Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

nu consuma sirop

Mesajde ivanski » 15 Aug 2012, 11:34

Am sapte stupi cumparati la inceputul culesului de tei. Au cuibul restrans la 5-7 rame. Din data de 11 august seara, am inceput hranirea de stimulare cu sirop de zahar 1/1, cu cate 250ml in fiecare seara.
Problema este ca un stup a luat sirop la prima hranire, dupa care a incetat sa se hraneasca. Nu mai ia sirop. In ulucul hranitorului se gasec aproximativ 200ml de sirop de 2 zile. Nu stiu daca problema este grava sau nu. Care o fi motivul? Puteti sa ma ajutati cu un sfat?
Siropul il prepar din infuzie de tei, sunatoare si menta, la care adaug 10 ml otet din mere si miere (de la magazinele naturiste) la 1 litru de sirop.
In timpul hranirii, la urdunis apare agitatie (la unii stupi mai intensa) care dureaza cam una doua ore, dupa care se linistesc complet.
Va multumesc!
ivanski

Re: nu consuma sirop

Mesajde iunicu » 15 Aug 2012, 12:15

Ia inceaca fara otet. De cele mai multe ori albinele fug de otet. Incearca cu zeama de lamaie.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2012, 12:21

Ai incercat fara otet? :)

.. eu nu pun niciodata otet in miere; pun doar putina sare + protofil facut dupa reteta lui Dragos2006 sau protofil din magazin;
jonny_it

Mesajde ivanski » 15 Aug 2012, 12:34

Da, am sa prepar un sirop cu zeama de lamaie separat pentru aceasta famile. Dar am o rugaminte la iunicu, sa-mi spuna ce cantitate de zeama de lamaie sa adaug la 1 litru de sirop.
jonny_it, am inteles ca este obligatoriu de adaugatun o anumita cantitate de acid la siropul de zahar, pentru a usura munca albinelor de invertire a zaharului.
ivanski

Mesajde aliuta2000 » 15 Aug 2012, 13:33

si nici infuzia de tei nu se foloseste .... prea des ..... poti folosi alte plane care se gasesc si in natura la momentul acesta .
Bafta .
A.D.
aliuta2000

Mesajde florinachevas » 15 Aug 2012, 13:42

Si eu sunt de acord sa nu folosesti otet.Eu fac un ceai din coada soricelului, galbenele, menta, , o ceapa rasa si o lamaie rasa.Strecori tot si amesteci cu zaharul concentratia 1:1 sau 2:1, cum doresti si-ti iese super.
Mie imi ia 300 ml. intr-o noapte.
Succes!
florinachevas

Mesajde jonny_it » 15 Aug 2012, 15:01

ivanski scrie:jonny_it, am inteles ca este obligatoriu de adaugatun o anumita cantitate de acid la siropul de zahar, pentru a usura munca albinelor de invertire a zaharului.

Cum fac eu siropul: 100 kg zahar + 2 lamai stoarse + 10 grame sare + protofil(produs de mine sau cumparat) SAU coada soricelului + sunatoare + menta.
De obicei cand il dau ca si completare il dau tot odata, la stimulare este alta pobeste.

Nu folositi teiul pentru sirop asa cum nu este bine sa beti ceai de tei .. daca vreti sa faceti copii(vorba din batrani) :lol:
jonny_it

Mesajde MIHAI BALS » 15 Aug 2012, 15:13

de obicei cand o familie nu ia siropul trebuie controlata.
e o problema.
cam multe ingrediente, dar daca unele ia siropul si altele nu,nu ebine.
verifica prima data loca!
apoi daca sunt blocati,apoi varoa.
MIHAI BALS

Mesajde balasbebe » 15 Aug 2012, 17:06

Ai pus cam mult otet in sirop.
Am auzit nu o data ca albinele lui nu duc siropul. Daca nu mai sunt albine in lada cine sa-l duca? Bine ca nu s-a declansat furtisagul. Prea simplu ai descris acest mesaj. Noi doar putem sa dam cu presupusul. Eu la stupii miniplus, cu 5 rame sferturi dau sirop, pun cam 500 ml. Deja au cladit si in hranitor. Eu dau un sirop mult mai gros, cam 1,6 zahar si 1 apa.
balasbebe

Mesajde aliuta2000 » 15 Aug 2012, 17:49

balasbebe scrie:Ai pus cam mult otet in sirop.
Am auzit nu o data ca albinele lui nu duc siropul. Daca nu mai sunt albine in lada cine sa-l duca? Bine ca nu s-a declansat furtisagul. Prea simplu ai descris acest mesaj. Noi doar putem sa dam cu presupusul. Eu la stupii miniplus, cu 5 rame sferturi dau sirop, pun cam 500 ml. Deja au cladit si in hranitor. Eu dau un sirop mult mai gros, cam 1,6 zahar si 1 apa.

din cate zice baiatul prima data a tras ...a doua oara nu ... in 2 zile si un pumn de albine il trage in 2 zile ....asta daca nu e o prbl uc siropul ... citeste camai e un topic pe tema asta si se datora in intregime stuparului
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 15 Aug 2012, 18:41

Otetul sau sarea de lamaie se pune 1ml/1g la l de sirop. Siropul 1:1, dupa o zi s-a acrit, mai ales cu atata otet. Fa draga sirop invertit, dupa reteta lui Gica si nu vei avea probleme. Fa-l 2:1, ca sa poti sa il pastrezi si la administrare il diluezi1 parte apa si 2 parti sirop, ca sa ajunga cam 1:1.
jenica67

Mesajde balasbebe » 15 Aug 2012, 19:10

Pot sa repet ca nu prezenta otetului ar fi marea problema. Am vazut administrat otet in sirop si cu 10%. Trebuie cautat in alta parte o explicatie. Se poate bloca hranitorul si nu au cum sa traga albinele siropul.
Oricata miere ar fi in lada, albinele au dezvoltat instinctul de acumulare.
balasbebe

Mesajde ves.lucian.zabrani » 15 Aug 2012, 19:12

otetul este bun in capcanele pentru viespi !!! mai bine fara el si vezi ce se intampla !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Ioan Guist » 15 Aug 2012, 21:58

Inclin s acred ca stupul nu are matca.Verifica

Succes
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR