Pe asta o intelesei, doar ce-am zis ca sa aiba "toate conditiile". Vorbim in ipotetic, deci sa-i asiguram in imaginatie tot ce are un stup nevoie: hrana, papica, spatiu de zbor, dar sa fie iarna.
Pe undeva colateral cand am inceput topicul imi zbura gandul si la ce se intampla cu familiile de albine prin zonele globului cam fara de iarna, unde matca depune tot anul, o sa zic Jamaica. Cum o fi pe acolo, oare sunt sporuri semnificative la productiile de miere?
Pe fondul pontei continue banui ca apar si avantaje si dezechilibre, un dezavantaj la care ma gandesc e uzura matcii, fireste. Mai sunt curios si de cum evolueaza infectiile si parazitozele in conditii de ponta prelungita.
Sau cum ar fi sa "pregatesti" (tot prin alterarea conditiilor, tot asa intr-un fel de incubator) in mijlocul verii cateva sarje de albine 'de toamna': protenizate, cu durata mai mare de viata? Ce se intampla cu o astfel de albina scoasa din incubator si scoasa afara in mijlocul verii?
Sau inca o intrebare: sa zicem ca exista un asa incubator pentru asigurarea tuturor conditiilor. Oare va functiona? Oare are albina vreun fel de calendar intern si nu o poti pacali in incubator ca este toamna cand afara este vara? sau iarna ca afara este primavara?
Am inteles ca familia este un organism viu, a carui dezvoltare este influentata si este in mare legatura cu natura. Dar daca omul intervine si influenteraza mediul
DOAR la inceputul vietii albinei (de la asigurarea pointei matcii, la ou si pana iese din celula), apoi lasa albina in mediul normal?
Mai, eu sunt curios. In cartile de apicultura nu gasesti povesti si explicatii despre situatii ipotetice, de aia tot intreb.
Dar poate se mai fac prin lume experimente si aveti cunostiinta despre ele, ca eu nu le gasesc.
Ca sunt ele din categoria "dar de ce n-avem doua nasuri?", asta e , ce sa fac

?! Stiu, stiu.."taica..la manual", dar care? M-am lamurit cu Razvan, multumesc de sfat, sa stii le citesc, dar ceva referinte pe goagal la cercetari, lucrari stiintifice

de astea mai ciudate despre albine n-ai? Ca astea ma intereseaza. De astea din ciclul ce mai cerceteaza oamenii de stinta britanici la albine.