Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

furt miere

Mesajde danutz » 29 Sep 2012, 19:04

Buna ziua
As dori si eu o sugestie . Sunt incepator , si dupa o vara frumoasa , stupii mei ( am doar 4) au fost atacati de alte albine care au furat mierea .
Intr-un stup au fost omorate toate albinele . Intr-un stup au mai ramas foarte putine albine , dar au inca regina . Ce ma sfatuiti sa fac cu acest din urma stup pentru a-l trece peste iarna ?

Multumesc anticipat.
danutz

Re: furt miere

Mesajde Cristian IONITA » 29 Sep 2012, 19:18

greu de dat un raspuns fara a vedea concret situatia la fata locului.

Cel mai bine ar fi sa iernati aceaste albine ca si nucleu alipit unui alt stup ... dar pentru asta e bine sa va ajute un apicultor cu ceva experienta.

Un stup atacat inseamna ca are si probleme .... matca epuizata, urdinis deschis mai mult decat poate sa apere familia, poate cutia are si alte deschideri decat urdinisul, etc
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde paul » 29 Sep 2012, 19:30

O mica completare la cele spuse de colegul Cristi ...
Restrange-l pe un nr de rame care sa fie bine acoperite cu albina , micsoreaza urdinisul la maximum 1 cm. , pune-i hranitor si dai seara dupa ora 19 cate 300 ml. cu sirop invertit 2/1! Daca nu-l poate trage tot intr-o noapte micsorezi doza .
Asa cum a spus Cristi verifica sa nu mai ai alte ... urdinisuri !
Discutam mai incolo de iernarea impreuna cu o alta familie sau roi .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde danutz » 29 Sep 2012, 19:42

multumesc cristi si paul .o sa apelez la un "profesor" . Poate la anu o sa am mai mult noroc .
danutz

Mesajde laur1 » 29 Sep 2012, 19:50

Mesajde vicpo » 16 Aug 2011, 12:18
am vazut ca ai cartea lui hristea stuparitul nou ,acolo e o rubrica in care vorbeste despre productii mari de miere si descrie metoda unui francez l"Hoste ( momentan am cartea imprumutata la cineva astfel i-ti spuneam si pagina).Acesta metoda consta in explaotarea albinelor instupi cu 2 matci despartiti de o diafragma din tabla in care eu am decupat in ea si am pus peste decupatura o plasa de sirma cu ochiuri mici.Acesta diafragma culiseaza intr-un canal facut la jumatatea peretului frontal si a celui din spate astfel incit imparte stupul de 12 rame in doua.Iarna cele doua familii ierneaza de o parte si de alta a diafragmei formind astfel un singur ghem , in primavara la primul control gasesc cite 3 faguri cu puiet in fiecare familie.Am iernat in aceasta iarna ca experiment 2 roiuri pe 3 rame fiecare, au iesit in primavara fara probleme si inainte de salcim erau pline toate cele12 rame de puiet.Daca ai nelamuriri intreaba orice im masura in care pot raspund la orice intrebare

se gasesc pe piata nuclee duble cu urdinisu-ri pe laterale sau fata-spate ai putea ierna asa cu iti arata mesajul de mai sus al d-lui vicpo.
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde Dila Daniel » 29 Sep 2012, 19:54

danutz scrie:Buna ziua
As dori si eu o sugestie . Sunt incepator , si dupa o vara frumoasa , stupii mei ( am doar 4) au fost atacati de alte albine care au furat mierea .
Intr-un stup au fost omorate toate albinele . Intr-un stup au mai ramas foarte putine albine , dar au inca regina . Ce ma sfatuiti sa fac cu acest din urma stup pentru a-l trece peste iarna ?

Multumesc anticipat.

Danutz,zici ca au fost 4.
Spui ca doi au fost furati si ne intrebi cum faci cu cel ramas.Dupa calculele mele sunt trei stupi.Al patrulea este in regula?

...Daca mai ai doar unul si nu trece iarna,ai de la mine un roi.Nu stiu de unde esti(scrie si tu la avatar),dar trebuie sa vi sa il iei.
Ce este FOARTE important,este sa incerci sa intelegi de ce au fost furati.
Nu este normal sa fie furati,nici daca te duci cu un roi pe 3 rame,in mijlocul unei stupini de sute de stupi.
Cauta si intelege cauza(cauzele) furtisagului,pentru a putea pe viitor sa previ astfel de situatii.
Altfel...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Cristian IONITA » 29 Sep 2012, 19:56

Paul .... fara suparare .... sa dai sirop (chiar si-n cantitate mica si noaptea) unui stup deja atacat e ca si cum ai pune gaz pe foc si apoi te miri de ce arde toata casa.

Oricum acum e tarziu de dat sirop (uzeaza albina), cel mult poti da rame cu miere capacita.
Cristian IONITA

Mesajde paul » 29 Sep 2012, 20:03

Cristian IONITA scrie:Paul .... fara suparare .... sa dai sirop (chiar si-n cantitate mica si noaptea) unui stup deja atacat e ca si cum ai pune gaz pe foc si apoi te miri de ce arde toata casa.

Oricum acum e tarziu de dat sirop (uzeaza albina), cel mult poti da rame cu miere capacita.

Cristi ... nu ma supar eu asa usor , chiar daca las uneori impresia ...
Ma gandeam ca ... cei patru apostoli , au ramas doar trei , Luca si Matei ... Banuiesc ca nu are de unde sa ia acum rame cu miere capacita ...
Dezvolta te rog, de ce echivaleaza cu un incendiu administrarea unei cantitati mici de sirop ... noaptea !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Cristian IONITA » 29 Sep 2012, 20:14

pai Paul .... acel stup este identificat ca si sursa de cules de catre albinele hoate .... sigur va fi cercetat din timp in timp pana cand e identificata alta sursa .... iar acum alte surse sunt rare ..... daca vor descoperi miros de sirop (care miros ramane si dupa ce e tras in rame) tu ce crezi ca se va intampla?

Rame cu miere capacita poate lua de la ceilalti stupi .... dar cum am si precizat la inceput .... trebuie vazut clar si concret la fata locului ce si cum

Eu am aflat de o metoda de a da stupilor siropul direct in faguri .... respectiv intr-un fagure gol dar cu celule crescute bine se toarca sirop (3:1) din ibric de la o inaltime de cca 35-40 cm .... mai mult de jumatate din sirop va intra in celule (adica fagurele trebuie tinut deasupra unui vas care sa recupereze surplusul). Pana acum nu am avut ocazia sa verific si-n practica asta .... intodeauna am avut la dispozitie rame cu miere capacita, dar cel putin teoretic ar trebui sa mearga.

Ei .... aceste rame cu sirop eu le-as baga cate 2-3 in stupi buni care au rezerve si as scoate de acolo rame cu miere capacita pe care le-as folosi sa iernez nucleul. Familia buna mai are inca putere sa capaceasca (mai ales ca e deja in celule) dar sigur acum nucleul nu o va mai face.
Cristian IONITA

Mesajde Gudas Valentin » 29 Sep 2012, 20:36

Danut , Facand un scurt calcul economic,intorcand problema de pe o parte si pe alta vei gasi ca nu renteaza sal pastrezi,deoarece fiind albina putina va consuma in exces pe bani de pe hrana administrata in acesate momente poti cumpara la primavara altul,3 R de miere ori 3 kg sunt 9kg de miere 9x2o=180 = un roi bun bun la primavara.
Suprima matca sau doneazo unifica albina ramasa si mergi inainte, numarul lazilor nu conteaza intr-o stupina,ci ...

APICULTURA E SI O ARITMETICA IN FOND :) ;)

Cu respect Valy
Ultima oară modificat de Gudas Valentin pe 29 Sep 2012, 21:14, modificat 1 dată în total.
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Mesajde paul » 29 Sep 2012, 20:47

Valy ... era vorba de un stup al colegului Danutz ! Si avea doar ... 4 , din care unul ... aleluia ! I-au mai ramas doar trei cu tot cu acesta cu probleme ! Imi pot imagina mahnirea si amaraciunea lui ! De aceea am zis ca ... poate ! Chiar cu un consum de hrana mai mare ...
Per example , am si eu unul care-o fost bezmeticit , atacat , chinuit si la inceputul lunii m-am trezit cu o regina in el , habar n-am de unde ,care oua timid cam cat un pachet de tigari ... Nu stiu daca am 1(unu)interval cu albina , din leat in leat , bineinteles . Pentru "eroismul" de care a dat dovada , am sa fac tot posibilul indiferent de consum , sa-l trec iarna ! E o abordare ...sentimentala !
paul

Mesajde Gudas Valentin » 29 Sep 2012, 21:13

Asa e uneori le mai dam o sansa,dar am ajuns la concluzia ca daca facem un ajutor il facem complect,ii dam si un pic de albina,in special daca nu avem o albina rezistenta la frig,carpatina nu are sanse cu albina putina,problema nu e ca-l pierdem ci faptul ca putem promova cu stiinta o boala in propria stupina in cel mai fericit caz nosema.
Revenind la prob lui Danut,cred ca marea majoritate a stuparilor iubesc Albina,dar e mai dezamagitor cand o vezi primavara moarta cu capetele in celule.

SCZ lui danut vroiam sa ma adresez scriu in camera copiilor pe intuneric :lol: nu prea am nici semne de punctuatie(parca-s anagram)va las pe voi sa le puneti ca nu prea le gasesc pe taste :lol:

Valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011
Gudas Valentin

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR