Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

La inceput... Prea, la inceput

Mesajde popescunicolae » 21 Sep 2012, 15:09

In primul rand, as dori sa va salut, si sa ma prezint.
Numele meu este Popescu Nicolae, brailean la oricine, de 21 de ani, inca student la FIB (inginerie), specializarea Agronomie, lucrand de ceva timp in Insula mare a Brailei, la " tce3 brazi".
Am ajuns in acest forum, intamplator (dupa o simpla cautare pe google, dupa "stupi de vanzare")
Sunt membru de 5 minute, deci mare lucru nu prea am citit inca de pe aici, dar voi rasfoi zdravan acest forum.
Nu am venit aici cu intentia de a face SPAM, jigni si alte d'astea.

Principal: eu am 0 cunostinte despre apicultura, dar am vointa, si ceva bani pusi deoparte (vreo 60000 lei), si as vrea sa invat cate ceva despre aceasta indeletnicire.
Imi ajung acesti bani, sa imi cumpar cativa stupi? (bineinteles, dupa ce invat intai cum sta treaba)
Sa o iau in ordine:
1) Daca citesc acest forum, am sanse sa inteleg cate ceva despre apicultura? Despre cum este construit un stup, despre roiuri, despre perioadele de adunare a mierii, despre vanzarea acesteia, despre pregatirea pentru iernat, despre ustensilele necesare, despre ingrijirea albinelor?
2) Unde gasesc niste videouri despre apicultura, si cam tot ce tine de ea?
~~~~~~~~~~
Voi fi un membru activ aici, si ma bucura orice ajutor din partea unor apicultori experti
Cu stim, Popescu Nicolae
popescunicolae

Re: La inceput... Prea, la inceput

Mesajde RazvanTi » 21 Sep 2012, 15:23

fondurile sunt mai mult decat suficiente pentru un inceput.
citeste citeste si iar citeste de trei ori citeste
pana in primavara acumuleaza cat de multa informatie poti.
ideal ar fi ca atunci cand incepi sa ai pe cineva pe langa tine care stie.
RazvanTi

Mesajde popescunicolae » 21 Sep 2012, 15:28

tocmai asta este.
Ca nu am pe nici un apropiat, prieten care se ocupa cu asa ceva, dar am sa gasesc pe cineva, macar vreun apicultor din acela care vine la noi la ferma (in IMB) cu albinele la rapita, floare, si ma tin de capu lui, sa ma duc cu el, sau vad eu cum am sa procedez
La ce pret sunt stupii (cu tot cu familii)?
Si cam de ce unelte as avea nevoie?
Iti / va multumesc pentru toate raspunsurile
popescunicolae

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Sep 2012, 15:53

bine ca ai bani !!! mai ai nevoie de rabdare , de studiu ( studiu serios ) !!! ai forumul , sunt si carti foarte bune despre apicultura ( eu zic sa nu ratezi nici una si pe fiecare sa le citesti de 3 ori - prima data sigur o citesti in viteza , a doua oara aproape la fel etc ... )
sfatul unui neamt autor de carte buna despre albine recomanda ca NEAPARAT sa nu incepi cu mai mult de 5 stupi !!!
bun ar fi un apicultor cu experienta si deschis la suflet pe langa care sa faci primii pasi !!!
despre modelul de stupi ar mai fi timp !!! eu ti-as recomanda stupul vertical cu cuibul de 10 rame , si magazii 1/2 REDUS !!!
despre amanunte mai incolo !!!
ai simtit asa o dragoste fata de albine , sau te gandesti doar la o afacere ???
mai " ne scriem " !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 21 Sep 2012, 16:00

Bun venit!
Iti recomand sa citesti si pe celălalt forum, care e vechea locație a acestui forum - http://stuparitul.3xforum.ro/
Acolo vei găsi informație mai veche, dar parcă mai consistentă.
Îți recomand să-ți cumperi o carte bună despre apicultură, poți începe cu Manualul apicultorului.
Ai răbdare și citește sistematic ce s-a scris. E volum mare, dar în timp îți vei face o părere generală.
Niște filme:
viewtopic.php?f=22&t=534
Aici ceva de dincolo, diferit de ce facem noi, dar admirabil
viewtopic.php?f=22&t=2501
Filmele lui Dragoș Gavrilă
http://www.youtube.com/user/ingerulpazi ... ture=watch
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde popescunicolae » 21 Sep 2012, 16:17

va multumesc mult... am sa rasfoiesc si mai ales, sa invat, tot ce se poate
Raspunzandu'i domnului Luchian, pasiunea, sau mai bine zis, deocamdata placerea, de a avea stupi o am de mult timp, dar nu e nimic ereditar, ca nu are nimeni inclinatie, de la mine din familie pentru asa ceva. Cat despre afacere, nu se poate pune problema. Nu! doresc cativa stupi (10 de exemplu), sa invat mai intai (in primii ani) cum sta treaba. :)
popescunicolae

Mesajde aliuta2000 » 21 Sep 2012, 16:18

ves.lucian.zabrani scrie: ai simtit asa o dragoste fata de albine , sau te gandesti doar la o afacere ???

Bine punctat !!
acum un sfat ... daca te gandesti ca faci o investitie anul acesta de 6000 ron si scoti la toamna cel puti n atat + albinele tale ramase .... mai bine investeste in altceva .
daca in schimb ai rabdare .. cel putin 3 ani (un autor roman asa a zis si pe proprie piele ca asa se intampla ) atunci o sa ai cunostinte destule ca sa poti sa exploatezi optim un nr de stupi ca sa itit aduca si ceva venit ...
Daca te ganesti la fonduri europene ... si ai sansa sa intrii in ele , atunci la sfarsitul celor 3 din 5 ani (primii 3 sunt obligatorii) o sa ai echipament si stupi in valoare de cam cati banuti iti dau ei...
DAR..... daca ai pasiune pentru aceasta fiinta superba ... atunci invata despre ea , ca sa iti dai seama ca "Cu cat inveti mai multe despre ea iti dai seama ca sti defapt mai putin..."
A.D.
aliuta2000

Mesajde popescunicolae » 21 Sep 2012, 16:21

dar am zis mai sus, ca nu se pune vorba de afacere....
doresc eu, din bazaielile mele din cap, sa am stupi. :)
popescunicolae

Mesajde nae » 21 Sep 2012, 21:15

Sa traiesti flacau .
Daca se gandeste la o afacere e rau ?,ne va plati pensia peste 20 de ani ,sper sa fie si -o afacere .
Obligatoriu o carte si dupa netul , ca sa sti ce cauti sau intrebi .
Ieri am intrat mai mult pe forumul vechi ... calitate (data si de valoarea combatantilor ),contre constructive ; astazi suntem mai preocupati sa dam la ''geoale''si daca n-ai culoarea mea politica clar nu cunosti apicultura ...
Bafta !
nae

Mesajde Vrabie Radu » 21 Sep 2012, 21:40

Salut Nicolae ,esti in situatia mea.Avem mult de invatat pentru a nu chinui aiurea albinele :D
Vrabie Radu

Mesajde popescunicolae » 22 Sep 2012, 14:19

Vrabie Radu scrie:Salut Nicolae ,esti in situatia mea.Avem mult de invatat pentru a nu chinui aiurea albinele :D

asa e domnule.
Intai invatam, apoi imi iau albine :)
popescunicolae

Mesajde un OM » 22 Sep 2012, 21:06

Oricum, practica pe langa un stupar, chiar si cel mai nepriceput, tot are un plus valoare.Nu ocoli, nu contrazice mai ales la inceput, cel putin pana ai ceva practica, apoi dai cu batul...daca te tin calcaiele. :D
un OM

Mesajde aliuta2000 » 23 Sep 2012, 11:47

nae scrie:Sa traiesti flacau .
Daca se gandeste la o afacere e rau ?,ne va plati pensia peste 20 de ani ,sper sa fie si -o afacere .
Obligatoriu o carte si dupa netul , ca sa sti ce cauti sau intrebi .
Ieri am intrat mai mult pe forumul vechi ... calitate (data si de valoarea combatantilor ),contre constructive ; astazi suntem mai preocupati sa dam la ''geoale''si daca n-ai culoarea mea politica clar nu cunosti apicultura ...
Bafta !

nu a zis nimeni ca e rau , dar ca sa incepi afacere in apicultura cam trebuie ai ei 3 ani de experienta , sau sa accesezi fondurile ca sa iti dea banuti ca in cei 3 ani sa poti sa iti maresti efectivul (ca esti obligat )dar o faci pe banutii lor si apoi poti sa mergi mai departe daca vrei
A.D.
aliuta2000

Mesajde Dragos2006 » 23 Sep 2012, 12:36

popescunicolae scrie:asa e domnule.

Vezi ca in IMB il ai pe inginerul Stoianov care detine 200 familii de albine.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde popescunicolae » 23 Sep 2012, 12:52

Dragos2006 scrie:
popescunicolae scrie:asa e domnule.

Vezi ca in IMB il ai pe inginerul Stoianov care detine 200 familii de albine.

e la vegetale?
ce ferma? eu sunt aici in primele 3 (din anumite motive, mai multe detalii nu pot da)
popescunicolae

Mesajde robert.s_robert » 28 Sep 2012, 15:49

Toti ne gandim si la partea de valorificare a produsului finit... rama se vinde acum in jurul pretului de 30 ron, la primavara 40 din ce am auzit eu. cu 40 am achizitionat si eu in aprilie anul curent.Cutiile in functie de conficuratie pleaca de la 100ron si urca...Pana nu ai unul in gradina nu ai tragere de inima.e mult pana ai unul,apoi e ca un drog,daca-ti place,bineinteles.
Numai bine! :ugeek:
0762616363
robert.s_robert

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR