Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pana cand pot sa introduc faguri artificiali la cladit?

Mesajde ovidiuc » 09 Iul 2013, 12:11

Buna ziua!
In primavara am cumparat cativa roi si de atunci, la cca 2 saptamani, le-am bagat la cladit rame cu faguri artificiali.
Am inteles de la apicultorul care i-am cumparat ca incepand din perioada asta ele nu mai cladesc faguri. Majoritatea stupilor au intre 7 si 11 rame.
Mai pot sa le bag la cladit rame cu faguri artificiali?
Va multumesc frumos!
ovidiuc

Re: Pana cand pot sa introduc faguri artificiali la cladit?

Mesajde bucursorinelionel » 09 Iul 2013, 12:19

Dacă ai cules măcar de întreținere ( aprox. 200-250 gr pe zi nectar, și numeri cel puțin 50-60 albine cu polen sosite la urdiniș/ 1 minut), poți să dai faguri la clădit.Dacă nu ai cules , și mai ales dacă ai nevoie de faguri clădiți, stimulezi.
bucursorinelionel

Mesajde ovidiuc » 09 Iul 2013, 13:39

bucursorinelionel scrie:Dacă ai cules măcar de întreținere ( aprox. 200-250 gr pe zi nectar, și numeri cel puțin 50-60 albine cu polen sosite la urdiniș/ 1 minut), poți să dai faguri la clădit.Dacă nu ai cules , și mai ales dacă ai nevoie de faguri clădiți, stimulezi.

Super raspunsul! Multumesc frumos!
ovidiuc

Mesajde IonutMioveni » 09 Iul 2013, 20:09

Salutare Ovidiu.(din nou)
Colegul bucursorinelionel ti-a oferit un raspuns foarte bune, insa daca crezi ca ai nevoie de faguri claditi si crezi ca familiile sunt dezvoltate la nivel optim poti lua exemplul colegului crombra de pe celalalt forum....nu tin sa.i fac reclama si ce.ti spun eu eu doar un punct de vedere.
Faci cum crezi ca e mai bine pentru familiile tale de albine.
http://www.youtube.com/watch?v=_hKcK3VorGc
Continuarea...
http://www.youtube.com/watch?v=mPNoejHBJAM
Vizionare placuta .
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Odey » 11 Iul 2013, 13:39

Sau mai e o chestie dupa care ma ghidez eu.
Daca ai hranitor ca si o rama, adik il pui in loc de o rama si dedesubtul hranitorului albinele incep sa construiasca faguri naturali asta inseamna ca au cules si sunt in dezvoltare si trebuie sa le dai rame cu faguri.
Mie in 2 zile de cand am pus rama cu foaie a si crescut`o si s`a si ouat in ea.
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde cristi_vidican » 11 Iul 2013, 14:15

Ca să clădești în această perioadă ...
- cules bun, mai mult decât de întreținere.
- dacă nu e cules, stimulezi în fiecare seară
- încă ceva foarte important: ține familia strânsă bine, în așa fel ca albina să suprapopuleze ramele.
Azi am vizitat un prieten care are stupi. Nu are cules de întreținere, dar i-a stimulat destul de bine. A băgat în fiecare stup 1-2 rame la clădit. Cuiburile au fost destul de largi și, deși are rezerve de miere făcute prin stimulare, stupii n-au clădit.
Din fiecare familie am scos 1-2 rame ca să țin stupul mai strâns.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ovidiuc » 11 Iul 2013, 15:35

cristi_vidican scrie:Ca să clădești în această perioadă ...
- cules bun, mai mult decât de întreținere.
- dacă nu e cules, stimulezi în fiecare seară
- încă ceva foarte important: ține familia strânsă bine, în așa fel ca albina să suprapopuleze ramele.
Azi am vizitat un prieten care are stupi. Nu are cules de întreținere, dar i-a stimulat destul de bine. A băgat în fiecare stup 1-2 rame la clădit. Cuiburile au fost destul de largi și, deși are rezerve de miere făcute prin stimulare, stupii n-au clădit.
Din fiecare familie am scos 1-2 rame ca să țin stupul mai strâns.

Multumesc!
Voi mai introduce ceva rame si voi stimula.
Oricum am tendinta de a tine stransa familia. Am niste rame la care trebuie sa apreciezi tu distanta dintre ele, neavand margini de ghidaj. Deoarece uneori le pun prea apropiat, albinele le lipesc. Eu cred ca inca este cules puternic la noi. E plin campul de flori.
ovidiuc

Mesajde silvius_x » 27 Iul 2013, 18:03

a tine cuibul strans nu inseamna sa tragi de rame ca sa reduci distanta intre ele- e doar un mod de a spune ca trebuie sa reduci numarul de rame astfel incat albina sa le acopere cat mai bine, adica sa nu ai mai multe rame decat e necesar pentru albina familiei. De obicei, asta inseamna sa reduci ramele numai la ramele cuibului si cele doua rame cu miere aflate pe fiecare margine a cuibului. Eventualul rest de rame (cu miere sau fara) se tine dupa o diafragama care "tine cuibul strans" si astfel se creeaza microclimatul necesar puietului.
silvius_x

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR