Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Incepator

Mesajde tomy2sm » 21 Mai 2012, 21:28

Buna ziua. Sunt incepator si proprietarul a doua familii de albine, achizitionate in luna Aprilie 2012.
La salcam am introdus cateva rame cu FA pe care le-au si cladit. Interesant este ca intre timp au
alungit (marit) celulele din partea superioara a ramelor vecine cu ramele noi. Presupun ca le-au
alungit ca sa incapa in ele mai multa miere. Problema este ca daca vreau sa scot rama noua nu mai
pot lipi doua rame vechi cu celule marite deoarece albina nu mai are loc sa ajunga la ele. Este normal
acest comportament?
As mai vrea sa stiu de ce construiesc inceputuri de botci (minciunele) desi nu se pregatesc de roire?
Multumesc anticipat.
tomy2sm

Re: Incepator

Mesajde catalin_vl » 21 Mai 2012, 21:39

te salut, si bine ai venit..
nu este nici o problema,cnd albesc ramele incep sa capaceasca mierea,
mult noroc.Catalin!
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 23:02

tomy2sm scrie:Buna ziua....
As mai vrea sa stiu de ce construiesc inceputuri de botci (minciunele) desi nu se pregatesc de roire?
Multumesc anticipat.

Salut
Construiesc inceputuri de botci pentru ca urmeaza sa roiasca. Pina cand va roi mai dureaza ... ai gasit botci cu larve ?.
Daca da, atunci pregeteste-te pt. un roi, fa-ti rost de o lada si imediat dupa ce va roi, trebuie sa curetzi botcile din stup, de pe faguri, lasi una care e mai mare si inchisa ca sa-si faca matca.

Si pune-te la invatzat ca vei avea nevoie de ... multe. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde un OM » 21 Mai 2012, 23:52

Puteti preciza componenta familiei (nr. de rame, cu miere, cu puiet ).
un OM

Mesajde tomy2sm » 22 Mai 2012, 08:58

Multumesc pentru promtitudine.
Verific stupii saptamanal si le mai stric inceputurile de botci verificand daca este ouat dar pana acum erau goale.
Eram curios de ce recladesc botcile stricate desi nu le oua matca. Inteleg ca este un lucru normal.
In stup am 2 rame cu miere+pastura, 2 cu ceva miere si si cam 6-7 cu puiet in diferite stadii.
Loc mai au si pana acuma aveau si cules (rapita, salcam). Deci isi vad de treaba.
tomy2sm

Mesajde johnusaro » 26 Mai 2012, 18:26

Bun gasit pe forum.sunt membru de...5 minute..si incepator.Am cumparat 3 stupi acum 10 zile.Cel care mi-le- a vandut zice ca tre sa le hranesc zilnic cu zahar cu apa 50% diluat timp de 10 zile .Apoi mi-a spus ca stupii tre sa fie orientati spre sud.Eu i-am pus spre sud dar in plin soare iar acum omul imi spune ca era bine sa-i tin undeva dimineata soare iar dupa amiaza umbra .unul din stupi a inceput sa se cladeasca pe afara stupului. :?: aveti ceva sfaturi? multumesc
johnusaro

Mesajde un OM » 26 Mai 2012, 19:21

Stupii fac "barba" ( a se citi "se cladesc pe afara stupului") atunci cand este populatie multa intr-un stup, sau au fost mutati seara trecuta si dimineata toata lumea este cu ochii pe noile meleaguri. Ramane la latitudinea d-voastra sa hotarati in care caz va aflati. Masuri la indemana cand populatia este multa este aceea de a se adauga magazia, sa se rupa din fagurii cu puiet capacit si sa se dea la stupii mai slabi, sau sa se realizeze noi roi.
un OM

Mesajde augustin » 26 Mai 2012, 19:26

ti-a recomandat probabil stimulare cu sirop 2:1 :?: Exista retete pe forum, in nici un caz apa cu zahar.
"Barba" de la urdinis e probabil din cauza caldurii. Deocamdata nu prea mai ai ce face. In primavara muta-i undeva sub un spalier de vie sau sub niste pomi (paravanul de vie sau pomi sa fie in spatele lor, urdinisul spre rasarit sau spre sud).
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde tomy2sm » 27 Mai 2012, 11:30

Buna ziua. Ma confrunt cu o noua dilema. Am introdus la crescut niste rame cu FA dintre care unele au fost crescute in totalitate cu celule de albina iar altele cu multe celule de trantori (cam jumate sau trei sferturi din rama). In acest timp nu au cladit deloc rama oarba. In ce conditii cladesc rama cu FA doar cu celule de albina? Multumesc.
tomy2sm

Mesajde Dila Daniel » 27 Mai 2012, 19:47

in conditiile in care au destule celule de trantor in cuib unde sa depuna trantori sau in perioadele cand nu au nevoie de ei.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde stsebastian » 05 Iun 2012, 15:25

buna ziua ...
am si eu o problema cu 3 din 4 stupi cati am,nu am puiet in nici un stadiu;albinele aduna polen,am miere capacita
daca ma poate ajuta careva ii multumesc.
stsebastian

Mesajde un OM » 05 Iun 2012, 17:05

Lipsa puietului in stadiul de ou si larva indica absenta matcii. Pentru incepatori si cei cu probleme de vedere rama se va tine in directia soarelui. Cand "ceva" luceste pe fundul celulei, inseamna ca este puiet larvar.
Probabil ca ti-au roit si fie nu vezi matca tanara imperecheata sau nu, fie nu ai matca, aceasta pierzundu-se la zborurile de imperechere.
Ai doua variante -1. cauta bine sa vezi matca tanara.
-2. ia cate o rama cu oua de la cel cu matca pentru fiecare dintre cei 3 cu probleme. In momentul in care iti construiesc botci vei avea certitudinea ca nu ai matca.Matca iesita din acele botci nu va avea o valoare mare, este de salvare. Pentru a indrepta putin din rau, rupe dupa 2 zile botcile, iar din urmatoarele lasa doar primele doua mai mari.Daca nu construiesc botci ai matca , dar nu o vezi, ia rama cu oua si du-o inapoi, sa nu slabesti stupul donator.
un OM

Mesajde stsebastian » 06 Iun 2012, 10:35

iti multumesc pentru sfat
stsebastian

Mesajde tomy2sm » 10 Iun 2012, 20:40

Azi am verificat stupii si am gasit botci ouate. Daca divizez familia rezolv problema sau trebuie neaparat sa astept sa roiasca?
Multumesc.
tomy2sm

Mesajde ovidiu_78 » 10 Iun 2012, 20:58

divizeaza,ca sa nu stai la panda sa nu iti pleaca,si da-i matca selectionata de poti...de nu,nu...dar divizeaza
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde tomy2sm » 12 Iun 2012, 13:21

De divizat le divizez dar nu am rame cladite goale sa le dau.
E problema? Pot sa le dau FA?
tomy2sm

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR