acelas complex mai face parte si Hotel Cozia, ce zici o brodii ?
peterneamt

Mesajde yrynel_clau » 02 Feb 2012, 19:58

Da da da , cred ca ati nimerit dom profesor . Cam pe aceeasi pozitie am fost si io cazat la cursurile din toamna .
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde ADITZU » 02 Feb 2012, 21:44

da-le la aer curat , cu tot cu "fundul gol " ca nu le face nimic aerul curat , lasa-le de lazi ca nu mor de la putina zapada sau de la vant , daca ai asigurat hrana suficienta si de calitate si nu le deranjezi cu mutatul din solar afara sau invers poti sa stai linistit eu unul am mai descris ce am facut o saraca familie de albine in primul an cand am avut stupi :oops:
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde proapis13 » 02 Feb 2012, 22:27

Si eu am facut cursurile in aceeasi locatie
Frumoase peisaje,pacat insa ca era ziua scurta
salve :D
Fişiere ataşate
hotel caciulata.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 17 Feb 2012, 18:01

amator67 scrie:"Stupina" mea, (compusa din 3 familii, initial 2 in primavara, apoi una divizata, si achizitionat 2 roi cam tarziori) este amplasata la circa 30 m de solarul de zarzavaturi. La jumatatea lui decembrie am mutat lazile in interior si le-am tras fundul afara (stupi dadant pe 12, cu fund "antivaroa"), adica iernare la "fundul gol". Logica mea, poate gresita si astept daca are cineva timp sa ma corecteze: 1 - albinele sunt ferite de vanturi directe sau indirecte; 2 - nu patrund pasari, oi, sau alte animale; 3 - temperatura mai ridicata, deci efort mai mic pentru albina; 4 - zboruri de curatire mai dese si mai timpurii; 5 - nu in ultimul rand, protejarea lazilor de factorii de mediu. Probleme ar fi eventualul condens in solar, dar acesta nu este ermetic, misca aerul in el. deci nu-i umezeala. Acum idee a fost buna sau proasta si de ce? Multumesc.

te rog tine-ma la curent cu evolutia si eu as fi amator si sant tot salajean!
kamy

Mesajde kamy » 20 Feb 2012, 08:19

kamy scrie:
amator67 scrie:"Stupina" mea, (compusa din 3 familii, initial 2 in primavara, apoi una divizata, si achizitionat 2 roi cam tarziori) este amplasata la circa 30 m de solarul de zarzavaturi. La jumatatea lui decembrie am mutat lazile in interior si le-am tras fundul afara (stupi dadant pe 12, cu fund "antivaroa"), adica iernare la "fundul gol". Logica mea, poate gresita si astept daca are cineva timp sa ma corecteze: 1 - albinele sunt ferite de vanturi directe sau indirecte; 2 - nu patrund pasari, oi, sau alte animale; 3 - temperatura mai ridicata, deci efort mai mic pentru albina; 4 - zboruri de curatire mai dese si mai timpurii; 5 - nu in ultimul rand, protejarea lazilor de factorii de mediu. Probleme ar fi eventualul condens in solar, dar acesta nu este ermetic, misca aerul in el. deci nu-i umezeala. Acum idee a fost buna sau proasta si de ce? Multumesc.

te rog tine-ma la curent cu evolutia si eu as fi amator si sant tot salajean!

am citit pe undeva pe net a a incercat unul prin america de sud cica s-au dezvoltat foarte bine dar pana la urma au chierit de nosemoza.ca sa previi asta sponsorizez proiectul cu 6 gr fumidil pe care sa-l pui in turta 1kg/familie 2gr/turta.trebuie sa stea cat mai mult in stup pentru a curata intestinul albinelor si a preveni imbolnavirea lor,da-mi un nr de telefon si-ti las undeva in zalau leacu!
kamy

Mesajde jenica67 » 20 Feb 2012, 21:44

Si pe forumurile germane sunt diversi tipi, care au iernat in solar, si in nuclee f mici si au imagini puse :
Fişiere ataşate
Albine in solar 1m.jpg
___starkerflugamneuenplatz_resize.jpg
jenica67

Mesajde amator67 » 01 Mar 2012, 13:00

Revin cu stiri...Saptamana trecuta, respectiv pe 25.02 am scos stupii afara. In solar fetele au zburat, am gasit circa 30-50 de albine moarte de la 3 stupi si cei doi roi, imprastiate pe toata suprafata.Chechezuri erau pe sub lazi evident in zona unde era format ghemul (am mentionat ca am iernat cu fundul tras afara iar stupii au plasa antivaroa pe toata suprafata inferioara). Majoritatea albinelor moarte aruncate afara la urdinisuri, sau pe placuta de zbor. Am curatat urdinisurile si n-am avut multa albina moarta pe fund, vreo 5-10 din fiecare stup. Am pus turte sus pe podisor ocazie cu care am aruncat fugar un ochi. Albine sunt gramada, au venit si pe turte. Acum ca au matca sau nu, nu stiu, ca mi-s incepator si le-am tot ascultat dar nu m-am lamurit cum este cu "plansul" albinelor...Cat despre nosemoza, Doamne feri! Om vedea, nu? Pentru alte detalii, desi nu vad care ar putea fi, mai degraba cand voi vedea ramele pe viu.
In alta ordine de idei solariile cu nuclee par mai degraba sere, adica alta temperatura...sau ma insel?
amator67

Mesajde Nebunu_R » 02 Mar 2012, 20:21

tinand cont ca in stup a fost mult mai cald decat afara s-ar putea ca reginele sa iti fi ouat bine de tot si acum, scotand stupii afara, albinele s-ar putea sa nu incalzeasca suficient de bine tot puietul si acesta sa moara.
Nebunu_R

Mesajde badguy_goodguy » 03 Mar 2012, 15:25

In momentul cand incep sa zboare (sa zicem prin ianuarie/decembrie e un pic de soare, si deaf solarul una doua se incalzeste [daca nu cumva e incalzit!]) nu se lovesc cu capul de geam?
badguy_goodguy

Mesajde amator67 » 03 Mar 2012, 20:44

Mai sus sunt poze dintr-o sera, in care chiar dau cu capu' de geam, da cred ca n-are nimic...la mine e folie si nu stiu ce s-ar putea intampla rau. Dau de folie pana fac un pic de zbor ca doar nu-i cules, s-apai se intorc la "nani". Poate sa fie si asa, sa fi pontat peste puterea de acoperire, da atunci care ar fi baiul? Tot e puiet care ramane acoperit dupa "stas". Nu poti fi cu toate nu? Oricum la cat frig a fost nu cred sa fi inceput pontatul mai devreme. Daca nu da nosemoza ca-n Ameriga de Sud, cum mi-a bagat cuiul (pe drept cuvant) cineva pe o postare mai sus, pai atunci tot e bine, nu?
Multumesc de sugestii, am sa revin dupa ce vad ramele, ceea ce inca n-a fost sa fie, "c-asa-i timpu".
amator67

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR