Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rame cu puiet

Mesajde mihaiGrig » 09 Mai 2012, 10:41

Intrebare:
Ce numar maxim de rame cu puiet capacit si cate cu puiet alb, ar trebui sa fie intrun stup orizontal ca sa ai o siguranta ca nu roieste ? Am citit ca intrun stup sa nu depasesti 7 rame cu puiet, dar nu spune cate capacit si cate alb.
Aproximativ , eventual in apropierea salcamului ca data.
mihaiGrig

Re: Rame cu puiet

Mesajde cristi_vidican » 09 Mai 2012, 11:01

Depinde foarte mult si de caracterul roitor al matcii. Daca are apucaturi de roit, o tii mai greu in frau.
Daca in perioada aceasta majoritatea ramelor (70%) sunt cu puiet capacit, stupul va tinde sa roiasca. Daca e mai mult puiet deschis, atunci roirea va veni cand puietul va fi capacit. Ideea e sa dai de lucru albinei tinere, prin crestere de puiet si cladire de faguri si matcii prin asigurarea spatiului pentru ouat. Dar, de regula, la salcam avem toate ramele pline cu puiet, majoritatea capacit si matca nu mai are unde oua, iar albina tanara este prea multa coparativ cu ce are de munca.
Eu te sfatuiesc sa iei chiar 2 rame cu puiet capacit si daca ai cules sa bagi chiar 2 faguri la cladit. Pentru ca, lasand stupul sa se dezvolte normal, va roi. Saptamana trecut m-am uitat la un stup, avea spatiu pt ouat etc, si am zic ca nu va roi. Cred ca dupa ce am pus capacul la stup s-a apucat de contruit botci pt ca ieri le avea din belsug.
Daca e un cules bun la salcam, stupii mai pot fi tinuti in frau sau intorsi de la roit. Dar, uneori nu-i mai intorci decat daca-i decimezi puternic.
Sunt stupi care daca lei iei cateva rame de puiet 2-3 cu albina de pe ele si le rupi botcile, renunta la roit, dar altele dupa ce-si refac efectivul se apuca din nou.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Jean Valjean » 09 Mai 2012, 13:30

Intrebare: albinele pot folosi potirase mai vechi (construite acum un an sau doi), pentru a creste botci de roire? Sau trebuie sa ma uit dupa botci construite recent?
Intreb pentru ca la un stup, pe rame am vazut in partile laterale de jos ciorchine cu cate 3-4 potirase, insa vechi, negre, in care nu erau oua sau larve si ma intrebam daca trebuie sa le iau in seama sau nu.
Multumesc
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde jenica67 » 09 Mai 2012, 14:41

Nu pot folosi potirasele vechi, numai daca conving matca, sa oua in ele. Ele transforma deobicei o celula de albina, in matca. Potirasele vechi, ca sa nu te induca in eroare, poti sa le dai jos cu dalta, la control. Exista o curba de roire, in "Romania apicola" de prin anii 80. Acolo se spune pe scurt si fara toata teoria, ca punctul de roire se atinge cand, sunt cam 14 rame de puiet in stup, eclozate. Dar depinde si de ceilalti factori : caracterul roitor al matci, spatiu si temperatura in stup, faptul ca au sau, nu de lucru.
jenica67

Mesajde Jean Valjean » 13 Mai 2012, 22:41

Astazi m-am uitat de curiozitate intr-un potiras vechi si surpriza: ou. L-am stricat. Dau cu dalta la altul, iar surpriza: ou. Ambele oua erau culcate. Ambele potirase erau negre, ceea ce m-a pus apoi pe ganduri:
-daca potirasele erau crescute dupa ce matca a ouat, nu trebuiau sa fie cu ceara alba?
-Albinele pot recicla ceara, astfel incat sa creasca botci cu ceara neagra ?
-Poate fi obligata matca sa oua in potirase vechi sau ponteaza ea de buna voie?
-La un alt stup am vazut un singur potiras crescut pe o rama in treimea superioara, am zis ca e de schimbare linistita. Dar era tot negru, iar ou sau larva nu am putut sa vad. Insa l-as fi vazut pana acum daca era dinainte.
Prin urmare, intrebarea mea este: pot folosi sau folosesc albinele ceara veche pentru constructie?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde augustin » 14 Mai 2012, 18:23

''Prin urmare, intrebarea mea este: pot folosi sau folosesc albinele ceara veche pentru constructie?''
Nu numai ca pot, dar o si fac! Nu-s ele proaste...
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR