Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roi fara rezerve de iarna!

Mesajde Addy » 04 Dec 2012, 21:52

Salut, ma numesc Arsenie Adrian, si am 16 ani!
Ce vreau eu sa va spun e ca prin mijlocul lui iunie am prins un roi de albine cam pe 3 rame, deoarece prima oara nu am avut intentia de a ma apuca de aceasta indeletnicire nu am avut informatia si nici sustinerea financiara necesara, nu am stiut sa organizez stupul, intre timp m-am mai documentat, problema este ca din cauza bugetului redus am cumparat ramele si foitele de ceara foarte tarziu asa ca roiul nu a apucat sa-si stranga rezerve prea mari de miere, acum au pe 3 rame coronite de miere si foarte putin polen.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Am sanse sa ies cu el din iarna? :D
Addy

Re: Roi fara rezerve de iarna!

Mesajde Mircea_63 » 04 Dec 2012, 21:58

Incearca sa iei legatura cu un stupar si cumpara o rama cu miere. Duci stupul in casa sa se incalzeasca si sa se desfaca ghemul, apoi introdu rama cu mierea capacita si du-l inapoi afara.
Nu intru in detalii...dupa cum scrii si te exprimi, te vad baiat inteligent.
Succes!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 04 Dec 2012, 22:01

Si daca , totusi ... nu gasesti o rama cu miere de cumparat , pune-i o turtita de apifonda peste rame !
De preferat ... rama cu miere ! Sau ... chiar doua !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Addy » 04 Dec 2012, 22:07

Va multumesc frumos de raspuns!
Am incercat sa cer ajutorul unor apicultori de la mine sat, dar nu prea au vrut sa ma ajute, au spus ca "e criza de rame"
si apifonda nu prea imi permit acum sa cumpar din cate stiu eu o cutie costa in jur de 100 lei + ca e prea multa pt un singur stup nu cred ca am ce face cu atata doar daca gasesc turte "in pungi de cate 1 kg"
Addy

Mesajde paul » 04 Dec 2012, 22:15

Ar mai fi si alta varianta dar , tot costa ceva ...
Cumperi o jumatate de kg. de miere de la cineva de incredere , de preferat cristalizata , iei zahar si dai prin rasnita , apoi amesteci cele doua "ingrediente" , le framanti ca pe aluat pana rezulta o compozitie tare . Faci turtite pe care le aplatizezi , le pui in pungi de joasa presiune (pungi la sul), dupa care administrezi cate una , deasupra ramelor !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Addy » 04 Dec 2012, 22:17

Voi incerca multmesc frumos de sfat! :)
Addy

Mesajde paul » 04 Dec 2012, 22:29

Ady ... vadca esti din Giurgiu ! Nu stiu cati km. ai de la tine de acasa pana la ... Oinacu ! Daca ajungi acolo intrebi de ... Marian Sima ! Daca te intalnesti cu el ii spui pasul tau si il rogi sa te ajute . Spui ca l-a rugat si Paul .
paul

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 23:13

Faci asa cum spune Paul sau(varianta mai simpla dar nu cea mai buna; este mai bine cum a zis Paul, dar daca stai prost cu timpul poti face si asa :) ) mergi la un magazin apicola sau ce ai prin zona si cumperi o turta de aia de 2 kg de Apifonda. O asezi uror peste rame fara sa strivesti albinele(poti da si cu putin, foarte putin fum).
Vezi ca vine frigul, grabeste-te! ;)
jonny_it

Mesajde Addy » 04 Dec 2012, 23:14

Nu cred că o sa ajung pe acolo dar îţi mulţumesc că vrei să mă ajuţi :) totuşi o să încerc reţeta de mai sus :D
Addy

Mesajde aliuta2000 » 05 Dec 2012, 16:12

paul scrie:Ar mai fi si alta varianta dar , tot costa ceva ...
Cumperi o jumatate de kg. de miere de la cineva de incredere , de preferat cristalizata , iei zahar si dai prin rasnita , apoi amesteci cele doua "ingrediente" , le framanti ca pe aluat pana rezulta o compozitie tare . Faci turtite pe care le aplatizezi , le pui in pungi de joasa presiune (pungi la sul), dupa care administrezi cate una , deasupra ramelor !

reteta e buna , DAR...... nu folosi rasnita pentru zahar , pentru ca nu marunteste cum trebuie tot zaharul , si raman cristale mai mari decat poate albina sa care si acelea vor fi date afara in perioadele calde cu zbor de curatire , asa ca e ok sa folosesti zahar farin (pudra ) care e destul de scumpicel si asta ~9 ron .
Punguta de sul e bine sa o intepi in mai multe locuri ca sa se apuce mai usor albina de turta .
Turta cand o pui urmaresti sa o poi catre partea din spate a stupului , dar partea din fata a turtei sa fie in contact cu albinele (albinele in general merg din fata catre spate si de jos in sus ), deci vor cuprinde mai usor turta daca o pui catre in partea din spate .
Turta daca ti-o faci tu incearca sa o faci intre 1 si 1.5 KG , nu mai mare , si o administrezi cat de rapid daca consideri ca nu mai au resurse (albina in general nu moare de frig ci de foame sau alte probleme ).

daca ai apicultori prin zona e imposibil sa nu fie cineva care sa fi cumparat apifonada si poate iti sa o felie de aproximativ 1/2 Kg contra cost bineinteles, chiar suprapret daca il avantajeaza , in loc de 6.5 ron ii dai 9-10 ron poate / kg , dar nu ii lasa ca e pacat de el .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Addy » 05 Dec 2012, 17:44

O incerc sa ma duc maine seara sa vad ce rezolv :D
Addy

Mesajde aliuta2000 » 05 Dec 2012, 20:17

Addy scrie:O incerc sa ma duc maine seara sa vad ce rezolv :D

nu mai amana , pentru ca orice zi conteaza si de acum incepe gerul cu temperaturi sub 0 care incepe sa solicite albinele si deci creste si consumul de hrana
A.D.
aliuta2000

Mesajde Addy » 05 Dec 2012, 20:21

Pai eu incerc sa ma duc cat de repede pot, dar deja era intuneric afara asa ca nu puteam sa ma duc la ora asta :D
Addy

Mesajde aliuta2000 » 05 Dec 2012, 20:39

Ce poti sa faci in moentul asta , daca te referi la stup , poti sa mergi la el , daca e langa tine si pui urechea langa el . Trebuie sa se auda un zumzait usor , abia perceptibil . Apoi ciocani in stup , dar fara sa il misti de pe pozitie sau sa il zdruncini etc ciocani in el cu degetul , si zgomotul de zumzait trebuie sa creasca in intensitate pentru o scurta perioada da timp (cateva secunde ). daca zumzaitul ese comporta asa , inseamna ca inca e ok roiul , daca zumzaitul nu se ridica repede , sau dureaza mult si slabut inseamna ca nu au hrana . Daca e plangator inseamna ca nu au matca .
Bafta .

Cand faci interventia de adaugare hrana sa nu il misti sau altceva , pentru ca acum albina se scututra si nu mai poate urca din nou in ghemul de iernare (se umbla finut)
A.D.
aliuta2000

Mesajde Addy » 05 Dec 2012, 23:49

Iti multumesc frumos de sfat o sa ma duc maine la el sa vad cum sta treaba :roll:
Addy

Mesajde kamy » 06 Dec 2012, 09:25

adi cu flacon de juma de litru,pana la 2 litri in functie de spatiu, umplut cu apiinvert incalzit nitel la temp camerei si pus deasupra cu o gaura sau 2 de seringa dedesupt si una deasupra ca sa primeasca aer,sa picure deasupra ghemului!turta e uscata nu e buna daca nu au miere sau inlocuitori!
kamy

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR