Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Dilema la adaugarea corpului cu FA la ME

Mesajde valstanciu » 30 Iun 2012, 19:47

Buna ziua doamnelor, domnisoarelor si domnilor. Ma numesc Valentin, locuiesc in Bucuresti. Stupina se afla langa Gaiesti, comuna Gherghesti).
Am hotarat sa pun bazele unei stupine confectionand singur 2 stupi ME / 10 rame (fund + 2 cat-uri 3/4) urmand sa gasesc 2 familii dezvoltate pe rame 3/4. Surpriza este ca nu am gasit astfel ca, am cumparat 2 roiuri (pe rame de 1/1) formate din 6 rame toate cu puiet.
Am adus roii in roinite (24.06.2012) iar a doua zi le-am mutat in intr-un corp 3/4 modificat prin adaugarea (intre fund si corp) unei rame ce majoreaza la dimensiunile unuia de 1/1. Fiind foarte bine populat si cu puiet capacit aproape de eclozionare am introdus 2 rame cu FA la crescut urmand ca dupa cresterea acestora sa mai adaug 2 rame cu FA ajungand astfel la capacitatea maxima / corp (10 rame).

Intrebari
1. Avand in vedere ca nu am decat rame 3/4 cu FA si citind diverse topicuri am ajuns la concluzia ca trebuie sa le cresc adaugand corpul 2. Deci unde considerati ca este mai corect sa adaug corpul deasupra cuibului sau dedesuptul acestuia?
2. Rame de 1/1 crescute (pe care a fost format roiul), dupa cresterea si mutarea cuibului pe noul corp de 3/4, cum crede-ti ca pot fi modificate pentru reutilizare (avand in vedere ca nu dispun de rame cladite)? Sa tai scurtez rama la diimensiunea de 3/4 taind lateralele si fagurele de sus de langa speteaza superioara sau de jos de la speteaza inferioara?

Va multumesc si va salut,

Valentin
" Adevarul este ceea ce trece testul experientei."
Albert Enstein
valstanciu

Re: Dilema la adaugarea corpului cu FA la ME

Mesajde un OM » 30 Iun 2012, 22:02

Cea mai rapida metoda este taierea fagurelui de sus in jos la cotele ME, apoi pe parcurs, anul urmator, eliminarea acestor rame, acestea pierzand din rezistenta prin eliminarea unor sarme. Se intercaleaza pe parcurs cu rame de 3/4 FA. Toate acestea vor fi cuibul de sus, pe care familia va ierna.In masura culesului se adauga FA si pentru construirea corpului de jos.
un OM

Mesajde ovidiu_78 » 30 Iun 2012, 22:32

1.deasupra cuibului adaugi catul,iar dacă se va umple si catul doi,pui o gratie haneman si adaugi tot in sus,la ME doua corpuri sunt suficient pt un cuib,ceea ce înseamnă o familie puternica
2.depinde si cum e insarmata rama,e mai greu la inceput pina sa ai faguri claditi,mai ales in lipsa culesului
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde valstanciu » 01 Iul 2012, 10:31

Va multumesc domnilor.

Cu respect.
" Adevarul este ceea ce trece testul experientei."
Albert Enstein
valstanciu

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR