Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

soareci in stupi

Mesajde albina salbatica » 26 Ian 2013, 12:53

Salutare! Sunt la a doua iernare ca si apicultor incepator si ma confrunt cu o problema-in doi stupi au intrat soricei :evil: drept este ca nu am pus gratii contra soareci la stupi :oops: . Astept sfaturi cum as putea scapa de acestia(daca se mai poate). Otrava , cursa soareci dupa diafragma? Multumesc!
albina salbatica

Re: soareci in stupi

Mesajde Mircea_63 » 26 Ian 2013, 13:05

Scoti soarecii, faci curat, pui gratii, eventual astupi gaurile, completezi hrana daca e cazul. Sub stup sau in apropiere pui momeli otravite sau diferite capcane pentru soareci (daca s-au invatat acolo probabil vor mai veni.)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde costi_vic_ro » 26 Ian 2013, 13:14

albina salbatica scrie:Salutare! Sunt la a doua iernare ca si apicultor incepator si ma confrunt cu o problema-in doi stupi au intrat soricei :evil: drept este ca nu am pus gratii contra soareci la stupi :oops: . Astept sfaturi cum as putea scapa de acestia(daca se mai poate). Otrava , cursa soareci dupa diafragma? Multumesc!

salutare.fa-ti tu niste grile antisoareci.eu singur le-am facut din tabla de inox de la o masina de spalat veche
Fişiere ataşate
CIMG3131 (Large).JPG
costi_vic_ro

Mesajde gh.pana » 26 Ian 2013, 13:30

Nefericitule, ce fel de stupi ai ? Stupii tai sunt verticali ? Au fundul fix sau detasabil ? Daca este detasabil ,roaga pe cineva sa ridice corpul cu atentie , fara zdruncinaturi, indeparteaza fundul . Daca soarecele nu a fugit,baga capul sub corp uita-te bine , localizeaza-l si cu mana sau un batz incearca sa-l alungi. Aseaza corpul inapoi pe fundul curatat in prealabil. Daca n-ai reusit .....dumnezeu cu mila !
gh.pana

Mesajde albina salbatica » 26 Ian 2013, 13:37

Stupi verticali fund fix
albina salbatica

Mesajde gh.pana » 26 Ian 2013, 17:46

In aceasta situatie scoate reductorul, pe placa de zbor pune o cusca de soareci cu gura orientata spre urdinis dar care sa nu impiedice inchiderea clapei.
In carligul custi pune o bucata suficient de mare de cascaval sau branza astfel incat mirosul sa ajunga si in stup. Apoi rabdare, sigur va fi ademenit.
gh.pana

Mesajde Mircea_63 » 26 Ian 2013, 17:55

La umila mea experienta, as scoate ramele si as lichida sau alunga jivina de acolo, apoi, daca e prea frig ca sa se refaca ghemul, l-as incalzi cumva. Dus in casa, uscator de par daca au curent pana la stupi, o caramida incalzita...
Ai un stup gol? Incalzeste-l si muta ramele!
Mircea_63

Mesajde albina salbatica » 26 Ian 2013, 18:00

Am sa incerc!va multumesc de sfaturi si ma bucur ca imi impartasiti din experienta dvs!
albina salbatica

Mesajde genutzu » 26 Ian 2013, 19:19

albina salbatica scrie:Salutare! Sunt la a doua iernare ca si apicultor incepator si ma confrunt cu o problema-in doi stupi au intrat soricei :evil: drept este ca nu am pus gratii contra soareci la stupi :oops: . Astept sfaturi cum as putea scapa de acestia(daca se mai poate). Otrava , cursa soareci dupa diafragma? Multumesc!

Acum cand este frig si ghemul este foarte strans se poate pune in afara ghemului , dupa diagragma daca aipui pe un placaj lipici pt soareci siceva nada sa treaca peste el. In cateva ore sigur ai captura daca ai pus suficient lipici si nu deranjezi cuibul acum cu scormonitul dupa soarece!
Daca nu poti asa feresti usor ramele si ai la indemana mata sau un podisor si-i dai in cap precum plaiesii in polonejii lui Sobietki. daca ratezi sa stii ca ei nu rateaza revenirea in locul unde le-a fost bine si au papat si le-a fost cald!
genutzu

Mesajde genutzu » 26 Ian 2013, 19:20

Mircea_63 scrie:La umila mea experienta, as scoate ramele si as lichida sau alunga jivina de acolo, apoi, daca e prea frig ca sa se refaca ghemul, l-as incalzi cumva. Dus in casa, uscator de par daca au curent pana la stupi, o caramida incalzita...
Ai un stup gol? Incalzeste-l si muta ramele!

Doamne fereste sa faci asa ceva!!!!!!
genutzu

Mesajde Mircea_63 » 26 Ian 2013, 20:04

genutzu scrie:Doamne fereste sa faci asa ceva!!!!!!

Nu contest experienta si bunele intentii. Banuiesc ca nu lichidarea soarecului e partea rea ci restul. :D
Fii bun si explica-mi si ce e gresit!? Repet, nu pun la indoiala ce zici, dar vreau sa si inteleg de ce n-ar fi bine!
Mircea_63

Mesajde un OM » 26 Ian 2013, 20:25

Albina cazuta pe fundul stupului se ridica in ghem la temperaturi destul de maricele cu plus. Reorganizarea cuibului se face cu efort termic-energetic mare. Credeti ca peste tot in tare la momentul actual au fost zboruri de curatire?
Urdinisul liber, podisorul liber si o nuia pe sub rame este mai mult ca suficient. O pisica agera in preajma. Etansarea spatiilor de intrare.
un OM

Mesajde yonuds » 26 Ian 2013, 20:37

ptr scoaterea soarecelui se recomanda sa se duca stupul intr-o anticamera unde temperatura este de 18-20 grade unde sta cateva ore si dupa aceea se trece intr-o camera unde temperatura este de 20-25 grade.Acolo poti schimba unele rame si adaugi altele cu miere + omori musafirul ,tot o data albinele fac si zbor de curatire .Dupa ce s-a terminat zborul de curatire si ai terminat cu ramele lasi o fanta de lumina care sa cada direct pe urdinis ca sa le obligi pe albine sa intre inapoi .Inchizi cutia dupa care duci cutia (stupul) in anticamera si al lasi pana a doua zi dupa care al transporti pe locul de iernare
yonuds

Mesajde genutzu » 26 Ian 2013, 20:49

de cate ori ai facut yonuds ceea ce spui?
Asa zice in literatura si de acolo citezi si tu, in realitate nu obligi nicio albina sa intre inapoi. Raman prin camera ai ca vai de ele si dezorientate.
Consumul energetic si stresul la care este supusa o familie de albine in cele descrise de Mircea este enorm. Scurteaza probabil cateva saptamani din viata albinei determinand un consum de hrana pt o perioada cel putin de 5-10 ori mai mare.Asta determina iar incarcare de intestin si de aici cred ca stii continuarea. Nu tre sa ne scarpinam la ureche pe dupa cap cand putem avea solutii simple si eficiente!
Tu zici ca intai ai scoate ramele si ai alunga jivina. te-ai gandit ca soarecele poate sta intre rame langa ghem de frica si tu tre sa departezi ramele ca sa-l scoti si atunci albinele amortite cad? Putem discuta multe situatii ipotetice la cum am putea face dar cred ca ai inteles!
genutzu

Mesajde DoruAN2 » 26 Ian 2013, 21:02

Fa un amestec:
-1lingura zahar farin(macinat cu masina de cafea),
-1 lingura faina,
-1 lingura ipsos,
Amesteca bine si aseaza produsul pe un carton pe fundul stupului in spatiul gol.
A doua zii poti sa-l scoti pe mitocan,bineinteles mort,
Aspira cu un aspirator, cu atentie, mizeria lasata.
Pune gratie sa nu ai alta surpriza.
Toate cele bune!
DoruAN2

Mesajde yonuds » 26 Ian 2013, 21:09

nu am facut dar dupa cum am scris "se recomanda" in cartile de specialitate.Sunt de acord ca nu se intorc toate albinele la stup
yonuds

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR