Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

folie

Mesajde bogzy » 20 Feb 2012, 20:49

un sfat pot pune folie la stupii far fun anti varroua?
am inteles ca albinutele se folosesc de condensul format
bogzy

Re: folie

Mesajde Bee Happy » 20 Feb 2012, 21:15

Poti. Dar albinele nu vor consuma picaturile de condens. De ce sa se mai urce pana la folie, cand tot interiorul o sa fie o sauna. Un mediu propice pentru culturile de mucegai. Mai ales ca o sa inceapa sa creasca temperatura in stup. Daca n-au inceput-o deja.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde dorindafi » 20 Feb 2012, 21:37

bogzy scrie:un sfat pot pune folie la stupii far fun anti varroua?

ashteapta sa vina primavara
dorindafi

Mesajde jonny_it » 20 Feb 2012, 21:43

dorindafi scrie:
bogzy scrie:un sfat pot pune folie la stupii far fun anti varroua?

ashteapta sa vina primavara

Am iernat si eu 4 familii cu folie pe toata suprafata(adica inchis perfect la partea superioara) si fara fund antivarooa, doar cu urdinisul larg deschis. Nu exista aproape deloc umiditate in stup.
Am testat asa pentru ca oricum am multe familii unde podisorul este din OSB sau scandura si propolizat inchide perfect si nu am avut probleme cu umiditatea.

Nu este nevoie ca tot stupul sa fie cu plasa pentru a ierna "in clopot" ;)

Totusi conteaza si zona unde ai vatra, daca esti intr-o zona joasa, langa apa curgatoare, etc .. nu pune folia ca o sa ai probleme. Sau testeaza pe 1-2 familii si vezi :)
jonny_it

Mesajde MIHAI BALS » 20 Feb 2012, 21:44

Daca vrei folie si nu ai fund antivaroa poti decupa o bucata din fundul stupului pe care o astupi cu o sita.Daca ai cateva cutii de rezerva merge repede si cureti si lazile cu ocazia transvazarii.
MIHAI BALS

Mesajde nae » 20 Feb 2012, 22:09

Nu am fund AV ;in perioada rece am avut chiciura pe peretii stupului ,sub folie uscat _____ urdinisul , n-am indraznit sa-l ascult pe nea GICA - sa-l deschid total ,este de 10-15 cm in functie de intervale (urmeaza tatonari -mai> mai< )
Fişiere ataşate
Fotografie0179X.jpg
nae

Mesajde gabi bee » 20 Feb 2012, 22:55

eu am stupii la 10 metri de o balta foarte mare [de fapt mai multe balti inlantuite] si am pus folie la inceputul iernii si am facut condens chiar daca am avut sita descoperita pe fund cam 30 % . am renuntat la folie la inceput de ianuarie si am pus podisor cu sita total iar peste am pus ziare deci sus nu se mai etanseaza perfect ca in cazul foliei! am gasit insa ziarele ude aproape total chiar daca am pastrat deschiderea sitei de jos cam 30 % ! sa inteleg ca din cauza baltii de langa stupina se produce condensul care in mod normal nu ar trebui sa apara asa de pronuntat ? :roll: :P
ce ar trebui sa fac sa evit aparitia lui in cantitati prea mari ?
Ultima oară modificat de gabi bee pe 20 Feb 2012, 22:57, modificat 1 dată în total.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde nae » 20 Feb 2012, 22:57

''Lucrez '' la imbunatatirea sistemului folie-horn ;cand m-am uitat eu cred ca MULTI au avut chiciura/gheata .. sau nu !? 80% au peste folie o ''carpa '' si peste podisor alta , 20% peste folie au podisorul si peste el o carpa .
La <-10 -20 * daca arunci apa fiarta in aer stiti ce cade pe Pamant ? Poate la clopot n-ati avut gheata dar un pic de chiciura /chiciurica ... poate nu .
nae

Mesajde nae » 20 Feb 2012, 23:07

Si eu am stupina intr-o vale si la 20-30 m o garla ; nu cred ca umiditatea din stupi e din cauza baltii . Un cumul de factori + balta ___ da .
nae

Mesajde cristi_vidican » 21 Feb 2012, 08:51

Ca sa nu faca condens, conteaza si inaltimea (pe suporti) la care sunt amplasati stupii. Daca sunt mai jos, sunt mai afectati in ce priveste condensul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gica.mosu » 21 Feb 2012, 22:47

Eu folosesc folia cu rez bune(daca face condens-prima sursa de apa) cred eu...
o pun pste turte(vin shi cu poze) apoi pun peste ac podisor monobloc cu sita s-au
scindurele(dupa caz) si totul e OK...Condensul ar putea fii si de la diferenta de temp
din stup si afara...suprafata de puiet.. aerisire proasta si altele...
Eu nu las rame dupa df si nici loc gol (pun polistire invelit in nailon) s-au salteluta...
Ac subiect ar trebui dezv si de alti stupari cu experienta mai mare..sanatate...muuulta!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde bogzy » 09 Mar 2012, 20:18

pe 3 martie am prins un timp +14 grade si am inceput sa schimb cutiile famililor iernate pe fund plin ,
cu aceasta am facut si curat si am si restrans familia punand si rame complete cu miere
la cutii am decupat cu freza de lemn fante de 7 cm circulare punand sita si un mic subar ( bineinteles trase sa intre aer)
leam pus folie acoperire completa acuma nu st daca am facut bine dar sper sa fie ok
leam mai adaugat cate o turta de feed bee gata preparata
bogzy

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR