Buna ziua doamnelor, domnisoarelor si domnilor. Ma numesc Valentin, locuiesc in Bucuresti. Stupina se afla langa Gaiesti, comuna Gherghesti).
Am hotarat sa pun bazele unei stupine confectionand singur 2 stupi ME / 10 rame (fund + 2 cat-uri 3/4) urmand sa gasesc 2 familii dezvoltate pe rame 3/4. Surpriza este ca nu am gasit astfel ca, am cumparat 2 roiuri (pe rame de 1/1) formate din 6 rame toate cu puiet.
Am adus roii in roinite (24.06.2012) iar a doua zi le-am mutat in intr-un corp 3/4 modificat prin adaugarea (intre fund si corp) unei rame ce majoreaza la dimensiunile unuia de 1/1. Fiind foarte bine populat si cu puiet capacit aproape de eclozionare am introdus 2 rame cu FA la crescut urmand ca dupa cresterea acestora sa mai adaug 2 rame cu FA ajungand astfel la capacitatea maxima / corp (10 rame).
Intrebari
1. Avand in vedere ca nu am decat rame 3/4 cu FA si citind diverse topicuri am ajuns la concluzia ca trebuie sa le cresc adaugand corpul 2. Deci unde considerati ca este mai corect sa adaug corpul deasupra cuibului sau dedesuptul acestuia?
2. Rame de 1/1 crescute (pe care a fost format roiul), dupa cresterea si mutarea cuibului pe noul corp de 3/4, cum crede-ti ca pot fi modificate pentru reutilizare (avand in vedere ca nu dispun de rame cladite)? Sa tai scurtez rama la diimensiunea de 3/4 taind lateralele si fagurele de sus de langa speteaza superioara sau de jos de la speteaza inferioara?
Va multumesc si va salut,
Valentin