de Mircea_63 » 25 Aug 2012, 14:15
Stai mah,ca omul e nou venit si se sperie.
Bogo, vezi ca la subiectul Hranire, de pe forum, vei gasi reteta de sirop invertit a lui nea Gica (D-zeu sa-l odihneasca). Stimulare inseamna cantitati relativ reduse de sirop. Pe seceta asta da-le si tu vre-o 3-400 ml la doua zile (deobicei mai putin, dar in natura n-au de mancare. Ale mele "sug" prune).
Stimulare inseamna sa le dai senzatia ca au cules din belsug. In aceasta situatie ele se ocupa de matca, iar aceasta ponteaza cu spor. Daca torni hrana cu nemiluita, ele muncesc si o trag pe toata in faguri, dar se apuca toate de munca si ramai fara doici, in plus, daca ele vor umple toti fagurii, vei ramane fara loc de ouat pentru matca.
Scopul tau acum e sa produci populatie pentru iernare. Precis n-ai faguri cu miere...Alt scop ar fi sa constitui rezerva de faguri cu miere (fie ea si din sirop pe care il duce albina in fagure), pentru ca albina ce va mai iesi de-acum (septembrie) este cea care va trece iarna si ar fi mai bine ca aceasta sa munceasca cat mai putin. Verifica saptamanal si cand ai rama plina cu miere (ingrosata, adica nu mai curge si eventual are deja o coronita de capaceala, ramele astea le gasesti la capetii stupului, hop cu ea afara si pune-o bine la pastrare. In momentul toamnei cand nu mai ai puiet in faguri, sa ai acolo in stup vre-o 6 rame pline cu hrana (vii si cu rezerva).
Vei mai avea de strans cuibul pe masura ce va scadea populatia etc, dar pentru astea mai ai inca timp de documentat.
Momentat pune-te pe invertit si facut sirop si stimuleaza-le. Din 2 in 2 zile, preferabil seara.
Asigura-le apa in stupina si umbra pe vreme de canicula. Deschide larg urdinisul si siropul da-l numai seara. Urdinis larg, risc de furtisag, dar au nevoie de aerisire. Mai intrebi tu dupa ce faci astea si eventual mai citesti. Daca n-ai carti, cere! Spor!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)