Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum evitam blocarea cuibului

Mesajde Beekeeping » 07 Iul 2012, 15:10

Am un roi pe 2 corpuri 3/4, fiecare corp cu 5 rame. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: mai am numai 2 rame cu puiet , restul e full de miere.
In "disperare" de cauza am mai pus o rama cu faguri deja construiti, sper ca matca sa ponteze inainte ca sa fie umpluta cu nectar.

In afara de varianta scoaterii nectarului, ce as mai putea sa fac ?
Beekeeping

Re: Cum evitam blocarea cuibului

Mesajde cristi_vidican » 07 Iul 2012, 17:05

Beekeeping scrie:Am un roi pe 2 corpuri 3/4, fiecare corp cu 5 rame. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: mai am numai 2 rame cu puiet , restul e full de miere.
In "disperare" de cauza am mai pus o rama cu faguri deja construiti, sper ca matca sa ponteze inainte ca sa fie umpluta cu nectar.

In afara de varianta scoaterii nectarului, ce as mai putea sa fac ?

In cules abundent, nu prea ai ce le face decat sa le pui la dispozitie spatiu pentru nectar. Stupul cam ignora depunerea de puiet si se concentreaza mai mult pe adunarea de rezerve, ca stie ca vine criza din toamna.
Pentru roi, ideal e un cules de intretinere bunicel si fara intreruperi. Culesul abundent da roiul peste cap si de cele mai multe ori il stopeaza. Dar un roi care blocheaza cuibul are si albina aferenta, asa ca nu-i mare dezastru.
In cazul tau trebuia sa pui deja inainte rame la construit sa aiba unde pune nectarul. Pune-i rame si tine-l din scurt si vezi cum evolueaza. Daca mai sper la cules bun, poti sa bagi mai mult la cladit, daca culesul pica, esti mai prudent. totul depinde de ce urmeaza. Dar, vezi sa nu-l dai peste cap cu multe rame.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Beekeeping » 07 Iul 2012, 20:09

Am sa ii servesc 2 rame si am sa vad c um evolueaza, daca se mentine culesul si cladeste rapid am sa ii mai dau inca 2 rame, sper ca asta sa il potoleasca. Multumesc pt idei!
Beekeeping

Mesajde balu » 08 Iul 2012, 22:13

am verficat citiva roi, blocati, care erau mai slabi populati aveau puiet aproape sa nu-l acopere, iar cei populati petece de puiet capacit, perioada prea mare pina la inceperea pontei e de vina. si a mea.
La fel si la unele familii, majoritatea, desi mai aveau rame goale in cat, in cuib dezastru, petece de puiet in partea inf. a ramei, n-am vazut asa coroane nicioadata.Trebuie sa intru cu centrifuga in cuiburi dar ce pateste puietul, ca 2-3 rame ar trebui stoarse, ca rame nu mai am. Astept sfaturi, pareri.
unele matci oua in caturi, alte familii nu mai au puiet desi ar mai avea spatiu in caturi :idea:
balu

Mesajde ovidiu_78 » 08 Iul 2012, 22:48

Zici ca ai un roi pe doua corpuri 3/4 adică ME,cu cite 5 rame in fiecare cat,cam ciudat ca un roi sa fie pe doua caturi de cite 5 rame,dc nu ai doar un cat cu 10 rame?!?
Atunci ai putea sa pui si o gratie haneman pt urmatorul cat,adică al doilea si nici nu vei avea probleme ca matca oua acolo
Si eu am făcut 3roi tot pe ME dar au numai un cat
Mai întreabă pe posesorii de ME dacă e ok așa
Numai bine
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde jonny_it » 09 Iul 2012, 15:19

Am tinut si eu roi pe cate 2 corpuri, adica ceva de genul 5 / 5 .. 6 /6, etc..
Se dezvolta la fel ca cei pe un singur corp; nu am vazut diferente.

Colegul are 2 solutii simple:

1. Extrage si face loc matcii, bineinteles lasand cel putin 2 rame cu miere pline si probabil ar fi buni si 1-2 faguri artificiali. Faguri artificiali daca familia nu sta in situatia asta de 2-3 saptamani, adica sa nu aiba albinele foarte imbatranite.

2. Ridica toate ramele cu miere in corpul superior si in corpul de jos completeaza cu artificiali sau rame goale.
jonny_it

Mesajde balu » 14 Iul 2012, 09:03

am extras ceva polifl.ora, a doua zi am zis sa trec sa reduc urdinisele la niste roi care erau cebva mai departe, daca pina atunci umblam la ei fara fum etc, atunci au tabarit pe mine, am luat costumul in prima faza, apoi a trbuit sa fac un drum si dupa afumator. A fost binisor pina acum dar acum :cry:
balu

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR