Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Situatie!

Mesajde manu8388 » 20 Mai 2013, 11:27

Salutare tuturor! Anul trecut nu m-am lovit de problema aceasta asa ca intreb acum:) Am stupi cu 12 rame . Situatia cu care ma confrunt: cele 12 rame sunt pline cu puiet si 2-3 chiar 4 rame la unii sunt pline cu miere, am pus caturile cu rame crescut dar albina inca nu a inceput sa urce miere in cat. Imi este frica sa nu se blocheze cuibul si familia sa intre in friguri , ramele cu miere nu sunt capacite , deci nu pot sa le extrag. Dupa ce nu mai este loc in cuib urca albina sa puna miere in cat? sau intra in friguri? ce ma sfatuiri sa fac! Multumesc anticipat !
manu8388

Re: Situatie!

Mesajde vio-trutza » 20 Mai 2013, 11:59

Salut. Eu te-aşi sfatui sa extragi mierea chiar daca nu e capacita sau daca nu urca ramele cu miere in cat si coboara rame goale din cat sa piata oua sau baga rame cu foiţă . Asta este un sfat de la un începător . Mai astrapta si alte sfaturi de la persoane mai avizate. :D
vio-trutza

Mesajde jenica67 » 20 Mai 2013, 13:51

Albinele nu urca in magazie, pana nu au ce face acolo, si asta datorita populatiei prea mici, sau lipsei de cules, care sa ii dea motiv. Singurul lucru ce l-ai putea face, este sa descapacesti coronitele de miere de deasupra puietului. Spun asta ca unii stupi cu puternic caracter roitor, cand au coronitele de miere deasupra puietului si restul de miere din cuib capacita, pot sa roiasca. Eu am pus la stupii mei, aproape la toti magaziile cu foita, si au construit ramele si le-au si umplut cu miere de salcam, pe care am si recoltat-o ieri.
jenica67

Mesajde irina » 21 Mai 2013, 09:47

[quote="jenica67"]Albinele nu urca in magazie, pana nu au ce face acolo, si asta datorita populatiei prea mici, sau lipsei de cules, care sa ii dea motiv.
Si eu m-am lovit de problema asta.Adica albina nu urca in cat.Desi nici in cuib prca n-ar avea ce sa mai faca.....chiar am gasit unele cuiburi blocate cu miere.Rama cu miere chiar in mijloc.Coronite foarte ample pe toti fagurii....jumatate miere/jumatate puiet, de cei laterali plini cu miere....Problema e ca nu-s capacite integral, sa pot scoate ramele si sa le pastrez ca hrana ( mi-e teama sa nu se strice), nici spatiu de ouat nu prea e....Iar de extras din cuib.....consider ca asta e hrana lor.
Ce parere aveti?
irina

Mesajde vasilefi » 21 Mai 2013, 12:16

ati stropit foitele sau fagurii din cat cu sirop?
atunci sigur urca, dar nu stiu daca vor si ramane acolo :D
vasilefi

Mesajde Mircea_63 » 21 Mai 2013, 12:23

S-a mai spus si o spun din nou. Cuibul este astfel constituit incat trebuie sa aibe miere deasupra puietului. Daca ai coronite de miere, poate urca in cat, poate nu. Cand are puiet pana sus la leat, de voie, de nevoie urca in cat si ii face puietului acoperis de miere.

Unele familii verticalizeaza mai bine decat altele, dar niciuna nu-si lasa puietul fara miere deasupra. Stuparul trebuie sa le manipuleze aceasta nevoie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 21 Mai 2013, 13:12

Mierea din cuib, este mierea lor.. Daca o storci pe aia, se numeste deja ca esti calicic. Acum ca sa deblochezi cuibul, poti sa o storci si sa le-o dai inapoi in punga, ca sa nu faci furtisag, eventual diluata cu apa, ca sa stimulezi mai bine. Dar atentie mierea o simt de la mare distanta, punga curata pusa repede, fara sa curga pe jos, sau in hranitor seara tarziu, ca altfel este foarte usor sa faci un furtisag si sa pierzi familia. Nu stiu ce magazi ai, ca aici se scrie incomplect, din economie de miscari, ca daca ai si magazia de 1/1 si vrei neaparat sa urce in magazie, ridici sus 2-3 rame cu puiet in mijlocul magaziei, le incadrezi cu doua rame goale, si pui o folie peste, care sa mentina temperatura si atunci urca imediat. Daca ai rame mai mici, poti sa faci o rama cu dimensiunile corpului si inaltimea diferenta intre inaltimea corpului si a magaziei, care sa iti permita prin adaugare deasupra, sa pui in magaziea noua (magazia veche+rama=inaltime cuib), 2-3 rame de cuib si in rest rame de magazie si peste pui folia si iese la fel.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 21 Mai 2013, 14:27

Jenica, eu sunt calic. :lol: E corect ce spui, dar aici trebuie atentie. Unii inteleg ca sa nu te atingi de mierea din cuib.

Este important sa le iei miere din cuib in masura in care trebuie sa faci loc matcii sa ponteze. Uneori ele pun miere in cuib, iar daca o iei pe cea din laterale, vor pune prioritar acolo si vor lasa cuibul in pace. Intre timp matca isi face treaba.

Iti repari calicia dandu-le in august miere pentru constituirea rezervelor. Calic esti daca le iei din cuib si apoi le dai numai sirop. Asa... doar o confisti temporar. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde jenica67 » 21 Mai 2013, 14:41

Asta spuneam si eu. Ca e bine de mierea din cuib sa nu te atingi, in sensul sa nu le-o iei. Daca deblochezi cuibul, cum spuneam, si le-o dai apoi, faci si stimulare.
jenica67

Mesajde irina » 22 Mai 2013, 12:20

vasilefi
n-am stropit ramele din cat, ce-i drept.Dar am pus in cat o rama cu miere luata de la ceilalti.Am sperat astfel ca-i stimulez sa urce.Unii au inteles, altii mai putin.

Mircea_63
Nu sunt coronite de miere....sunt adevarate coroane....ocupa aproape jumatate din rama.....asa as vrea sa am ramele la toamna.Vorbesc de cuib , nu de laterale.
Uneori ele pun miere in cuib, iar daca o iei pe cea din laterale, vor pune prioritar acolo si vor lasa cuibul in pace.
Vor pune prioritar acolo mierea din cuib sau nectarul nou adus?Ca in al doilea caz nu stiu dc rezolv ceva

jenica 67
Nu sunt calica,altfel as fi extras miere din cuib fara sa ma mai gandesc.
Acum ca sa deblochezi cuibul, poti sa o storci si sa le-o dai inapoi in punga, ca sa nu faci furtisag, eventual diluata cu apa, ca sa stimulezi mai bine.
Desi sincer mi-e teama sa incerc asa ceva, dc le-o dau in punga, nu o pun la loc in cuib? Probabil ca n-am inteles, ceva imi scapa

Va multumesc
irina

Mesajde irina » 22 Mai 2013, 12:22

jenica 67
Am uitat sa mentionez ca am stupii pe10 rame cuib 1/1+cat 3/4
irina

Mesajde jenica67 » 22 Mai 2013, 13:37

Daca ai magazia de 2/3 inseamna ca are inaltimea de 250 mm. Daca faci un cadru cu inaltimea de 60 mm,cu degajari pentru umerii ramelor si procedezi astfel : scoti din cuib 4 rame si miere, si in loc pui 4 rame goale, din magazie scoti cele 4 rame din centru lasand locul gol, pui cadrul cu inaltimea de 60 de mm, si astfel obti si inaltimea magaziei de 310 mm. Acum in locul gol din mijloc, poti pune cele 4 rame ce le-ai luat din cuib, obligand albinele sa urce sus. Peste pui o folie care sa coboare de pe cele 4 rame 1/2 pana pe ramele alaturate 3/4, ca sa nu lasi loc liber.
Varianta 2, extragi mierea si diluezi cantitatea ce o dai cu apa (nu toata ca fermenteaza pana o dai) si o dai in punga. Pana albinele o trag din punga, matca gasind locul liber oua in celule, si albinele vor fi obligate sa creasca ramele din magazie. Pana tu dai mierea. ele o sa isi faca treaba.
jenica67

Mesajde manu8388 » 22 Mai 2013, 16:08

Multumesc de raspunsuri. Vineri sau sambata reusesc sa ajung la stupi, deci ce s-a intamplat s-a intamplat:) va povestesc ce au facut albinele mele pana la urma:) ideea este ca daca au intrat sau intra in friguri asta este, scot salcamul si le divizez.:) se va vedea, problema e ca daca-i divizez nu stiu ce fac cu matcile care imi vor veni de la luck5strike:) ca imi trebe rame cu puiet:)
manu8388

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR