Buna ziua, domnilor!
De la anul as vrea sa incep sa-mi produc si eu matcile printr-o metoda proprie. Nu stiu daca e chiar proprie, am facut in mintea mea in gandul ei un colaj al informatiilor adunate din cititul forumului, filmulete pe youtube si carti citite.
Nu am timpul necesar (ajung la albine cam odata la doua saptamani) si nici uneltele necesare (nici priceperea) aplicarii tranzvazarii. Metoda bagarii unui stup in frigurile roirii mi se pare riscanta, pentru ca daca ratez vreo botca stupul o ia din loc. Nici nu stiu daca odata ce am rupt toate botcile si le-am dat si spatiu...frigurile roitului trec?
Bun, acum sa trecem la ce m-am gandit eu:
Inainte de salcam se scot dintr-un stup puternic matca impreuna cu ramele de puiet tanar. Din stupul pe pe care vrem sa-l inmultim se ia o rama (sau doua) cu puiet de o zi care se decupeaza in fasii ce merg lipite pe leatul unei rame port-botci ce va fi introdusa in stupul orfanizat. Se extrag borcile capacite in 12-14 zile si se dau nucleelor de imperechere.
As aplica metoda asta ca imediat dupa salcam sa pot face divizarile si sa am si matci imperecheate.
Am spus numai prostii sau e si ceva bun? Multumesc anticipat.
p.s.: va rog, nu-mi dati solutia cumpararii matcilor, la asta m-am gandit si eu. O sa si cumpar, dar doar pentru evitarea consangvinitatii.