Buna, anul acesta am primit de la un prieten stupar o familie de albine. La momentul actual e pe 10 rame. Intre timp a mai venit un prieten tot apicultor si m-am uitat impreuna cu el la stup si a spus ca matca este cam batrana si se poate sa o schimbe. Saptamana trecuta m-am uitat la stup si nu am vazut matca dar erau depuse oua de 2-3zile,si nu se vedea nici urma de botci . Astazi pe la ora 16 m-am uitat dinou la stup. Am vazut rame cu puiet capacit dar nici urma de oua.Lam verificat de la stanga la dreapta, cuibul e in dreapta. Cam de la a-3a rama am vazut botci(erau cam pe margine) erau cam 1,2 botci pe rama. Si in cuib surpriza o rama care avea peste 10 botci(nu stiu cat de normal e deabia de o luna ma ocup de albine), botcile se aflau pe mijloc si spre laterale. Nu ca si cele de roire care sunt fix langa peretele de la rama.Erau cam prin mijloc cel mai aproape cred ca erau cam la 3 degete de peretele de la rama. Matca nu am mai vazuto...App am distrus botcile de pe celelalte rame(erau si de roire) au ramas doar alea de pe rama din cuib si cred ca majoritatea sunt de schimb.
Imi puteti spune daca e normal sa se intample asa ceva?De ce sa intamplat?
Si ce ar masuri ar trebui sa iau? de ex sa las cam 4 botci alea mai pe mijloc...
Multumesc!