Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

sfat roi natural

Mesajde dersky » 10 Iun 2012, 13:25

Buna ziua tuturor! Sunt nou in acest forum si in ale apiculturii dar sper sa incep bine de aceia as dori un sfat de la dumneavoastra.Ieri am prins un roi natural intr-o lada cu 3 FA la care am adaugat o rama cu puiet capacit. Acum nu stiu sigur daca are matca, daca o are de care este, fecundata sau nu...., ma intreb daca sa intervin la el sa ma uit sau sa-l mai las sa se linisteasca. Am procedat corect pana acum? Sa-l stimulez cumva pentru ca din cate imi dau eu seama in perioada asta nu prea este cules. Mentionez ca sunt din Botosani.
Ultima oară modificat de dersky pe 10 Iun 2012, 14:26, modificat 1 dată în total.
dersky

Re: sfat roi natural

Mesajde alt stupar » 10 Iun 2012, 14:10

scurt pi doi:
3 zile il lasi in pace
dupa aia, verifici starea matcii, poti completa cu sirop; bagi / scoti rame dupa caz, etc
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde zbye » 11 Iun 2012, 21:57

lasi 2 zile sa se linisteasca, la prinderea roiului era bine sa fi pus macar o rama cladita si pregatita pentru matca, 1-2 cu mancare si puiet si una necladita, iar dupa acestea sa fie pusa o diafragma si hranitorul dupa ea ;)
matca din roi abea asteapta sa se apuce de treaba :D
sa nu uiti de stimulare, in perioada asta incepe teiul, dar seara ii poti pune un 150-200 g sirop 2/1 sau cel mai bine pui sirop cat sa traga pana dimineata, totul depinde de puterea roiului ;)
zbye

Mesajde dersky » 11 Iun 2012, 22:31

Roiul a fost cam micut, e posibil sa fie un roi secundar. O rama cu puiet i-am pus, am luat de la un vecin, insa alta cladita nu mai am (sunt nou nout in ale apiculturii)....si nici cu miere. De aceia am intrebat eu daca trebuie stimulat. Ce alta alternativa as avea?
dersky

Mesajde aliuta2000 » 11 Iun 2012, 22:37

daca ai dat rama cu puiet de 1-2 zile daca nu isi trag matca asta inseamna ca matca exista . 2 lasa-l linistit si da- i hrana ca stimulare , atat cat sa poata el trage peste nopate , asta chiar daca inseamna putin 50-10 ml si rumareste evolutia , daca ai 1 buc rama puiet si 1 -2FA e ok + stimulare coerenta se descurca ele .

Vezi sa nu lasi putine albine in cutia mare . Restrangi la cata albina ai Bine , chiar daca asta inseamna 2 rame , una cu puiet si una FA si tot dai papica
Bafta
A.D.
aliuta2000

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR