Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

are cineva un sfat?

Mesajde albertomontana » 01 Mai 2012, 22:20

salut tuturor...si ajutor cer tuturor...ma numesc Ionut sunt din Chitila(Ilfov) si nu sunt apicultor inca. Anul trecut aprox prin luna iunie-august un coleg de servici ma intreaba daca vreau niste albine,mi s a parut interesant si am zis da dece nu.si asa m am pricopsit cu 2rame intr o roinita.ne stiind apsolut nimic despre albine am apelat la un vecin,acesta a constatat ca eu defapt nu aveam regina...in fine am trimis cutia inapoi la coleg,un prieten de al lui a pus o botca si in sf m am facut si cu regina.toate bune si frumoase pina toamna trecuta cind prietenul colegului a zis sa i dau stupul k sa l pregateasca pt iarna cica...zis si facut si de atunci am inceput sa ma documentez...bun asta primavara prin martie am fost la el sa facem lucrari de primavara (strimtorare,hranire,curatenie,tratamente)erau aprox pe 4 rame si mi a spus sa fac repede rost de un stup ca in jur de 15 aprilie infloreste rapita si o sa duduie...zis si facut saptamina trecuta simba ta am fost la el si i am dus un stup orizontal...le am transferat 5-6 rame din care 2 cu oua si puiet de toate virstele inclusiv capacit. Toate bune si frumoase pina a 2a zi cind ma chiama sa vad nenorocirea ...m am dus si la intrarea fiecarui stup de al lui si inclusiv al meu o gramada de albine moarte cu polen galben deschis pe picioare...mi a zis Ioane ia acasa stupul si descurca te cum poti ca eu nu mai pot de nervi si suparare. El are 28 de stupi orizontali pe 18-24 rame .bun l am luat acasa am umblat in el si constat:(2 rame cu puiet divers,o rama cu pastura si pe o parte miere de asta toamna si foarte putina albina matura... Bun am strimtorat cuibul am pus ca si diafragma o rama la care am pus in loc de leatul de sus hranitor si am pus seara de seara dulcofruct cu varachet.am constatat ca ele consumau hrana in aprox 24 de ore.nu stiu daca o trag in cuib sau o maninca...inca nu am umblat la rame. Mentionez ca am stup orizontal pe 16 rame si podisorul este din scinduri mici inguste iar in dreptul hranitorului am o scindurica cu plasa prin care torn mincarea. Ma gindeam sa cumpar 2-3 rame cu pui capacit si albina de acoperire si da le bag printre ramele mele sau sa cumpar roi fara regina sa incerc o unificare. Mentionez ca nu sunt apicultor si doar am citit si vazut filmulete pe net. Vreau sa practic citiva ani apicultura stationara k sa invat despre ce e vorba. Multumesc inca o data celor ce m au indrumat si celor ce au avut rabdare sa citeasca pivestea mea trista...
albertomontana

Re: are cineva un sfat?

Mesajde jenica67 » 01 Mai 2012, 22:43

Cum sa pui ducofruct, cu varachet ?? Varachetul se foloseste la fumigatie pt varoua. Poate ai dat ducofruct cu protofil !
Albinele ti-au murit, ca au facut stropiri, cei cu rapita. Daca nu ti-au mai murit albine, dupa ce le-ai adus acasa, este ok. Daca ti-au mai murit, mai poti avea nectar infectat de la rapita in rame si ar fi bine sa le elimini, sau sa le speli de nectar daca nu ai rame. Obligatoriu dai sirop, pana se redreseaza, si tine cuibul strans la cate rame ai, cu albine de acoperire. Nectarul, nu il manaca il cara in faguri, de unde il folosesc. Daca poti sa mai cumperi rame, poti sa il ajuti, dar trebuie sa inveti, sa faci unificarea.
jenica67

Mesajde clncatalin » 02 Mai 2012, 00:54

albertomontana scrie:salut tuturor...si ajutor cer tuturor...ma numesc Ionut sunt din Chitila(Ilfov) si nu sunt apicultor inca. Anul trecut aprox prin luna iunie-august un coleg de servici ma intreaba daca vreau niste albine,mi s a parut interesant si am zis da dece nu.si asa m am pricopsit cu 2rame intr o roinita.ne stiind apsolut nimic despre albine am apelat la un vecin,acesta a constatat ca eu defapt nu aveam regina...in fine am trimis cutia inapoi la coleg,un prieten de al lui a pus o botca si in sf m am facut si cu regina.toate bune si frumoase pina toamna trecuta cind prietenul colegului a zis sa i dau stupul k sa l pregateasca pt iarna cica...zis si facut si de atunci am inceput sa ma documentez...bun asta primavara prin martie am fost la el sa facem lucrari de primavara (strimtorare,hranire,curatenie,tratamente)erau aprox pe 4 rame si mi a spus sa fac repede rost de un stup ca in jur de 15 aprilie infloreste rapita si o sa duduie...zis si facut saptamina trecuta simba ta am fost la el si i am dus un stup orizontal...le am transferat 5-6 rame din care 2 cu oua si puiet de toate virstele inclusiv capacit. Toate bune si frumoase pina a 2a zi cind ma chiama sa vad nenorocirea ...m am dus si la intrarea fiecarui stup de al lui si inclusiv al meu o gramada de albine moarte cu polen galben deschis pe picioare...mi a zis Ioane ia acasa stupul si descurca te cum poti ca eu nu mai pot de nervi si suparare. El are 28 de stupi orizontali pe 18-24 rame .bun l am luat acasa am umblat in el si constat:(2 rame cu puiet divers,o rama cu pastura si pe o parte miere de asta toamna si foarte putina albina matura... Bun am strimtorat cuibul am pus ca si diafragma o rama la care am pus in loc de leatul de sus hranitor si am pus seara de seara dulcofruct cu varachet.am constatat ca ele consumau hrana in aprox 24 de ore.nu stiu daca o trag in cuib sau o maninca...inca nu am umblat la rame. Mentionez ca am stup orizontal pe 16 rame si podisorul este din scinduri mici inguste iar in dreptul hranitorului am o scindurica cu plasa prin care torn mincarea. Ma gindeam sa cumpar 2-3 rame cu pui capacit si albina de acoperire si da le bag printre ramele mele sau sa cumpar roi fara regina sa incerc o unificare. Mentionez ca nu sunt apicultor si doar am citit si vazut filmulete pe net. Vreau sa practic citiva ani apicultura stationara k sa invat despre ce e vorba. Multumesc inca o data celor ce m au indrumat si celor ce au avut rabdare sa citeasca pivestea mea trista...

"VARACHET-FORTE se aplica prin fumigatii prin urdinis la toate familiile de albine din stupina. Banda de carton fumigena se va plia longitudinal pentru a asigura circulatia aerului si deci arderea completa a benzii. Medicamentul , sub forma lichida , se ia cu o pipeta cu care se picura pe banda de carton, cu distanta între picaturi. Se recomanda ca benzile sa fie aprinse la ambele capete. Imediat dupa introducerea benzii aprinse (fara flacara), urdinisul se închide timp de 15-20 minute. Atragem atentia ca temperatura dezvoltata în timpul arderii benzii de carton poate ajunge la 300 - 400º C. Tratamentul se face cu grija deosebita asezând benzile fumigene pe plase de sârma sau bucati de tabla pentru a evita aprinderea (incendierea) stupului sau a pavilionului. Datorita faptului ca se lucreaza cu foc, apicultorii posesori de pavilioane trebuie sa dispuna în timpul tratamentului de mijloace de stingere a incendiilor. Potentialele incendii nu pot aparea decât din greseala exclusiva a apicultorului. Posesorii de pavilioane mobile sau stationare nu vor intra în acestea decât dupa o atenta aerisire a acestora. Dupa tratament, apicultorul nu va dormi în pavilion, cel putin 24 de ore" :!: :!: :!: :!:

O fi dat si colegul varachetul tot asa? :(
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde stefanmadalin » 02 Mai 2012, 01:32

I-a hranit pe toti 'la pachet' cu varachet,sper sa fie o greseala de scris.
stefanmadalin

Mesajde albertomontana » 02 Mai 2012, 07:46

Ah scuzati....Protofil 20 ml/litru.....si mentionez ca am pus seara de seara in hraniror...il consumau in 24 h....sunt foarte nou in domeniu si incurc substantele...da stiu ca varachetul se pune pe o banda de hirtie 2-3-4 picaturi si se afuma inauntru....multumesc oricum tuturor....unificare am inteles ca se face prin stropirea cu tzuica
albertomontana

Mesajde albertomontana » 02 Mai 2012, 07:58

Nu....nu le-a dat varachet k hrana...am incurcat eu substantele cind am scris...ele s-au dus la rapita...aveau polen galben deschis pe picioare si era usor umed polenul...majoritatea erau moarte in fara ordinisiului si pe jos....cel la care am avut roiul(mica familie) creste albine in stuppi orizontali stationar de aprox15 ani...a spus ca asa ceva nu a patit niciodata ...crede ca au schimbat cei cu rapita substantele cu care au stropit ca altadata le mergea f bine albinelor avind in vedere ca are 500 metri pina la lanul cu rapita si pina la o mica padurice de salcimi...+ Ca in zona lui (Cretesti) e multa poliflora
albertomontana

Mesajde Badea. claudian » 02 Mai 2012, 15:39

Bine ai venit ioane !.... sfatul meu este sa continui cu hranirea familieii in continoare ,....faci sirop de zahar unu la unu dar in loc de apa faci un ceai medicinal din menta ,coada soricelului ,tei si salvie dupa care dluezi zaharul si adaugi protofilul ,cu siropul obtinut hranesti in fiecare seara in portii de 150 g 4-5 zile la rand si urmaresti sa vezi cum evolueaza starea lor de sanatate in continoare de asemenea urmaresti activitatea lor la urdinisi !... daca nu este nimic suspect (albine moarte ) si in zonata exista un cules bun de intretinere poti oprii hranirea daca nu continuii pana apareun cules bun !...
Badea. claudian

Mesajde albertomontana » 02 Mai 2012, 18:07

Multam frumos....intre timp un vecin care practica pastoral mi-a zis sa il dau lui ca merge la rapita la Mihailesti pt dezvoltare si apoi la salcim la padure riioasa...problema e ca eu nu ma pot duce decit foarte rar si mi e dor de ele...ma obisnuisem sa le vad in fiecare dimineata...apropo... Simbata si duminica urmarindu le am observat ca dimineata aduceau mult polen...la 2-3 secunde aparea o culegatoare....apoi pe la 13'00-14'00 zburau multe in fata stupului cu fata catre stup (sus jos stinga dreapta mai indepartat mai apropiat de stup)...se intercalau si culegatoare printre ele...apoi mai pe sare se tot intorceau culegatoare dar la 3-4 albine sosite una daca avea polen...iar chiar daca se insera bine cite una mai pleca din stup ...poate cineva sa mi explice comportamentul de zbor...?! P.S. Sotia ma intreaba de ce stau si ma uit la ele cum zboara?! Ce pierd vremea ?!.... In fine as vrea un mic roi sa il am iar in gradina :( sa le dau seara de mincare....apropo am masurat pe net de la mine de acasa pina la inceputul padurii de salcim riioasa sunt fix 3 km in linie dreapta e prea departe pt un cules ?!
albertomontana

Mesajde stefanmadalin » 02 Mai 2012, 19:07

Zborul acela ciudat de la ora 14 00,este zorul de orientare al puietului sau 'invata puietul sa zboare'.Este absolut o chestie normala,n-ai de ce sa-ti faci griji.
Cat despre distanta pana la padure,cred ca este cam mare.
stefanmadalin

Mesajde adycnst » 02 Mai 2012, 19:16

vezi ca apicultura asta este boala grea.... :oops:
adycnst

Mesajde Mircea_63 » 02 Mai 2012, 19:45

Presupun ca matca traieste! Daca esti incepator, posibil sa nu-ti dai seama din alte semne daca sunt orfanizati. Roiul fiind depopulat, e criza de lucratoare. Daca e criza de lucratoare este sau va fi criza si de mancare. O data stramtorat cuibul, nu ramane decat sa-i hranesti din belsug si sa te rogi sa fie totul bine.
Daca continua sa moara, neaparat trebuie spalati faguri, caci a ajuns insecticidul in nectar. Atentie la treaba cu tuica in caz de unificare, poate stii, poate nu, dar nu-i stropi cu tuica curata ca ii lichidezi. Tuica sa fie d`aia puturoasa si sa o diluezi bine. Foloseste un pulverizator.Totodata redu urdinisul. Familia (roiul) fiind slab, nu se pot apara in caz de furtisag.
Sunt tot incepator, dar sunt sigur ca nu ti-am spus prostii. Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde albertomontana » 03 Mai 2012, 00:40

Multam frumos
albertomontana

Mesajde albertomontana » 03 Mai 2012, 08:38

intre timp un vecin care practica pastoral mi-a zis sa il dau lui ca merge la rapita la Mihailesti pt dezvoltare si apoi la salcim la padure riioasa...problema e ca eu nu ma pot duce decit foarte rar si mi e dor de ele...ma obisnuisem sa le vad in fiecare dimineata.... multam
albertomontana

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR