Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Celule de trantor

Mesajde slucianus » 18 Sep 2012, 16:25

Weekendul trecut (15 sept.) cand am verifcat stupii la unul dintre ei am gasit si celule cpacite de trantor in mijlocul ramei printre celule de albina. E normal asa ceva in acest moment al anului?
Va multumesc
slucianus

Re: Celule de trantor

Mesajde vlad » 18 Sep 2012, 20:24

slucianus scrie:Weekendul trecut (15 sept.) cand am verifcat stupii la unul dintre ei am gasit si celule cpacite de trantor in mijlocul ramei printre celule de albina. E normal asa ceva in acest moment al anului?
Va multumesc

la aceasta data familia de albine mai creste trantori , daca nu ma insel , in trei situatii :
- fam bezmetica ;
- matca batrana ;
- matca neimperecheata .
daca spui ca ai celule de albine atunci stupul tau are o matca batrana ce e pe ultima suta de metri . mai sunt si alte semne ca sa-ti dai seama de asta .
vlad

Mesajde slucianus » 19 Sep 2012, 09:43

Matca exista si oua compact pe rama. Practic nu a intrerupt ponta deloc. Am vazuto la verificare.
In aceasta situatie ce e de facut?
slucianus

Mesajde apivasmob » 19 Sep 2012, 20:10

La anul asta iti face bucuria (isi va schimba matca sigur) si daca esti atent din el te dezvolti (roiuri).
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde slucianus » 20 Sep 2012, 13:31

apivasmob scrie:La anul asta iti face bucuria (isi va schimba matca sigur) si daca esti atent din el te dezvolti (roiuri).

Iti multumesc pentru raspuns si ti-asi fi recunoscator daca ai dezvolta putin subiectul in sansul de a-mi spune ce am de facut in primavara pentru a realiza ce ai spus.
Iti multumesc anticipat.
Cu stima
slucianus

Mesajde bostina constantin » 20 Sep 2012, 14:14

slucianus scrie:
apivasmob scrie:La anul asta iti face bucuria (isi va schimba matca sigur) si daca esti atent din el te dezvolti (roiuri).

Iti multumesc pentru raspuns si ti-asi fi recunoscator daca ai dezvolta putin subiectul in sansul de a-mi spune ce am de facut in primavara pentru a realiza ce ai spus.
Iti multumesc anticipat.
Cu stima
]
Incerc sa dezvolt eu[tot incepator], ce a vrut sa te faca sa intelegi colegul.
La anul, cand familia considera ca a ajuns in starea in care poate schimba matca, ia in crestere botci. Din toate va opri una, restul le va distruge. Din cate am inteles eu matcile obtinute prin scimbare linistita sunt superioare celor obtinute pt roire, etc. Cand ia in crestere botcile ,,daca esti atent'', culegi si tu cateva dupa ce sunt capacite si faci roi din ele [te dezvolti]. Pregateste cutii foite si ,,tate cele''. Succes!! ;)
bostina constantin

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2012, 14:23

Daca a depus cateva celule cu trantori nu este o asa mare calamitate, chiar daca suntem in septembrie. Vad celule de trantori si la matci din acelasi an.
Daca matca gaseste cateva celule defecte, ouale depuse nu sunt fecundate si ies trantori.
Cu putin polen/cules albinele nu distrug(mananca) ouale respective si ajung sa fie capacite.

Simplu :)
jonny_it

Mesajde apivasmob » 20 Sep 2012, 14:28

Fi cu ochii pe el ca poate la imijlocul lunii aprilie daca timpul va permite sa isi traga cateva botci de schimbare linistita (tu ridici rama cu botci si faci un mic nucleu) si tot asa pana cand te vei hotarii sa o lasi sa o schimbe.Cred ca poti face 4-5 roiuri din el sau mai multi in functyie si de matewrialul biologic din stupina de unde ridici rame pentru a face roiurile.
Bafta multa.
La minew anul 2012 o familie asemanatoare mi-a dat botci pentru 10 roiuri. (am exploatat-o cat am putut).
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR