Salutari tuturor iubitorilor de albine! Sa va expun situatia mea:
La noi in comuna sunt cativa stupari, insa era unul mai invarsta, domnu Codita, Dumnezeu sa-l ierte ca a murit in primavara, cam in acelasi timp cu nea Gica Romanescu cel iubit de toti aioci pe forum. Acesta m-a tot batut la cap daca nu vreau si eu albine, nu ptr ca i-ar fii trebuit bani, ci ptr ca era mereu pus pe glume si tachinari si voia binele tuturor. Cand m-am hotarat eu, a murit el si in felul aceta am pierdut un mare om si un fffff bun apicultor , era la a treia generatie de apicultori, din tata in fiu.
Chiar daca el s-a dus, a randuit din timp sa primesc o familie, contra costi bineinteles, ca sa ma doara de soarta lor, si din primavara a inceput sa miroasa a stupar pe langa mine. La inceput nu m-am dat eu de ceasul mortii deloc si acum dupa ce am citit o tona de materiale, inclusiv forumul in lung si-n lat, ma mir cum de a trecut de primavara asta, in conditiile in care nu l-am stimult deloc. Nestimulandu-l deloc plecarea a fost ceva mai grea, coroborat cu vremea dezastru de la salcam,familia mea s-a dezvoltat mai putin, fara sa intre in frigurile roitului. Cu toate astea, dupa salcam, ajutat si sfatuit de un alt coleg stupar, cu vechime insa nu cu ffff multe cunostinte dar care m-a ajutat fff mult avand o ffff mare experienta, am facut un roi artificial in cel mai prost mod posibil, cu 4 rame puiet 2 capacite si 2 in diferite stadii si 2 rame cu miere si pastura lasandu-l sa-si traga el singur botca de salvare. Dumnezeu a tinut cu mine, si coroborat cu faptul ca intre timp am inceput sa citesc tot mai mult, din cele 2 botci pe care le-am lasat( una capacita si alta necapacita mari si frumoase) a iesit o matcuta frumoasa care s-a imperecheat destul de repede si ponteaza si acum ffffff frumos. Cutia in care am pus roiul era la vremea aceea era un dadant pe 12rame 1/1 si cat de 1/2 cu fund plin. Intre timp un alt stupar care initial a zis ca ma ajuta mi-a dat clapa, am luat 3 roi de la el, pe care i-am platit asa cum a cerut e desii mai mult pomana, ca a doua zi la ora 5 dimineata sa vina cu noaptea in cap si sa mi-i ceara inapoi si sa-i mai si duc eu pana acasa. Nici nu stiu cum m-am stapanit, dar i-am dus inapoi, si nu am zis nimic, nimic. Auzind povestea mea , un alt stupar din zona mea, care are si acum 8 stupi orizontali fffff bine dezvoltati, roindu-i, mi-a dat dealungul verii 2 roii naturali prinnsi de noi, am participat si eu, nu va mai spun ce aventuri, pomi , scari, roinite etc, si 3 roi artificiali. Intre timp un prieten de scoala casatorit cu fata domnilor de la Cislau, Buzau, mi-a daruit o matcuta selectionata, si cu informatia acumulata de pe forum, dupa ce am mai cumparat 2 rame cu puiet capacit, plus inca 3 rame(2 pastura si miere si una cu puiet capacit) din stupul meu cel mare luat in primavara, am mai facut un roi. Astfel acum am 8 stupi, unul mare si greu orizontal si 7 mai mici de 12 rame si cat de 1/2. Stupul cel mare l-am avut la padure pana acum 3 saptamani. Ceilalti i-am avut acasa insa i-am dus si pe ei la padure la tei, aduacndu-i pe toti acasa acum 3 saptamani. Padurea de vb este pe valea Caregnei in zona comunei Movilita, Judetul Vrancea bogata in salcam si tei, hectare cu nemiluita, multi vin aici in pastoral. Acum 3 saptamani i-am adus pe toti acasa cu gandul sa ma ocup mai indeaproape de ei, sperand sa culeaga si ceva FLS sunt vreo 80 ha, incepand de la 1- 1,5Km distanta de locatia microstupinei mele.
Dintre toti stupii, am avut 2 cutii cu fund antivaroua, restul cu fund plin. Toti ceilalti stupi au avut o dezvoltare frumoasa si au bagat si ceva miere, am extras vreo 17Kg miere, de la toti,( putin, dar ptr inceput ffff bine, mananc miere din stupii mei - o mare bucuriei) insa cei cu fund antivaroua nu au produs mai nimic abia au avut ptr ei in conditiile in care ceilalti la fel de bine dezvoltati (6-7-8 rame de albina). Podisorul a fost din scandurele cu sita peste care am pus ziare sxi cartoane.
Dupa toata poliloghia in care imi prezint aventura primului meu an de stuparit intru si in paine ca sa zic asa. Citind despr iernare, si vazand ca cei cu stupii cu fund antivaroua nu au avut probleme cu umezeala, am pus fund cu sita antivaroua la toti, mai putin la cel orizontal, mare care asa va ramane pana va putrezii, in amintirea lui nenea Codita. De cand le-am pus fund cu sita a scazut mierea vazand cu ochii si in ceilalti stupi desii polen au din belsug toti, chiar sunt vreo 2 rame blocate cu polen, aduc mereu polen. In cel orizontal mare, situatia nu e deloc asa, e si miere si pastura si puiet, e totul in regula. In ceilalti miere putintica, ramele marginase , magaziile au miere cam jumate de rama pastura zdravan. Puietul se intinde pe 3-5 rame. Sunt rame cu puiet pe care e mare concurenta intre matca si culegatoare ptr depunerea de polen. Dupa cum am spus polen si pastura sunt in cantitati arhisuficiente ptr momentul de fata, chiar ptr toata toamna as indraznii sa zic eu.
Acum intrebarea : E posibil ca situatia de mai sus sa se datoreze faptului ca podisorul meu nu e etans, nu am avut folie, ci doar podisorul cu sita, sita fiind acoperita cu scandurele si peste un carton mare si ziare la greu. Dar cred ca fundul fiind larg deschis, nu am subarul pus, deasupra podisorul nefiind etans, sa se faca curent si sa imi incetineasca dezvoltarea. Am ajuns la concluzia aceasta dupa ce am observat ca ceilalti stupi ajunsesera la 9 rame cu albina , miere puiet pastura etc, si de cand le-am pus fundul cu sita bat pasul pe loc.
Stiu ca veti intreba de cules, de cules au ceva desii seceta asta face ravagii, dar in aceleasi conditiii pana sa le pun fund antivaroua aveau rezerve, acum abia au ptr e isi rezervele scad , nu cresc. Observand cele de mai sus, azi am pus folie sub podisor la toti stupii, mai putin la cel mare orizontal.
Am facut bine, am facut rau? Sunt corecte concluziile la care am ajuns?