liviutzbogos scrie:de cateva zile vad albine ametite pe scandurica si prin iarba.cad in iarba si se chinuie sa ajunga la urdinis dar parca nu mai au putere.nu multe dar 4,5 pe zi tot le vad.mai mult seara ca atunci mai merg langa stup.multumesc anticipat....chiar acum m-am intors de la stup si am mai vazut doua.umbla prin iarba parca sunt dezorientate si nu pot sa zboare.
vasilescu adrian scrie:liviutzbogos scrie:de cateva zile vad albine ametite pe scandurica si prin iarba.cad in iarba si se chinuie sa ajunga la urdinis dar parca nu mai au putere.nu multe dar 4,5 pe zi tot le vad.mai mult seara ca atunci mai merg langa stup.multumesc anticipat....chiar acum m-am intors de la stup si am mai vazut doua.umbla prin iarba parca sunt dezorientate si nu pot sa zboare.
aveti prin zona tei?intreb pentru ca am auzit despre aceasi situatie in comuna vecina unde un apicultor a adus stupii langa bunicii mei unde este o padure de tei..spunea ca teiul are aroma puternica si le imbata..
numai bine tuturor!..
aliuta2000 scrie:din dimensiunea mica a pozei se pare ca sunt inceputuri de botci .
in ce conditii ai facut roiul acum 3 saptamani ..... ca paorca l-ai prins ... e foarte posibil sa fi scapat de matca , ca daca a fost secundar matca e neimperecheata si se poate intampla sa nu se mai intoarca ... daca ai de unde incearca sa da o rama cu oua tinere si vezi daca isi trag rapid botci de salvare .. ar trebui sa arate cam ca ale tale pe fata ramei si mai multe . daca isi trag inseamna ca nu ai avut matca in moemntul introducerii , daca e miere multa e posibil sa nu fie loc sa oua matca .
sunt mai multe situatii posibile , dar repet daca ai de unde da cat mai rapid o rama de oua sau puiet de 1-2 zile si daca ele nu au matca o sa isi traga rapid botci de salvare , daca au matca vor creste doar puietul .
roiul natural e predispus la cladit , deci profita de aceasta ocazie si da-le la crescut , pentru ca apoi cand vor intra in regim normal vor cladi mai putin .
aliuta2000 scrie:nu e vb de stupi puternici aici ci de un cotisor de rama ouat cat sa poata sa isi traga 2-3 botci din ele asta ca sa verifici existenta matci daca nu ai vazut-o . matca poate exzista si se poate sa ai doar rame cu oua de 1-2 zile ... posibil sa fi fost roi secundar cu matca neimperecheata si lucrul acesta dureaza cateva zile bune .Metoda cu rama o repet eu de mi s-a acrit in ultimele zile , e metoda cea mai rapida si mai la indemana de verificat existenta matci . Daca nu poti sa o aplici poti sa cumperi o matca imperecheata si sa o dai la roisor asa cum scrie la carte .
mai baga un ochi in el cu rabdare ca poate e si matca pe acolo si nu ai reperat-o tu fiind la inceput
cand efectiv ai prins roiul cu cat timp in urma .
aliuta2000 scrie:daca l-ai prins cu 3 saptamani in ruma trebuia totusi sa ai oua poate chiar si capacite pentru ca roiul natural are matca . chiar daca neimperecheata , dar are .
incearca cum ti-am zis pentru ca se besmeticeste altfel daca nu ai matca . cumpara de la ei o rama cu puiet tanar 40-50 ron si o bagi la tine , dar cand o cumperi sa o scoata din stup , asta daca nu gasesti pe cineva langa tine , sau cauta cu rabdare matca in stup si daca nu o gasesti cumpara direct matca imperecheata ca aceasta in 2-3 zile de la eliberare pune oua si timpul e tarziu daca ai doar acest roisor si nu ai cum sa il ajuti cu rame de puiet capacit .
daca bagi rama cu puiet tanar iti va face matca , dar va dura 16+15 =31 zile pana cand incepe ponta si apoi alte 40 zile pana cand albina care iese din ponta matcii sa devina culegatoare , deci cam pe la inceputul lui septembrie sa ai albina culegatoare proprie ,asta inseamna depopulare masiva .
si daca cumperi matca e bine sa cumperi si o rama cu puiet capacit ca sa dai putere la familie si sa mai ai si doici cand matca oua .
Bafta multa
liviutzbogos scrie:ceva botci sunt,cum am zis si am pus si poza aia dar,cum ati spus si dvs,dureaza cam prea mult pana iasa si matca si pana depune puiet si cam vine frigul..cred ca singura solutie e sa iau o matca.multumesc mult pt sfat.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori