Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Nelamurire

Mesajde Dr.Faith » 28 Mai 2013, 13:11

in cartea lui Hristea editia 1935, STUPARITUL , acesta spune la pagina 64 ca , dupa ce albinele au hotarat roirea, acestea pregatesc un "PAT MAI MARE SI MAI CONFORTABIL", adica botca , dupa care ADUC IN EA UN OU DE 3 ZILE.

Este aceste lucru adevarat?Deci albinele cara oul in botca'?

Credeam ca regina este cea care este oarecum ademenita sau chiar fortata sa depuna ou in botca.

Va rog sa imi raspundeti acestei intrebari foarte importante in intelegerea roitului.

va multumesc.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Re: Nelamurire

Mesajde horia_ch » 28 Mai 2013, 13:46

Personal am văzut matca depunând oul în botcă.
LE
Am uitat să spun că nu era forţată, înghesuită, ameninţată de nicio albină. Pur şi simplu a ouat în botcă, pentru că acolo a vrut în acel moment.
Ultima oară modificat de horia_ch pe 28 Mai 2013, 14:22, modificat 1 dată în total.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde alt stupar » 28 Mai 2013, 14:14

o vreme, pe la mijlocul secolului trecut, a circulat teoria precum ca albinele sunt capabile sa mute oua dinto parte in alta.
in timp, a fost infirmata complet.

pe parcursul unei zile matca se plimba aproximativ prin tot cuibul coloniei. De ouat, va oua acolo unde gaseste locul pregatit de ouat, fie ca este celula de lucratoare, celula de trantore ori potiras. In ce fel este pregatita ( lustruita) celula sau cu ce feromoni
e marcat locul e alta discutie, cert e ca nu matca hotaraste ce si cum. Are creierul prea mic si energie prea putina de risipit pentru a gandi :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dr.Faith » 29 Mai 2013, 11:37

va multumesc.
Din moment ce altii nu au alte pareri, inseamna ca dnul Hristea, in 1935, a gresit facand aceasta afirmatie.
E bine de stiut. Trebuie avuta atunci mare grija cand citim carti mai vechi, se pot gasi multe prostioare pe acolo......

va multumesc.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde Dr.Faith » 29 Mai 2013, 14:00

Hm...deci ambele variante sunt corecte?
1. Matca ponteaza direct in botca.
2. Matca nu ponteaza in botca, insa albinele cara oul si il "planteaza " in botca.

Pe de-o parte se afirma ca , este de mult infirmat faptul ca albinele muta ouale in botci, iar acum ca totusi se poate......

WOw...acum ce sa mai cred.
Dr.Faith

Mesajde Dr.Faith » 30 Mai 2013, 08:00

Am inteles urmatoarele :

1. MAtca depune, de regula, direct in botca , ouale.
2. DAR, Sunt SI cazuri in care albinutele aduc ouale in botci.

Aceste informatii vor fi salvate in compartimentul apicol al creierului meu.
VA multumesc.
Dr.Faith

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR