Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cresterea matcilor-varianta incepatorului

Mesajde perma » 11 Iul 2013, 13:57

Buna ziua, domnilor!
De la anul as vrea sa incep sa-mi produc si eu matcile printr-o metoda proprie. Nu stiu daca e chiar proprie, am facut in mintea mea in gandul ei un colaj al informatiilor adunate din cititul forumului, filmulete pe youtube si carti citite.
Nu am timpul necesar (ajung la albine cam odata la doua saptamani) si nici uneltele necesare (nici priceperea) aplicarii tranzvazarii. Metoda bagarii unui stup in frigurile roirii mi se pare riscanta, pentru ca daca ratez vreo botca stupul o ia din loc. Nici nu stiu daca odata ce am rupt toate botcile si le-am dat si spatiu...frigurile roitului trec?
Bun, acum sa trecem la ce m-am gandit eu:
Inainte de salcam se scot dintr-un stup puternic matca impreuna cu ramele de puiet tanar. Din stupul pe pe care vrem sa-l inmultim se ia o rama (sau doua) cu puiet de o zi care se decupeaza in fasii ce merg lipite pe leatul unei rame port-botci ce va fi introdusa in stupul orfanizat. Se extrag borcile capacite in 12-14 zile si se dau nucleelor de imperechere.
As aplica metoda asta ca imediat dupa salcam sa pot face divizarile si sa am si matci imperecheate.
Am spus numai prostii sau e si ceva bun? Multumesc anticipat.
p.s.: va rog, nu-mi dati solutia cumpararii matcilor, la asta m-am gandit si eu. O sa si cumpar, dar doar pentru evitarea consangvinitatii.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Re: Cresterea matcilor-varianta incepatorului

Mesajde samuellazea » 11 Iul 2013, 15:48

perma scrie:O sa si cumpar, dar doar pentru evitarea consangvinitatii.

Pentru asta cumperi din mai multe locuri si o sa ai diversificat ;)
Prin urmare eviti consangvinitatea
samuellazea

Mesajde XamWaZ » 15 Iul 2013, 22:47

Am si eu niste intrebari (sunt incepator).
1. Ce e cu consangvinitatea asta? Pana acum nu am mai auzit de ea. Ce se poate intampla?

2. Stiu ca botcile de salvare sunt mai slab calitativ fata de cele de roire. Prin transvazare, sau cu cutie nicot sau cum a spus perma mai sus, punand rame port-botci intr-un stup orfanizat nu se creeaza tot botci de salvare? Nu vor iesi niste matci slabe?
XamWaZ

Mesajde Mircea_63 » 15 Iul 2013, 23:19

XamWaZ scrie:Am si eu niste intrebari (sunt incepator).
1. Ce e cu consangvinitatea asta? Pana acum nu am mai auzit de ea. Ce se poate intampla?

2. Stiu ca botcile de salvare sunt mai slab calitativ fata de cele de roire. Prin transvazare, sau cu cutie nicot sau cum a spus perma mai sus, punand rame port-botci intr-un stup orfanizat nu se creeaza tot botci de salvare? Nu vor iesi niste matci slabe?

Cand matcile din stupina sunt rude intre ele, tinand cont ca trantorii sunt clone ale mamelor lor si cu foarte mari sanse de copulare a matcii aflate in zborul de imperechere, probabilitatea cosangvinizarii e mare. Efectele? Ponta pestrita, rezistenta scazuta la boli si alte consecinte neplacute. Stupii nu merg bine si nu stii de ce.

Intradevar botcile din stupul orfanizat sunt tot de salvare. Numai ca acolo le pui tu larve de varsta cunoscuta si potrivita, iar cand isi trag albinele astfel de botci, iau in lucru larve de diferite varste, unele chiar nepotrivite. Stuparul muta apoi rama intr-o familie crescatoare, puternica si cresterea are loc in prezenta matcii si a feromonului de matca, botcile fiind bine ingrijite, pe cand in stupul orfanizat treaba asta cu cresterea se desfasoara in conditii mai nepotrivite. Cele crescute de stupar se apropie mai mult de botcile de schimbare linistita.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vasilefi » 16 Iul 2013, 15:17

plusul acestei metode este obtinerea botcilor destul de simplu
minusul ar fi ca nu ai control asupra tuturor larvelor. pe fasia respectiva pot fi sa fie larve de mai mult de 1 zi si atunci botcile nu vor fi de cea mai buna calitate.
vasilefi

Mesajde CristiTm » 17 Iul 2013, 16:55

La doua saptamani vizita maibn iti cumperi 5 matci si ai rezolvat problema to
CristiTm

Mesajde samuellazea » 18 Iul 2013, 07:41

CristiTm scrie:La doua saptamani vizita maibn iti cumperi

Mainbn? Poti sa explici putin?
samuellazea

Mesajde proapis13 » 18 Iul 2013, 23:37

perma scrie:Buna ziua, domnilor!
De la anul as vrea sa incep sa-mi produc si eu matcile printr-o metoda proprie. .

Ai la adresa de mai jos 54 de pagini despre cresterea matcilor
viewtopic.php?f=5&t=3159&hilit=cresterea+matcilor#p100137
Cu siguranta vei descoperi una care sa ti se potriveasca
Daca faci parte din categoria celor comozi si cu lipsa timp liber iti recomand Metoda Miller
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR