de jenica67 » 05 Apr 2013, 20:40
SummerCat, eu mai am o intrebare foarte importanta pentru solutia adoptata. Ce vrei sa faci cu ramele de 1:1, dupa ce treci pe 3/4 ? Eu am mai avut o ideie mai demult, care mie mi se pare foarte buna, nu stiu daca este la fel apreciata si de altii. Asi face mai multe sipci de lemn 37(40)x60x428. Cand vremea se incalzeste, si poti sa spargi cuibul, scoti o rama 1/1, pui sipca de lemn pe fumd, lipita de spatele corpului, si pui rama de 3/4. In felul acesta sub rama de 3/4, nu va fi mai mult de 10 mm si albinele nu o sa mai construiasca fagure. Cand pui a doua rama, pui sub ea si a doua sipca si rama de 1:1, o tragi la margine si dupa ce este fara puiet, o scoti si tot asa pana la sfarsit, cand schimbi corpurile. Dar repet, conteaza ce vrei sa faci cu ramele de 1:1, ca nu cred ca un incepator, care o sa aiba mult timp un deficit de rame construite, o sa renunte la ramele de 1:1. Eu asi merge in primul an in varianta cuib dadant 1:1, cu magazie 3/4. Daca poti in toamna sa umpli ramele 3/4 cu miere, pui corpul de 1:1 jos si cel de 3:4 sus si de la anul, o sa ai cuibul in 3/4. Dar sa nu crezi ca o sa apuci sa construiesti doua corpuri de 3/4 si o sa manaci vreun gram de miere anul asta, chiar daca le duci la culesuri destul de puternice, poate cel mult la floarea soarelui, sa te alegi cu ceva. Eu asi face dupa salcam un roi si l-asi dezvolta pe 3/4 si asi lasa familia pe ramele de 1:1. Tu stii mi bine ce vrei si cum vei alege.